„Tokiam elgesiui nėra pateisinimų“. Valentinavičius įvertino Stašaitytės pasisakymą apie buvusiojo seksualinę orientaciją

Maždaug prieš 4-erius metus su Giedriu Masalskiu išsiskyrusi televizijos laidų vedėja Asta Stašaitytė socialiniuose tinkluose paskelbė, kad jos buvęs vyras – gėjus arba biseksualus. „Tokiam elgesiui nėra pateisinimų“, – komentuodamas garsios moters įrašą, pareiškė žmogaus teisių ekspertas Vytautas Valentinavičius. 

Vytautas Valentinavičius | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

 Televizijos laidų vedėja įraše taip pat išliejo nuoskaudas ir dėl turto dalybų.

„Gana meluoti. Giedrius Masalskis. Gėjus (na, tarkime, biseksualus). Daugybę metų vaidinome tobulą porą. Vis sakydavo: „Padėk man viename ar kitame susitikime, nes be tavęs į mane žiūri, kaip į pacaną“. Vienas vaikų atsisako su tavimi bendrauti ir mane neramina, kokios yra to priežastys. Tikiuosi, tai tik psichologinis smurtas, kurį patyriau aš. Bankrotas. Nejuokinkite, žinau, kur laikomas turtas. Ir man gėda prieš draugus, kuriems likai skolingas. Turto dalybos. Esu tiesiog apiplėšta. Prašiau skyrybų trejus metus. Vis delsė, kad susitvarkytų bankrotą. Gerbiama Egle, turite žinoti, su kuo gyvenate. Esate dar viena prestižinė AUKA. Ir dar prašau nenuodyti mano vaikų skiepais ir antibiotikais. Vis tik jie pasirinko gyventi pas mane. Labai linkiu Giedriui susivokti, kas esi, kaip patarė Giržadas, Jasikevičius ir kiti. Ačiū, kad kartais rūpiniesi vaikais, kurie jau, beje, suaugę ir viską supranta patys. Sėkmės, Direktoriau. Buvusi Žmona ir tavo Pimpa, kaip vadindavai 30 sekundžių orgazmo metu. suDiev. P.S. Ir spaudai, ir portalams (kalba netaisyta, – jarmo.net)“, – socialiniuose tinkluose rašė A. Stašaitytė.

Žmogaus teisių ekspertai ir aktyvistai kalba, kad A. Stašaitytės pasisakymas apie tariamą G. Masalskio orientaciją gali padaryti didžiulę žalą viešajam diskursui. 

„Šiandien sukrėtė žinomos laidų vedėjos pasisakymas – atrodo, kad jos pasirinktas būdas pažeminti žmogų labiau pasako apie ją pačią, atskleidžia, kokios tai (ne)kultūros žmogus, – šeštadienį feisbuke teigė V. Valentinavičius.  – Tokiam elgesiui nėra pateisinimų. Tai elgesys, kurio galėtumei tikėtis iš neišsilavinusio asmens, kuris nėra girdėjęs nei apie etiką, nei kultūrą, kuriam turgaus lygio paistalai yra kasdieninė duona, kai savo interesų vardan nemąstoma nei apie priemones, nei apie būdus, o ką jau kalbėti apie pagarbą asmens orumui, kuris tokiomis priemonėmis yra paminamas“. 

Pasak jo, televizijos laidų vėdėjos pasisakymai veikiausiai turės didžiulės žalos ir vaikams, todėl gali būti keliamas klausimas, „ar tokie vieno tėvų pasisakymai kito atžvilgiu ne tik etiški, korektiški, bet ar jie pasitarnauja geriausiems vaiko interesams“. 


Feisbuko „LGBT friendly Vilnius“ puslapyje portalo jarmo.net redaktorius Jonas Valaitis paskelbė įrašą, kuriame teigė, jog teiginys apie seksualinę orientaciją šiuo atveju pasitelktas tarsi ginklas. 

„Pirma, LGBTQ+ asmenys, slepiantys savo seksualinę orientaciją, vis dar išlieka labiau pažeidžiamesni. Įsivaizduokite gyvenimą, kai tenka slėpti pusę savo tapatybės. Ar tuomet būsite laimingi? Į šį klausimą atsakykite sau patys. Atsiskleidimas reikalauja įveikti be galo sunkias emocijas, tokias kaip baimė, gėda, atstūmimo jausmas, o už nugaros šmėžuojančios apkalbos (tariamos ar tikros tiesos apie seksualinę orientaciją) bjaurius jausmus tik dar labiau sustiprina. Todėl atsiskleidimas išlaisvina, nes viso to nusikratoma.
 
Tačiau atsiskleidimas įvyksta palaipsniui, tam prireikia laiko ir energijos, kartais žmonės visiškai atsiskleidžia ir po 40-ties ar 50-ties metų, kai jau jaučiasi pakankamai saugiai.
 
Kuo atsiskleidimui labiau pasiruošiama, tuo tai mažiau traumuojanti patirtis.
 
Todėl antrasis dalykas, kurį atskleidžia A. Stašaitytės pareiškimas, yra tai, kad ši paslaptis gali būti pasitelkiama kaip ginklas pažeminti, paniekinti, pajuokti. Visas asmenines nuoskaudas galima išsiaiškinti tarpusavyje, tam nėra būtina statyti žmogaus ant bačkos ir liepti miniai mėtyti į jį pomidorus.
 
Priverstinis atsiskleidimas gali privesti prie labai liūdnų ir skaudžių pasekmių.
 
Todėl labai ragintume A. Stašaitytę ir kitus žmones vengti seksualinę bet kurio žmogaus orientaciją pasitelkti kaip ginklą. Nes jeigu vėliau pamatysite ir pajusite savo pačių padarytą žalą, ar pajėgsite sau atleisti?“ – rašoma „LGBT friendly Vilnius“ įraše. 



Naujesnė Senesni