Kenijoje įvedama homofobiška cenzūra: nebebus leidžiama viešai platinti informacijos apie LGBTQ+ bendruomenę

Kenijos parlamentas didžiule balsų persvara priėmė įstatymą, kuriuo Vyriausybei pavedama nedelsiant įvesti draudimą dėl LGBTQ+ turinio „viešo aptarimo, ataskaitų teikimo ir platinimo“ šalyje, praneša washingtonblade.com

Asociatyvi Edson Rosas/Unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nors dalis įstatymų leidėjų išreiškė susirūpinimą, kad naujasis draudimas kelia grėsmę žodžio, informacijos ir žiniasklaidos laisvei, saugomai pagal Kenijos Konstituciją, trečiadienį jis buvo priimtas.

Valdančiosios partijos Jungtinio demokratinio aljanso deputatas Owenas Baya pasiūlymą pavadino „kontroversišku“ ir suabejojo, kodėl jis buvo svarstytas Atstovų Rūmuose.

„Kenijos Respublikoje aukščiausias įstatymas yra Konstitucija. Kaip galime uždrausti žodžio laisvę? Žodžio laisvė, pranešimų teikimas ir informacijos platinimas yra konstitucinės teisės, net jei tos pačios lyties santykiai Kenijoje yra neteisėti“, – sakė O. Baya.

Kenijos Konstitucijos 33 straipsnis numato, kad įgyvendindamas saviraiškos laisvę kiekvienas asmuo turi gerbti kitų teises ir laisves. Tačiau to paties 33 straipsnio 2 skirsnis nurodo, kad žodžio laisvė ribojama tik tais atvejais, kai tai prilygsta karo propagandai, smurto kurstymui, neapykantos kurstymui ir neapykantos propagavimui, pavyzdžiui, kurstymui prieš etnines mažumas, kitų šmeižimui ar raginimui padaryti žalos.

Konstitucijos 32 straipsnis, kurį parlamente citavo O. Baya, numato teisę į sąžinės, religijos, minties, tikėjimo ir nuomonės laisvę, o 34 straipsnis garantuoja elektroninės, spausdintinės ir visų kitų žiniasklaidos priemonių laisvę ir nepriklausomumą.

Asociatyvi Suad Kamardeen/unsplash.com nuotr.

Prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreipto judėjimo rėmėjas Mohamedas Ali, deputatas iš valdančiosios partijos, su O. Baya argumentais nesutiko. Jis teigė, kad homoseksualumas šalyje laikomas neteisėtu, todėl bet kokios informacijos apie tai viešinimas neva pažeidžia Konstituciją, kurioje pripažįstamos tik vyrų ir moterų sudarytos santuokos.

„Konstitucija suteikia mums saviraiškos laisvę, bet ne gėjams ir lesbietėms, kurie užsiima neteisėta praktika Kenijoje“, – sakė M. Ali.

Politikas nurodė, kad jo siūlymas uždrausti turinio apie LGBTQ+ viešinimą yra motyvuotas „homoseksualumo padažnėjimu šalyje“, tariamai sukelto LGBTQ+ specifinio turinio knygų, spausdintinėje bei transliuojamoje žiniasklaidoje pasirodančio turinio.

Vyriausybė jau imasi griežtų priemonių prieš užsienio autorių knygas, skirtas paaugliams, kai tų knygų turinys susijęs su LGBTQ+ bendruomene.

Švietimo ministerija ir bažnyčia sudarė Kapelionų komitetą, kuriam pirmininkauja Kenijos anglikonų vyskupas Jacksonas Ole Sapitas, siekdamos pažaboti, jų žodžiais, homoseksualumo įsiskverbimą į mokyklas. Komiteto įgaliojimai apima studentų, kurie prisipažįsta esantys LGBTQ+ bendruomenės nariais, konsultavimą.

„Pripažįstame, kad homoseksualaus turinio skelbimas ir platinimas per spaudą turi rimtų pasekmių šeimos vertybėms ir priešingos lyties santykiams, kuriuos reikėtų saugoti, nes dažnėjantys tos pačios lyties asmenų santykiai kelia grėsmę dėl žmonių išnykimo šalyje“, – rašoma komiteto pranešime.

Žingsnis apriboti saviraiškos laisvę homoseksualiems asmenims – tai atsakas į praėjusį mėnesį priimtą Aukščiausiojo Teismo sprendimą, kuriuo LGBTQ+ asmenų grupei buvo suteikta teisė registruoti nevyriausybinę organizaciją.

Teisėjų sprendimas sukėlė religinių lyderių ir politikų, įskaitant prezidentą Williamą Ruto, pyktį ir kritiką. Prezidentas nurodė Generalinei prokuratūrai organizaciją panaikinti.

Trečiadienį parlamentarų patvirtintame projekte policija ir teismai įpareigojami draudimą įgyvendinti remiantis Baudžiamojo kodekso 162 straipsniu, pagal kurį tos pačios lyties asmenų sutikimu grįsti santykiai yra baudžiami 14 metų laisvės atėmimo bausme.

JAV ambasadorė Kenijoje Meg Whitman sulaukė kritikos dėl jos neseniai išsakytų pasisakymų, kad privalu ginti LGBTQ+ ir interlyčių bendruomenę.

„Ji turėtų gerbti mūsų religinius įsitikinimus, Afrikos ir Kenijos kultūrą ir mūsų Konstituciją taip, kaip mes gerbiame JAV Konstituciją. Neleisime Kenijoje viešpatauti amerikietiškai gėjų ir lesbiečių kultūrai, todėl prašau Whitman praktikuoti amerikietišką kultūrą JAV, o Kenijos kultūrą palikti keniečiams“, – pykčio nėslėpė M. Ali.

Įstatymų leidėjai taip pat kritikavo Vakarus – ypač JAV – už LGBTQ ir interseksualių teisių gynimą.
Naujesnė Senesni