Malaizijoje įsigalinti cenzūra neramina LGBTQ+ aktyvistus: valdžia nusitaikė į vaikiškas knygas

Malaizijos žmogaus teisių aktyvistai kritikuoja ketvirtadienį šalies Vyriausybės priimtą sprendimą  dėl tariamo „LGBTQ gyvenimo būdo propagavimo“ uždrausti tris knygas. LGBTQ+ teisių gynėjai teigia, kad draudimas pažeidžia bendruomenės teises.

Asociatyvi Tom Hermans/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sausio mėnesį Malaizijoje uždrausta vaikams skirta knyga „Jacob's Room to Choose“, kurioje aptariama lyties raiška ir tapatybė, skelbiama Malaizijos Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Taip pat buvo uždraustos ir kitos dvi vaikiškos knygos – „The Tale of Seven“ ir „Aku“.

Ministerija nurodė, kad draudimo tikslas yra „užkirsti kelią morališkai žalingų elementų plitimui visuomenėje“.

Garsi Malaizijos žmogaus teisių aktyvistė, teisininkė Siti Kasim su LGBTQ+ tematika susijusių knygų draudimą apibūdino kaip dar vieną bandymą pažaboti LGBTQ+ žmonių teises.

„Ši visuomenės dalis visuomet buvo ir marginalizuojama, ir engiama. Tokių knygų uždraudimas dar labiau sumažina LGBTQ+ žmonių galimybes išreikšti save bei būti savimi“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Translyčių teisių organizacijos „Justice for Sisters“ atstovė Thilaga Sulathireh teigė, kad LGBTQ+ knygų draudimas atspindi įsigilėjantį Malaizijos valdžios pareigūnų siekį cenzūruoti su LGBTQ+ bendruomene susijusį turinį. Anot jos, tai vyksta jau pastaruosius keletą metų. Pavyzdžiui, praėjusiais metais Malaizijoje buvo uždraustas „Marvel“ filmas „Thor: Love and Thunder“ argumentuojant tuo, kad jame yra „LGBTQ+ elementų“.

Pastaraisiais metais Malaizijoje stebimas įsivyraujantis religinis fundamentalizmas, kuris kelia  įtampą tarp konservatyvių jėgų žmogaus teisių aktyvistų.

S. Kasim ragina Malaizijos Vyriausybę „sustabdyti LGBTQ žmonių diskriminaciją“.

Homoseksualumas Malaizijoje yra išlieka kriminalizuojamas: už tos pačios lyties asmenų santykius gresia įkalinimas, fizinės bausmės arba piniginės baudos.

Parengta pagal ucanews.com informaciją
Naujesnė Senesni