Irano režimas įvykdė antrąją egzekuciją prieš 23-erių protestuotoją

Ankstų pirmadienio rytą 23-erių metų Majidreza Rahnavard, sulaikytas per Irane vykstančius protestus, buvo viešai pakartas religiniame Mashhado mieste. Taip valdžia siunčia perspėjimą – represinės pajėgos žūtbūt ketina sutramdyti pastaraisiais mėnesiais į šalies miestų gatves išėjusius žmones, reikalaujančius laisvės. Bet demonstrantų laisvės siekis stipresnis už bauginimus – protestuotojai artimiausiu metu iš gatvių pasitraukti nė neketina. 

Majidreza Rahnavard buvo nuteistas be svarių įrodymų | Nuotraukos šaltinis: „Twitter“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip skelbia žiniasklaida, pirmasis protestuotojas, kuriam įvykdyta mirties bausmė pakariant, yra 23-erių Mohsenas Shekari, kuris buvo pripažintas kaltu užblokavęs vieną gatvių Teherane ir esą subadęs saugumo pareigūną. M. Rahnavardas – antrasis demonstrantas, kuriam dėl dalyvavimo protestuose įvykdyta mirties bausmė. Vyrui kaltinimai pareikšti be svarių įrodymų. Jis taip pat apkaltintas smurtu prieš Irano pajėgas. 

Žmogaus teisių aktyvistai skelbia, kad ne protestuotojai, o būtent Irano pareigūnai taiko smurtines priemones bei žudo jiems pavojaus nekeliančius mitinguotojus.

Šalyje jau 3 mėnesius vykstantys protestai prasidėjo tuomet, kai Irano moralės policija nužudė 22-erių kurdę Mahsa Amini, kuri buvo sulaikyta dėl tariamo aprangos kodo nesilaikymo – netinkamo hidžabo dėvėjimo.

Autokratinis Irano režimas ilgą laiką visuomenę mėgino valdyti keldamas jai baimę, tačiau žmonių laisvės troškimas stipresnis: moterys viešosiose vietose nusimeta hidžabus, nors šalyje tai laikoma nusikaltimu, baudžiamu įkalinimu.

Demonstrantai reikalauja ne tik užtikrinti moterų teises, bet ir kitų politinių pokyčių visoje šalyje.

Per visą šalį apėmusius protestus žuvo mažiausiai 60 saugumo pajėgų narių, nurodė dienraštis „Javan“, priklausantis Irano revoliucinei gvardijai, skelbia „The Financial Times“. Oficialiais duomenimis, žuvusiųjų skaičius, įskaitant Irano saugumo pajėgas, jau siekia apie 200. Tačiau „Amnesty International“ teigimu, žuvo daugiau nei 300 protestuotojų, įskaitant ir 44 vaikus.

„Amnesty International“ duomenimis, dar mažiausiai 20 protestuotojų gresia mirties bausmė. Pranešama, kad tarp protestuotojų, kurie šiuo metu įkalinti kalėjime, yra 2 reperiai, gydytojas, aktorius, futbolininkas.

Po jaunos merginos nužudymo prasidėjusios demonstracijos išaugo į plataus masto mitingus, kuriuose raginama paversti Iraną modernia pasaulietine valstybe. Teheranas nuo protestų pradžios nerodė noro eiti į dialogą su protestuotojais, valdžia taikių žmonių siekį iškovoti daugiau pilietinių laisvių toliau mėgina užgniaužti jėga.
Naujesnė Senesni