„World Athletics“ sugriežtino taisykles dėl translyčių sportininkių: nebebus galima varžytis su kitomis moterimis

Pasaulio lengvosios atletikos organizacija „World Athletics“ praėjusį ketvirtadienį paskelbė atnaujinusi taisykles, susijusias su translytėmis moterims sportininkėms: joms bus draudžiama dalyvauti lengvosios atletikos varžybose varžantis su kitomis moterimis.

Nicolas Hoizey/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nuo kovo 31-osios įsigaliosiančiose taisyklėse numatomas draudimas sportininkėms, išgyvenusioms vyrišką lytinės brandos laikotarpį, dalyvauti moterų pasaulio reitingo varžybose.

„Sprendimai visada yra sunkūs, kai jie susiję su prieštaringais poreikiais ir teisėmis tarp skirtingų žmonių, tačiau mes ir toliau laikomės požiūrio, kad privalome išlaikyti sąžiningumą moterų sportininkių atžvilgiu“, – teigė Pasaulio lengvosios atletikos federacijos prezidentas Sebastianas Coe.

Jis paaiškino, kad „World Athletics“ – pasaulinė lengvosios atletikos sporto valdymo institucija – sudarys darbo grupę, kuri per ateinančius metus įvertins klausimą dėl translyčių asmenų įtraukimo į sportą.

„Mes nesakome, kad toks draudimas priimtas amžiams“, – kalbėjo Sebastianas Coe.

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva LRT televizijai sakė, kad toks sprendimas yra teisingas, mat anksčiau, anot jos, būdavo diskriminuojamos moterys.

„Be abejonės, mes esame patenkinti, kad tas sprendimas yra priimtas. Iš esmės, jis jau seniai turėjo būti. Tikrai visi matė, kaip yra diskriminuojamos merginos, kai bėga šalia pusiau merginos, pusiau vaikinai. Tiesiog nelygios sąlygos. Aišku, gaila ir tų žmonių, kurie yra nuskriausti likimo, ne savo noru jie tokie yra, tačiau kodėl mes turime diskriminuoti merginas? Mūsų Eglei Balčiūnaitei, anksčiau, kai dar bėgo 800 metrų, teko susidurti su tokiais variantais. Tai gaila, kad iš jų atimdavo tas vietas neteisėtai“, – portalas lrt.lt cituoja N. Medvedevą.

Dalis LGBTQ+ teisių organizacijų sprendimą neleisti translytėms moterims varžytis su kitomis moterimis kritikuoja ir teigia, kad jis yra diskriminacinis.

„Esame visiškai sugniuždyti matydami, kad Pasaulio lengvosios atletikos federacija pasiduoda politiniam spaudimui, o ne laikosi pagrindinių translyčių sportininkų ir sportininkų, turinčių lytinių skirtumų, įtraukimo, sąžiningumo ir nediskriminavimo principų“, – sakė organizacijos „Athlete Ally“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius Hudsonas Tayloras.

LGBTQ+ labdaros organizacija „Stonewall“, įsikūrusi Jungtinėje Karalystėje, naujai pristatytas taisykles, kurios draudžia translytėms moterims varžytis su kitomis moterimis, pavadino „nusiviliančiomis“.

„Labai apmaudu, kai „World Athletics“ paskelbė apie vienašališką draudimą translytėms moterims dalyvauti lengvosios atletikos varžybose, – teigiama organizacijos pranešime. – Jų pačių pareiškime pripažįstama, kad nėra translyčių moterų, kurios konkuruoja tarptautiniu lygiu, ir kad nėra konkrečių įrodymų, pateisinančių draudimą. Mes solidarizuojamės kartu su translyčiais žmonėmis, kuriems uždaromos durys dėl galimybės varžytis lengvosios atletikos šakose tarptautiniu lygiu“.

2017 m. žurnale „Sports Medicine“ paskelbtoje ataskaitoje, kurioje buvo apžvelgti keli tyrimai, susiję su tranlysčiais sportininkais, pabrėžta, kad „nėra tiesioginių ir nuoseklių“ įrodymų, jog translyčiai žmonės turi sportinį pranašumą lyginant su bendraamžiais cislyčiais sportininkais. Į prieš translyčius asmenis nutaikytų draudimų kritikai pabrėžia, jog ribojimai skatina translyčių žmonių diskriminaciją.
Naujesnė Senesni