Elektrėnų liberalas sako nežinojęs, kad žodis „ped*rastai“ žeidžia: „Galiu atsiprašyti“

„<...> laisvės partijoj tikrai ne visi ped*rastai“, – viename savo feisbuko komentarų parašė Elektrėnų politikas, liberalas Ovidijus Leicmonas. Į tokį pasisakymą dėmesį atkreipė žurnalistas Andrius Tapinas. Tuo metu pats politikas teigė, kad nesiekė įžeisti homoseksualių asmenų ir nežinojo, kad žodis „ped*rastai“ yra nevartotinas.

Jarmo.net koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Žurnalistas A. Tapinas paaiškino, kaip jis suprato O. Leicmono pasisakymą, internete sukėlusį audrą.

„Regionų liberalai yra nuostabus gamtos reiškinys. Štai Elektrėnų liberalas ir, beje, Elektrėnų verslininkų ir vadovų klubo prezidentas Ovidijus Leicmonas komentuodamas mano ankstesnį įrašą „apgina” Laisvės partiją, kad „net ir joje tikrai ne visi ped*rastai”. Ta prasme, aišku, kad yra ten nemažai seksualinių nusikaltėlių, bet tikrai ne visi“, – rašė A. Tapinas.

O. Leicmonas portalui jarmo.net teigė nė nepagalvojęs, kad žodis „ped*rastai“ yra įžeidus ir laikomas homoseksualius asmenis menkinančiu terminu.

„O kas čia negerai? <...> Tai yra ten homoseksualių asmenų, bet jie ne visi tokie. Gal aš tą žodį... Aš visai neseniai vartojau tą žodį, nieko nepagalvojau, kad kažkas ten tokio. <...> Aš net nepagalvojau, kad šitas žodis yra kažkoks nevartotinas, įtrauktas į sąrašą“, – pirmadienį kalbėjo jis. 

Momentinė ekrano kopija

Politikas teigė, kad šį žodį girdi ne taip jau ir retai. „Skamba jis visur erdvėse viešosiose ir neviešosiose“, – komentavo jis.

Paklaustas, ar neplanuoja už tokį išsireiškimą atsiprašyti viešai, O. Leicmonas teigė, kad jam tą padaryti nebūtų sunku. 

„Laisvai, aš galiu atsiprašyti, jeigu tik aš ką nors įžeidžiau, kokios čia bėdos... Aš sakau, aš tiesiog nepagalvojau, kad čia yra kažkoks keiksmažodžio žodis. Negaliu net paaiškinti“, – kalbėjo jis. 

Politikas papasakojo, dėl ko su A. Tapinu įsivėlė į diskusiją ir parašė komentarą, kuriame vartojamas žodis „ped*rastai“.

Andrius Tapinas | Eglės Norvilytės nuotr.

Lapkričio 21-ąją žurnalistas A. Tapinas savo feisbuko paskyroje pasidalijo Liberalų sąjūdžio nuotrauka, kurioje matyti būrys šios partijos narių ir priekyje pastatytos 3 dėžės. „Na labai sunku nesijuokti garsiai. Liberalų sąjūdis ryškiai fotografuojasi ir kaip pagrindinį rinkimų akcentą į priekį pastato tris dėžutes“, – rašė A. Tapinas.

„Daug paskolų į šias dėžes telpa“, – suskubo pakomentuoti vienas feisbuko vartotojas.

Tai – užuomina į vieną didžiausių Lietuvos politinės korupcijos bylų. Šių metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas išteisino buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, įtartą kyšininkavimu, prekyba poveikiu, neteisėtu praturtėjimu. E. Masiulis teisme aiškino, kad alkoholio dėžutėje teisėsaugininkų aptikti 106 tūkst. eurų – tai paskola iš Raimondo Kurlianskio nekilnojamajam turtui Neringoje įsigyti.

O. Leicmonas kritikavo A. Tapino įrašą, nes žurnalistas vėl priminė šią istoriją.

„Tapinas aktyvus pilietis, bet nereikia pulti ant visų liberalų, konservatorių, taip toliau. Aš pats liberalas. Jam visada blogi. Dėžutes tris pamatė, jis pradeda su sarkazmu. Kiek galima tampyt tą reikalą? Visi valdantieji blogi, opozicija irgi bloga, jis vienas geras. Tai tokia situacija. Aš nuoširdžiai sakau jums, kad jokio paniekinimo... Net nepagalvojau, nes tikrai tenka jį (žodį, – jarmo.net) girdėti“, – aiškino O. Leicmonas.

Liberalas pridūrė, kad jo požiūris į homoseksualius asmenis yra „neutralus“. „Man jie gyventi netrukdo su savo įsitikinimais“, – teigė jis. 

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Žodyno pakomisė žodžio „ped*rastas“ reikšmę apsvarstė praėjusiais metais. Nuspręsta, kad žodis turi menkinamąją reikšmę ir yra nebevartotinas leidyboje, visuomenės informavimo priemonėse, komentaruose ir viešajame gyvenime. Anksčiau šis terminas žodynuose buvo pateikiamas kaip neturintis žeminančios reikšmės.




Naujesnė Senesni