R. Zabarauskas. 10 priemonių, kaip Vilniaus m. savivaldybė gali prisidėti prie LGBTQ+ gerovės

Štai ką vietoje populistinių siūlymų Vilniaus miesto savivaldybė ir miesto meras iš tikro gali įgyvendinti dėl LGBTQ+ lygiateisiškumo.

Asociatyvi „Soho club“ nuotr.


Romas Zabarauskas, zabarauskas.lt

romas@zabarauskas.lt

1. Užtikrinti, kad visi savivaldybės ir jos įmonių darbuotojai turėtų teisę į tėvystės bei motinystės atostogas padengiant žalą dėl Lietuvoje nepripažįstamos santuokos lygybės. 

Pavyzdys. Jonas dirba savivaldybėje, jo žmona Rasa pagimdė, vadinasi Jonas gali eiti tėvystės atostogų ir gauti jam priklausančias išmokas bei atostogas. Monika, kurios mergina Akvilė pagimdė, nieko negali, nes Lietuva jos nepripažįsta. Tačiau bet kuri įmonė gali pritaikyti savo tvarką ir išmokėti jai papildomą atlygį (kuris, taip, bus dar ir apmokestintas, nes diskriminacija kainuoja) tokiu būdu sulygindama vienos lyties ir skirtingų lyčių porų galimybes auginti vaikus. To Lietuvoje nedaro, mano žiniomis, jokia įmonė.

2. Užtikrinti, kad visi savivaldybės ir jos įmonių darbuotojai turėtų teisę į kompensacijas dėl sveikatos apsaugos paslaugų, susijusių su lyties disforija. Dėl tikslių paslaugų bei kitų reikalingų priemonių reikėtų konsultuotis su asociacija „Trans Autonomija“.

3. Užtikrinti, kad savivaldybė ir jos įmonės būtų įtraukios, siektų įvairovės ir netoleruotų homofobijos, bifobijos bei transfobijos apraiškų darbo aplinkoje. Tam reikalingos skirtingos priemonės: nuolatinė darbuotojų edukacija, atnaujinamas etikos kodas, patikima pranešimų sistema, asmeninis lyderių pavyzdys.

Asociatyvi „Soho club“ nuotr.

4. Plėtoti vyrų, miegančių su vyrais, edukaciją dėl ŽIV, beždžionių raupų bei kitų lytiškai plintančių ligų, didinti nemokamų apsaugos priemonių ir tyrimų prieinamumą. Galimas bendradarbiavimas su „Checkpoint ŽIV“ prevencijos centru, kuris neformaliai jau orientuojasi į šią auditoriją.

5. Patikslinti jau esamus finansuojamų projektų prieinamumo kriterijus į juos aiškiai įtraukiant LGBTQ+ bendruomenę. Pavyzdžiui, kultūros rėmimo programų projektų konkurse 5 balai skiriami už šį kriterijų: „Projekto pritaikymas socialiai jautrioms visuomenės grupėms (neįgaliesiems, senjorams, imigrantams, tautinėms mažumoms ir kt.)“

6. Užtikrinti LGBTQ+ vilniečių saugumą mieste, vykdant nuolatinius policijos mokymus dėl jau egzistuojančių neapykantos nusikaltimų įstatymų realaus taikymo.

7. „Go Vilnius“ ir kitais turizmo kanalais nuolat skelbti informaciją apie LGBTQ+ vietas bei renginius, bendradarbiauti su LGBT+ talentais stiprinant jų balsą.

8. Viešojo konkurso būdu skirti nemokamas patalpas LGBTQ+ bendruomenės kultūrinei erdvei.

9. Finansiškai remti „Baltic Pride“ ir kitas ateityje vyksiančias LGBTQ+ eitynes Vilniuje, kviesti savivaldybės ir jos įmonių darbuotojus dalyvauti eitynėse kartu.

10. Plėtoti naktinio Vilniaus kultūrą, jos draugiškumą LGBTQ+ bendruomenei matant kaip esminę šios plėtros sąlygą, o ne papildomą uždavinį. Padėti išsaugoti „SOHO CLUB“, kuriam gresia iškeldinimas.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni