JAV Senatas pritarė tos pačios lyties porų santuokoms visoje šalyje, bet galutinis sprendimas dar nepriimtas

Trečiadienį Jungtinių Valstijų Senatas žengė dar vieną žingsnį prieš Kongresui galutinai apsisprendžiant dėl įstatymo pataisų, kurios šalyje faktiškai apsaugotų tos pačios lyties porų sudarytas santuokas.

Kapitolojus | „PartTime Portraits“/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Už santuokų lygybę įtvirtinantį projektą pasisakė 62 Senato nariai (tarp jų – 12 respublikonų, likę 50 – demokratai), o 37 tam prieštaravo. 

Taip buvo pašalinta pagrindinė procedūrinė kliūtis prieš priimant galutinį sprendimą, iki kurį priimant senatoriai turi teisę surengti papildomus balsavimus. Sėkmingas trečiadienio bandomasis balsavimas rodo, kad įstatymo pataisos, tikėtina, bus patvirtintas.

Šis balsavimas įvyko praėjus vos kelioms dienoms po vidurio kadencijos rinkimų, kai demokratai išlaikė Senato kontrolę, nors prarado Atstovų rūmų daugumą, atitekusią respublikonams. Dėl rinkimų sukelto triukšmo diskusijos, susijusios su Pagarbos santuokai įstatymo pataisų svarstymu, buvo kur kas rečiau girdimos.

Amerikos politikoje ir visuomenėje tos pačios lyties asmenų santuokos, anuomet kėlusios aršių diskusijų bangą, dabar yra priimtinos plačiajai daugumai – skaičiuojama, kad 7 iš 10 amerikiečių mano, jog santuokų lygybė turi būti įtvirtinta visose Jungtinėse Valstijose.

Nors įstatymo pataisomis nebūtų nustatytas reikalavimas, kad visos valstijos turi įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas, tačiau būtų reikalaujama, kad atskiros valstijos pripažintų kitose valstijose teisėtai sudarytas santuokas, praneša CNN. Tad net jeigu Aukščiausiasis Teismas panaikintų 2015 m. priimtą sprendimą byloje Obergefell prieš Hodgesą, įteisinusį tos pačios lyties porų santuokas, ir bet kuri valstija priimtų įstatymą, draudžiantį tos pačios lyties asmenų santuokas jos teritorijoje, tai tokia valstija privalėtų pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokas, sudarytas kitose valstijose, kuriose susituokti leidžiama.
 
Įstatymo pataisos anksčiau jau buvo palaimintos ir Atstovų rūmuose vasarą, tačiau prieš rinkimus galutinį sprendimą nutarta įšaldyti. 

Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris trečiadienį Senato salėje kalbėjo, kad tokios įstatymo pataisos „iki šiol yra vienas reikšmingesnių šio Senato laimėjimų “, skelbia „The New York Times“. M. Schumeris pažymėjo, kad jo dukra su žmona laukia pavasario, kai pasaulį išvys jų kūdikis, ir jis nori, jog „jos ir visi, palaikantys meile grįstus santykius, gyventų be baimės, kad vieną dieną jų teisės gali būti atimtosׅ“.

Apie šias įstatymo pataisas prabilta po JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuriuo panaikintas ankstesnis sprendimas byloje Roe prieš Wade'ą, šalies mastu garantavęs moterų teisę pasirūpinti savo reprodukcine sveikata ir atlikti neštumo nutraukimo procedūrą. Teisėjas Clarence'as Thomas sprendime nurodė, kad teismas taip pat „turėtų persvarstyti“ ir sprendimą, 2015 metais įtvirtinusį santuokų lygybę.

Tiesa, daugelis respublikonų priešinosi Pagarbos santuokai įstatymo pataisoms bei teigė, kad tos pačios lyties asmenų santuokoms negresia jokia tiesioginė grėsmė ir dėl to esą nebūtina skubiai priimti teisės aktų, skirtų jų apsaugai.

„Nežinau, kodėl rengiame tas pataisas. Nėra jokios grėsmės, – taip vasarą kalbėjo Floridos respublikonų senatorius Marco Rubio. – Pažįstu daug gėjų Floridoje, kurie pyksta dėl dujų kainų“.

Tačiau demokratų senatorė Tammy Baldwin, tapusi viena pagrindinių įstatymo rėmėjų, kalbėjo, kad homoseksualūs asmenys „dėl pagrįstos priežasties bijo“ jų teisėms kylančios grėsmės, o konservatyvius įsitikinimus turintys Aukščiausiojo Teismo teisėjai gali prieš LGBTQ+ bendruomenę pasitelkti tuos pačius teisinius argumentus, kurie buvo išdėstyti sprendime, šalies mastu panaikinusiame abortų teisę.

Po balsavimo JAV prezidentas Joe Bidenas pranešė, kad patobulintą įstatymą, užtikrinantį tos pačios lyties porų teisę į santuoką, pasirašys iškart vos tik šis bus galutinai priimtas.

Galutinis balsavimas dėl įstatymo pataisų, prognozuojama, turėtų įvykti dar šią savaitę arba ne vėliau kaip šį mėnesį, skelbia AP.
Naujesnė Senesni