Suomijoje priimtas įstatymas, palengvinsiantis translyčių asmenų lyties keitimo procedūrą

Suomijoje priimtas naujasis Lyties pripažinimo įstatymas, suteikiantis teisę pakeisti lytį taikant savęs deklaravimo procesą. Tai reiškia, kad translyčiams asmenims, siekiantiems pakeisti lytį, pirmiausia nebereikės gauti nei medicininio, nei psichiatrinio patvirtinimo.

Suomijos vėliava | Asociatyvi Juho.S/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pagal naująjį Lyties pripažinimo įstatymą, panaikinamas reikalavimas translyčiams asmenims atlikti būtinas invazines medicinines ir psichiatrines procedūras.

Suomijos premjerė Sanna Marin teigė, kad šis įstatymas – tai Vyriausybės prioritetas. 

Praėjusią savaitę parlamente jis buvo priimtas didele balsų dauguma: 113 parlamentarų balsavo už, o 69 prieš. Balsavime nedalyvavo 17 parlamentarų, bet susilaikiusių nebuvo.

Naujasis įstatymas numato, kad vyresni nei 18 metų translyčiai asmenys gali teisėtai pakeisti savo lytį nebekeliant jiems reikalavimo atlikti sudėtingų medicininių intervecijų ar psichiatrinio įvertinimo procedūrų.

Pagal iki šiol galiojusius įstatymus, dėl kurių žmogaus teisių ekspertai ne kartą šaliai išreiškė pastabų, asmuo turėjo pateikti nevaisingumo įrodymus tam, kad jam būtų suteiktas kitos lyties žymuo. Pagal naujai priimtą įstatymą, suaugusieji translyčiai asmenys galės deklaruoti savo lytį pateikę raštišką prašymą. Prieš tai bus suteiktas 30 dienų „apmąstymo laikotarpis“.

„Priimdama šį įstatymą, Suomija žengė didelį žingsnį į priekį siekiant apsaugoti translyčių žmonių teises ir pagerinti jų gyvenimo kokybę bei teisę į apsisprendimą“, – sakė „Amnesty International“ Suomijoje patarėjas LGBTQ+ teisių klausimais Matti Pihlajama.

Parengta pagal euronews.com ir amnesty.org informaciją
Naujesnė Senesni