Arkikatedros kunigo bylą narpliojusiam prokurorui – neregėti kaltinimai: prieš galimai išnaudotą vaikiną išsirengė nuogai, klausinėjo apie seksualinę orientaciją

Vilniaus arkikatedros byla dėl dvasininko, galimai seksualiai išnaudojusio tuomet 15-kos metų vaikiną Mantą, drebina ne tik bažnyčią, tačiau ir prokuratūrą.

Generalinė prokuratūra | Jarmo.net nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Delfi“ penktadienį paskelbė, kad Vilnius oro uoste vaikiną pasitikęs pareigūnas nusivežė jį į savo draugo advokato sodybą, tuomet, jaunuolio tikinimu, liepė apsimesti teisėjo sūnumi, papasakojo apie savo seksualinę orientaciją ir specialiai nusirengė nuogai. Plačiau publikaciją galite skaityti čia: „Tokio skandalo prokuratūroje dar nebuvo – Arkikatedros kunigo bylos prokuroras demaskuotas slaptu įrašu

Jau ketvirtadienį kilo skandalas, kai „Delfi“ išspausdino publikaciją apie vaikino mestus kaltinimus Vilniaus arkivyskupijos kancleriui Kęstučiui Palikšai. Mantas teigia, kad jis buvo seksualiai išnaudotas, o už tylą dvasininkas mokėjo didžiules sumas pinigų. Kunigas buvo nuteistas dėl vaikų pornografijos, bet dėl seksualinio išnaudojimo išteisintas. Tiesa, informacijai iškilus į viešumą, tyrimą pradėjo bažnyčia, apie situacija informuota ir Vatikano vadovybė.

Tačiau tai – dar ne viskas. „Delfi“ skelbia, kad tyrimas pradėtas ir dėl prokuroro Dainiaus Kunigėlio, kuris kontroliavo ikiteisminį tyrimą, o vėliau ir palaikė valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje, kurioje nukentėjusiuoju buvo pripažintas kunigas K. Palikša. Bylos duomenimis, kerštaudamas už galimai patirtą seksualinę prievartą Mantas esą pavogė prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis, o į savo sąskaitą pervedė 7 tūkstančius eurų. Vilniaus miesto apylinkės teismas Mantui skyrė laisvės atėmimo bausmę, bet jos vykdymą atidėjo. Pats vaikinas prisipažino įvykdęs nusikaltimą.

„Delfi“ skelbia, kad likus beveik savaitei iki teismo nuosprendžio paskelbimo, Mantas susisiekė su prokuroru ir paprašė leidimo išvykti iš šalies, nes norėjo nuvykti į Graikiją. Prokuroras duoti leidimą sutiko, bet panoro gyvai susitikti ir „pasikalbėti apie bylą“.

Mantas sutiko susitikti. Grįžus iš Graikijos, kai nuosprendis jau buvo paskelbtas ir įsiteisėjęs, prokuroras D. Kunigėlis darbo metu su savo automobiliu atvyko į oro uostą pasitikti nuteistojo, rašo „Delfi“. Prokuroras teigė, kad reikia peržiūrėti nuosprendį, o šis liko kompiuteryje, esančiame sodyboje. Apie teisinius dalykus neišmanantis Mantas neprieštaravo tokiai kelionei, bet telefone įjungė garso įrašymo programėlę, nes jautė, kad kažkas gali susiklostyti visiškai ne taip, kaip jis tikisi.

Prokuroras, vos tik į jo automobilį įsėdo Mantas, uždavė daugybę klausimų – garso įraše girdėti, kad teisininkas domėjosi seksualine orientacija, ar vaikinas turi draugą, su kuo atostogavo Graikijoje. Be to, garso įraše užfiksuota, kad pareigūnas vaikino klausė, ar kunigas K. Palikša buvo vienintelis, su kuriuo jis palaikė santykius ir gaudavo už tai pinigų. Prokuroras pats prakalbo apie savo seksualinę orientaciją, kalbėjo apie buvusią sutuoktinę, dabartinę draugę, jos norą įsigyti maždaug metro dydžio medinį vyrišką lytinį organą, juokėsi iš vyriausiosios prokurorės.

Kaip skelbia „Delfi“, prokuroras turėjo ir savo nuomonę apie gėjus. „Kaip gulbinai, gulbės vadinasi – manieringi tokie, geros nuomonės apie save, žiauriai pavydūs, žinau, turėjau vieną pažįstamą, ir dar pletkina. Yra ir normalių, kaip ir aš, biseksualus, su metais vis tiek kažkaip su vyrais įdomiau“, – nesivaržydamas dėstė prokuroras.

Penktadienį Generalinė prokuratūra žiniasklaidą informavo, kad gavusi Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriaus vyriausiojo prokuroro Raimondo Petrausko tarnybinį pranešimą apie 2023 m. gegužės 22 d. Generalinėje prokuratūroje gautą pareiškimą dėl vieno Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro galimai netinkamo elgesio su proceso dalyviu, generalinė prokurorė Nida Grunskienė pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d.

„Ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama nustatyti visas faktines nurodomų pareiškime įvykių aplinkybes bei surinkti kitus reikšmingus ikiteisminiam tyrimui duomenis“, – rašoma prokuratūros tyrime.

Generalinė prokurorė N. Grunskienė taip pat nurodė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui išsamiai patikrinti kito Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro kontroliuoto ikiteisminio tyrimo, pradėto dėl galimai vykdytų seksualinio pobūdžio nusikalstamų veikų prieš pareiškėją jam būnant dar nepilnamečiu, medžiagą. Šiuo metu šis ikiteisminis tyrimas yra nutrauktas.
Naujesnė Senesni