Po viltingo susitikimo – kartus nusivylimas: kalbėjo apie pagarbą, o pademonstravo homofobiją

Po Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje Vilniuje įvykusio LGBTQ+ aktyvisčių ir Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos (NŠTA) narių susitikimo – kartus nusivylimas. Pastaroji organizacija parodė, kaip supranta pagarbą: pasirodo, kad LGBTQ+ asmenys turi nepykti, jeigu jų orientacija yra peikiama, nes tik tuomet homofobiškų pažiūrų žmonės jausis saugūs.

Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ atstovės Lina Plieniūtė (anta nuo kairės) ir Rasa Račienė (antra nuo dešinės) susitiko su NŠTA atstovais | „Facebook“ grupės „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jau ne vienerius metus NŠTA nariai nevengia kritiškai pasisakyti LGBTQ+ arba moterų teisių klausimais. 

Pavyzdžiui, vienas šios organizacijos atstovų Ramūnas Aušrotas savo tekste, paskelbtame portale lrt.lt, aptarė, kas, jo žodžiais tariant, yra „gender ideologija“. Tekste tąkart pasisakyta prieš vadinamąją Stambulo konvenciją, numatančią priemones kovai prieš smurtą, kurį dažniausiai patiria moterys. 

Be to, NŠTA kartu su kitomis organizacijos praėjusiais metais išplatino pranešimą, kuriame piktinosi, jog LRT žurnalistai drįsta aptarti ir LGBTQ+ teisių temą: esą kuo daugiau apie tai bus kalbama, tuo plačiau bus paskleistos „LGBT idėjos“, nepriimtinos visuomenei.

„NŠTA ir kitos NVO pastebi, jog LRT aktyviai propaguoja vienos ideologinės krypties ir vienos visuomenės mažumos (LGBTQ+ atstovų) idėjas, kurios prieštarauja visuomenės moralės vystymui ir stiprinimui. LRT internetinėje svetainėje kone kasdien pastebima su LGBT ideologija ir idėjomis susijusių žinučių; LGBT idėjos skverbiasi net į vaikams skirtas laidas (pvz. „Tūkstantmečio vaikai“), o priešingos, konservatyvios krypties straipsnių LRT spausdinama kur kas mažiau ir rečiau“, – buvo piktinamasi NŠTA pranešime.

Nepaisant išsiskiriančių nuomonių, lapkričio pradžioje „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ organizacijos atstovės Lina Plieniūtė ir Rasa Račienė vylėsi, kad galbūt pavyks atrasti vienas kitam pagarbos, ir sėdo prie bendro stalo su NŠTA nariais. Tačiau pastarieji netruko paskelbti viešo laiško, kuriame vėl pademonstravo išankstinį nusistatymą prieš LGBTQ+ asmenis.

„Beveik tris valandas trukusioje skirtingų pasaulėžiūrų diskusijoje buvo susitarta, jog abiem pusėm priimtinas toks teiginys: „Mokykla turi tapti saugia vieta kiekvienam vaikui, nepriklausomai nuo jo savybių: išvaizdos, protinių ar fizinių gebėjimų, lytiškumo, požiūrių skirtumų, domėjimosi sričių. Pasisakome už pagarbą kiekvienam vaikui“, – rašoma NŠTA laiške, kuriame išsakytos pastabos, kad „abiejų diskusijos pusių supratimas apie tai, kas vaikams yra gera ir saugu, o kas ne, kai kuriais bruožais sutampa, o kai kuriais skiriasi. Tai akivaizdu paskaičius tiek „Mamų už LGBTQ+ vaikus” socialiniame tinkle „Facebook“ šio susitikimo aprašymą, tiek įvairias skaitytojų mintis po juo komentarų skiltyje”.

Šis laiškas pasirašytas NŠTA atstovų Žydrūnės Marčiulionienės ir Gintauto Vaitoškos.

Kaip skelbiama organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ narių atsakyme, skirtame NŠTA, tokie teiginiai kelia abejonių, kaip abi pusės suvokia pagarbą.

„Pirma, mūsų puslapyje buvo paskelbta informacija apie įvykusį susitikimą, paskelbtas jau minėtas susitarimas dėl mokyklos kaip saugios vietos kiekvienam vaikui ir užduotas vienintelis klausimas: „Gal tai bus pirmasis polius Tolerancijos tilto statybai?”

O vertinant komentarus (tarp kurių rasite ir lytiškumo profesionalų pasisakymus), jų niekaip neprilyginsi komentarams, išsakytiems po NŠTA laišku“, – teigiama „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ narių laiške, kurį trečiadienį paskelbė L. Plieniūtė, pacitavusi dalį NŠTA gerbėjų parašytų užgaulių komentarų, skambėjusių taip: „Sunki diskusija su žmonėmis, neigiančiais savo ar savo artimųjų ligą“, „Kokia gali būti pasaulėžiūra tarp psichikos ligonių ir sveikų žmonių”, „Nepasiduokit pigiems viešųjų ryšių triukams.... Nereikėjo”, „Jų tikslas ir yra įtraukti į nesibaigiančias diskusijas ir taip normalizuoti tas visas moralines degradacijas. Čia gi jie to net neslepia. Todėl nereikia pasimauti ant šitų diskusijų. Šitos temos yra TABU ir jokių diskusijų jomis net vykti negali!“.

NŠTA nariai laiške svarstė, kad homofobai neturėtų sulaukti kritikos. Laiške apgailestaujama, kad „pagarbiai ir korektiškai“ homoseksualius asmenis kritikuojantys žmonės, nepritariantys homoseksualiems santykiams, kaltinami homofobija. Suprask, LGBTQ+ žmonės neturi pykti, jeigu kam nors neįtinka jų tapatybė, nes tai esą tėra nuomonė.

„Taip pat ir tie moksleiviai, kurie pagarbiai diskutuodami, savo nepritarimą homoseksualiems santykiams arba gimties keitimui grindžia tikėjimo argumentais, negali būti niekinami ir įžeidinėjami. Galbūt kas nors savo pažiūras grįs budizmo ar jogos argumentais – tokių dalykų būna ir laisvoje visuomenėje ir tai taip pat yra teisėta“, – rašoma viešame NŠTA laiške ir kviečiama kalbėtis apie tyrimus, kurie esą parodo, kad „potraukis tai pačiai gimčiai (lyčiai) arba noras keisti gimtį nėra įgimti“ ir „šių asmens savybių priežastis“ gali pasikeisti bei „vaiko gerai raidai reikalingas tėtis ir mama“. 

Nors įžeidus laiškas pagarba LGBTQ+ bendruomenei visiškai nepasižymi, tačiau NŠTA nariai pasijuto galintys padėti, kai iš neheteroseksualių asmenų yra tyčiojamasi mokymo įstaigose. 

„Jūs sakote, kad šiuos dalykus išgyvenantys vaikai ar jaunuoliai yra mokyklose negerbiami ir skriaudžiami. Visiškai pritariame, kad tai yra blogai ir prašome jūsų tokius atvejus mums nurodyti. Su mūsų organizacijos bendradarbių ir ekspertų pagalba, pasistengtume tokios mokyklos moksleiviams, o gal ir pedagogams, padėti ugdyti pagarbą kiekvienam moksleiviui”, – rašoma NŠTA laiške.

Atsakydami į tai, organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ atstovai pabrėžė, kad „auklėjame vaikus juos mylėdami bei gerbdami jų individualumą, o ne remdamiesi moksliniais tyrimais“.

„Antra: mūsų vaikams nereikalingi jūsų organizacijos bendradarbiai ir ekspertai.

Trečia: niekada nesame pasisakę prieš ar bandę keisti kitus vaikus. Tą rekomenduotumėm daryti ir jums. Netvarkykite mūsų namų, mūsų santykių, neieškokite priežasčių, kodėl egzistuoja žmonijos įvairovė.

Ketvirta: nustokite gąsdinti sąmokslo teorijomis ir „genderizmo“ baubu kitus.

Penkta: pagarba yra daug daugiau nei kalbėjimas nevartojant necenzūrinių žodžių ar išlaikant ramų toną“, – rašoma L. Plieniūtės paskelbtame organizacijos laiške.

Jame taip pat pabrėžiama, kad pagarba – tai gebėjimas priimti žmogų tokį, koks jis yra, o ne tokį, koks jis įsivaizduojamas. „Mes sakome: Lietuvoje tilpsim visi“, – priduriama laiške.

Viena iš organizacijos įkūrėjų, su prezidentu Gitanu Nausėda aptarti LGBTQ+ klausimų praėjusiais metais susitikusi R. Račienė savo feisbuko paskyroje aptarė tai, kad išlaikyti pagarbų toną tampa tikru iššūkiu. 

„Rašydama šį atsakymą, stengiausi išlaikyti pagarbų toną ir toliau. Nors, prisipažinsiu, kraujospūdis, ko gero, ne vieną kartą šoktelėjo aukščiau normos“, – teigė ji.
Naujesnė Senesni