Tyrimas dėl Gražulio išpravardžiuotų LGBTQ+ aktyvistų tęsiasi 9-tą mėnesį, o kaltųjų vis dar nėra

Seimo koridoriuje parlamentaro Petro Gražulio neapykantos išpuolį patyręs LGBTQ+ bendruomenės narys Mantas Mackevičius piktinasi teisėsaugos neveiklumu. 
 
Petras Gražulis | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jarmo.net primena, kad praėjusių metų gegužės 26-ąją Seime pateikus Civilinės sąjungos įstatymą, parlamente posėdį stebėjo būrys LGBTQ+ teisių aktyvistų.

Po sėkmingo pateikimo homofobiškais išsišokimais pagarsėjęs P. Gražulis susitiko su pastaraisiais akis į akį, išvadino juos alkoholikais, narkomanais, pedofilais ir iškrypėliais. 

LGBTQ+ teisių aktyvistai dėl P. Gražulio elgesio kreipėsi į policiją. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, tiesa, įtarimai niekam nepareikšti.

„Jau prabėgo daugiau nei 8 mėnesiai, kai vyksta tyrimas ir esu pasipiktinęs“, – trečiadienį feisbuko paskyroje parašė M. Mackevičius. 

Anot jo, per beveik 9 mėnesius trunkantį tyrimą trečiąkart pasikeitė bylą tiriantis tyrėjas, pareigūnai „iš naujo klausia detalių“. 

„Primenu, tuomet Petras Gražulis Seimo koridoriuje išpravardžiavo pavadindamas mane ir mano bendruomenę išsigimėliais, ped*rastais“, – dėstė M. Mackevičius. 

M. Mackevičius prisimena, kad jam buvo pasiūlyta gydytis. LGBTQ+ bendruomenės atstovas teigė Seimo nario feisbuko paskyroje pastebėjęs, kaip politikas „skatino mus vadinti ped*rastais“. 

Anot M. Mackevičiaus, keli P. Gražulio sekėjai po šio išpuolio atsiuntė jam grasinančių žinučių. 

„Nesijaučiu, kad teisėsauga šiuo metu rimtai darytų savo darbą ir užtikrintų mano kaip praprasto Lietuvos piliečio orumą ir saugumą. Dėl to viešai kreipiuosi į Lietuvos policiją ir Agnę Bilotaitę norėdamas atkreipti jūsų dėmesį į šį įvykį“, – rašė M. Mackevičius. 

Į LGBTQ+ aktyvisto pastabas sureagavo ir Lietuvos policija. Po vaikino įrašu įstaigos atstovai komentavo, kad „atliekami visi būtini ikiteisminio tyrimo veiksmai numatytais terminais“ ir „nieks šio tyrimo nevilkina, tyrimą organizuoja ir kontroliuoja prokuratūra“.

M. Mackevičius priminė, kad pagal Baudžiamojo proceso kodekso 176 str., ikiteisminis tyrimas turi būti atliktas per kuo trumpiausius terminus, bet ne ilgiau kaip dėl baudžiamojo nusižengimo – per tris mėnesius, dėl nesunkių, apysunkių ir neatsargių nusikaltimų – per šešis mėnesius, dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų – per devynis mėnesius.

„Dėl bylos sudėtingumo, didelės apimties ar kitų svarbių aplinkybių jūsų minėtus terminus ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio prokuroro prašymu gali pratęsti aukštesnysis prokuroras.

Visi yra suinteresuoti, kad tyrimas baigtųsi kuo greičiau“, – teigė Lietuvos policijos atstovai.

Taip pat skaitykite:
Naujesnė Senesni