Po EŽTT sprendimo „Gintarinės širdies“ byloje – premjerės reakcija

Šią savaitę Lietuvai pralaimėjus bylą EŽTT dėl pasakų knygos „Gintarinė širdis“, dalis nevyriausybinių organizacijų ragina keisti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą. Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad teismo sprendimą Vyriausybė įvertins, bet diskusija Seime nebus lengva. 

Ingrida Šimonytė | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

EŽTT paskelbė sprendimą byloje Macatė prieš Lietuvą. Knygos „Gintarinė širdis“ autorė, į amžinybę iškeliavusi Neringa Dangvydė Macatė į teismą kreipėsi po to, kai tuometinis Lietuvos edukologijos universitetas išėmė iš prekybos pasakų rinkinį motyvuodamas tuo, kad kūrinys yra „angažuota homoseksualizmo propaganda“. 

Po sprendimo paskelbimo Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė teigė, kad „atėjo laikas Neringos pataisai“. 

„Pasidžiaugėme laimėta byla. Tačiau būtina imtis darbų ir keisti vadinamąjį Nepilnamečių apsaugos įstatymą taip, kad nebeliktų pagrindo nei cenzūrai, nei diskriminacijai, nei tokioms byloms“, – sakė ji.

Kalbama, kad būtina keisti įstatymo dalį, numatančia, jog neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama tokia viešoji informacija, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“. 

Premjerė I. Šimonytė teigė, kad Seime šiuo klausimu gali kilti aršūs ginčai.


„Vėlgi, manau, kad čia yra toks pat sudėtingas klausimas kaip ir partnerystės, – interviu naujienų agentūrai BNS kalbėjo I. Šimonytė. – Labai gerai atsimenam, kaip to įstatymo pataisos buvo daromos, kažkuria prasme ant viešos erdvės tokio susipoliarizavimo ir labai didelės įtampos. Tai paprastai tokios aplinkybės nėra labai geras patarėjas. Vėlgi, teismo sprendimas yra, reikia jį įsivertinti. Aš pati tikrai nemanau, kad čia yra kažkoks tabu, apie kurį negalima kalbėti. Bet jei paklaustumėte, ar tai būtų labai lengva diskusija Seime – vėlgi greičiausiai ne“.

Paklausta, ar Vyriausybė teiks įstatymo pataisas, I. Šimonytė sakė, kad tai bus daroma tik radus tinkamą sprendimą.

„Manau, kad mes įsivertinsime teismo sprendimo visus priekaištus, kurie yra pateikti. Jei matysime, kad turime gerą pasiūlymą Seimui ir gerą projektą, kuris galėtų ištaisyti esamą situaciją – taip ir padarysime“, – kalbėjo ministrė pirmininkė. 
Naujesnė Senesni