LGBTQ+ aktyvistai Rusijoje pasiduoti neketina: ir toliau skleisime propagandą

Praėjus dviem mėnesiams po to, kai teroristinės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas padėjo parašą ant LGBTQ+ „propagandos“ draudimo pataisų, jau yra jaučiama, kokią žalą visuomenei daro šis įstatymas.

Asociatyvi Marcos del Mazo/LightRocket nuotr. iš „Getty Images“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net 

Naujuoju teisės aktu, pasirašytu gruodžio 5-ąją, išplėstas 2013-aisiais priimtas įstatymo projektas, kuriuo buvo uždrausta skleisti su LGBTQ+ tema susijusią informaciją. Tačiau turinys tąkart buvo uždraustas tik nepilnamečiams asmenims. O štai nuo šiol žiniasklaidoje, reklamose, filmuose ar socialiniuose tinkluose tokia informacija nebegali būti prieinama visų amžiaus kategorijų asmenims.

Rusijos pareigūnai represijas prieš LGBTQ+ žmones vadina apsisaugojimu nuo „Vakarų įtakos“.

LGBTQ+ organizacijos „Coming Out“ vykdomasis direktorius Aleksandras Voronovas leidiniui „PinkNews“ pasakojo, kad Rusijos LGBTQ+ žmonės bėgo iš šalies „dar prieš karą ir visus šiuos įstatymus“.

Dabar nusprendžiančiųjų išvykti iš Rusijos – dar daugiau. Tačiau visoje šalyje dar liko kelios LGBTQ+ organizacijos.

Daugelis žmogaus teisių aktyvistų veikia „tyliai“, sakė A. Voronovas. Nemažai žmogaus teisių organizacijų už didžiųjų Rusijos miestų, tokių kaip Maskva ar Sankt Peterburgas, tampa šiaudu – teikiama pagalba, žmonės dar gali pasijusti nesantys vieni.

Tačiau kitos žmogaus teisių organizacijos, tarp jų – ir „Coming Out“, nusprendė veiklą perkelti už šalies ribų ir „kalbėti kuo garsiau“.

„Coming Out“ teikia nemokamą psichologinę ir teisinę pagalbą „Queer“ rusams ir jų artimiesiems bei, be kita ko, dalijasi informacija ir reikalingais daiktais.

Asociatyvi Marcos del Mazo/LightRocket nuotr. iš „Getty Images“

A. Voronovas teigė, kad 2022 metų pabaigoje gautų prašymų suteikti psichologinę ir teisinę pagalbą skaičius išaugo iki trijų kartų lyginant su praėjusiais metais.

„Queer“ Rusijoje niekada nežino, kokia kryptimi viskas klostysis ateityje“, – sakė jis ir pabrėžė, kad dėl teigiamų pokyčių vilties yra vis mažiau.

Anksčiau šiais metais A. Voronovas pabėgo iš Rusijos dėl intensyvėjančio asmenų persekiojimo ir augančio susirūpinimo, jog valdžia imasi represijų prieš žmogaus teisių gynėjus, kuriuos apskelbia užsienio agentais, „tradicinių vertybių išdavikais“. A. Voronovo sprendimui išvykti įtakos turėjo ir tai, kad Rusijos kariuomenės atakoms prieš Ukrainą prieštaraujantys žmonės gali būti apkalti baudžiamaisiais įstatymais.

Rusija homoseksualumą dekriminalizavo 1993-aisiais. Tos pačios lyties asmenų partnerystė niekada nebuvo įteisinta, o 2020 m. Konstitucija buvo pakeista ir pripažinta, jog šeimą gali sudaryti tik vyras ir moteris. Europos Žmogaus Teisių Teismas konstatavo, kad tokiu būdu Rusija įvykdė žmogaus teisių pažeidimą.

Daugelis baiminasi, kad Kremlius gali dar labiau nusitaikyti į LGBTQ+ teises – V. Putinas anksčiau yra sakęs, kad Rusija turi „išsivalyti“ nuo LGBTQ+ . Agresorės prezidentas užsipuolė JAV ir NATO už „iškrypimų primetimą vaikams“.

„Matome, kad Rusijos valdžia labiau žiūri į Rytus, o ne į Vakarus“, – kalbėjo A. Voronovas ir pažymėjo, kad daugelis Azijos šalių vis dar draudžia tos pačios lyties porų tarpusavio santykius.

„Visada bijome, kad Rusija gali eiti šiuo keliu, ir niekada nežinai, kas bus toliau. Vis dar neaišku, kaip bus įgyvendintas išplėstas LGBTQ+ propagandos įstatymas, kadangi jame nėra aiškiai išdėstyta, ką vyriausybė laiko propaganda“, – pridurė jis

A. Voronovas sako, kad patirdami nestabilumą ir nesaugumą, žmonės jau pradeda save cenzūruoti. Lapkričio mėnesį organizacija „Acceptance“ – LGBTQ+ rusų paramos centras pietiniame Kazanės mieste – socialiniuose tinkluose paskelbė nutrauksiantis veiklą atsižvelgdamas į „naują įstatymą dėl visiško LGBT propagandos draudimo“.

„Jau matome, kad knygynai nustojo prekiauti literatūra, kurioje yra LGBTQ+ personažų, nors įstatymas dar neįgyvendinamas“, – teigė A. Voronovas.

„Netolimoje ateityje matysime ženkliai sumažėjusį LGBTQ+ žmonių vaizdavimą kultūroje, problemas dėl prieigos prie informacijos. Pasireikš vis daugiau streso kasdieniame gyvenime“, – įsitikinęs jis.

Nors V. Putinas mano pasiekęs savo tikslą, tačiau A. Voronovas neketina nustoti kalbėti apie LGBTQ+ padėtį Rusijoje.

„Vyriausybė kaltina mus propagandos skleidimu, – sakė jis. – Ačiū už idėją. Tą ir darysime“.

Parengta pagal thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni