Apie LGBTQ+ niekinimu kaltinto krepšininko išteisinimą nukentėjusysis sužinojo tik iš žiniasklaidos

Apie tai, kad Šiaulių apygardos teismas trečiadienį išteisino profesionalų krepšininką, 30-erių metų Karolį Guščiką, iš kurio feisbuko paskyroje buvo parašytas neapykantą kurstantis komentaras, nukentėjusiuoju pripažintas LGBTQ+ aktyvistas Pijus Beizaras teigia sužinojęs iš žiniasklaidos, bet ne iš teismo kanceliarijos.

LGBTQ+ teisių aktyvistas P. Beizaras | Gabrieliaus Jauniškio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


„Šią akimirką jokių dokumentų iš teismo apie tokį sprendimą Guščiką išteisinti nesu gavęs, – šeštadienio vakarą feisbuke rašė P. Beizaras. – Tai reiškia, kad skųsti sprendimo kasacine tvarka irgi negaliu, o pagal straipsnį panašu, kad jau praėjo 3 dienos po nuosprendžio paskelbimo. Tai yra brangus ir svarbus laikas, kai reikia perskaityti ir susipažinti su dešimtimis, o kartais net ir šimtais puslapių bylos medžiagos, norint tinkamai paruošti skundą“.

Ši istorija prasidėjo dar 2014 metais, kai P. Beizaras su tuometiniu draugu M. Levicku feisbuke paskelbė bučinio nuotrauką, po kuria pasipylė šimtai komentarų. 

M. Levickas ir P. Beizaras | Asmeninio albumo nuotr.

P. Beizaro teigimu, iš 900 komentarų 650 buvo neigiami, o kelios dešimtys – kurstantys neapykantą prieš asmenis, skiriamus seksualinės orientacijos pagrindu.

Nors tąkart Lietuvos teisėsauga atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau byla pasiekė Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT).

EŽTT konstatavo, kad Lietuva pažeidė vaikinų poros teisę į veiksmingą teisinę gynybą, todėl ikiteisminis tyrimas 2020 metais buvo pradėtas.

Vienas ikiteisminių tyrimų pradėtas ir dėl iš krepšininko K. Guščiko feisbuko paskyros parašyto gėjus žeidžiančio komentaro „invalidai fuj sudegint juos“. 

K. Guščikas teigė šio komentaro nerašęs. Kaip praneša lrytas.lt, bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas konstatavo, kad po įvykio praėjus septyneriems metams nėra galimybės iš interneto svetainę administruojančios bendrovės gauti bet kokią informaciją, kurią būtų galima laikyti kaltės įrodymu. Bylą pastaruosius kelerius metus nagrinėjo keturių teismų teisėjai, kurie K. Guščiką tai išteisindavo, tai pripažindavo kaltu.

„Tai, kad 2014 metais po mano profilyje esančia nuotrauka iš Guščiko profilio buvo parašytas žeminantis ir niekinantis komentaras, yra faktas, ir tai, jog Lietuvos teisėsaugai nepavyko to nustatyti atliekant tyrimus (beje, tai buvo pradėta daryti tik po Europos žmogaus teisių teismo sprendimo 2020 metais!) yra tiesiog dar vienas įrodymas, kokia neįgali yra ta Lietuvos teisėsauga“, – teisėsaugą aplaidumu kaltino P. Beizaras.

Tai nėra pirmas kartas, kai apie priimtą teismo sprendimą LGBTQ+ aktyvistas sužino iš žiniasklaidos. „Bet tai jau nebesukelia tokio šoko kaip pirmą kartą“, – portalui jarmo.net komentavo jis.

„Kol kas bandysiu konsultuotis su teisininkais. Žiūrėsime ką galima padaryti ir ar verta išvis dar kažkur kreiptis ir kažką rašyti“, – pridūrė P. Beizaras.

Taip pat skaitykite:

Naujesnė Senesni