Europos Tarybos ministrai: Įvairovė ir įtrauktis yra naudinga visai visuomenei

Trečiadienį minint Tarptautinę kovos su homofobija, bifobija, interfobija ir transfobija dieną Europos Tarybos ministrai, atsakingi už LGBTI+ politikos formavimą, išplatino bendrą deklaraciją, skatinančią įtvirtinti šalių įsipareigojimą užtikrinti veiksmingą lygybę ir pagarbą kiekvieno visuomenės nario teisėms ir orumui. Prie šios deklaracijos prisijungė ir Lietuvos teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, skelbiama pranešime spaudai.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pasak E. Dobrowolskos, turime kurti įvairovę gerbiančią Europą, kurioje kiekvienas iš mūsų turėtų teisę realizuoti save visose gyvenimo srityse, o to neribotų seksualinė orientacija, lyties tapatybė ar lytinė išraiška. Svarbu kovoti su visų rūšių ir formų diskriminacija, smurtu ir neapykanta, o ypač su tokiomis apraiškomis internete.

Europos Tarybos ministrų deklaracija priimta šiandien Reikjavike (Islandija), vykstant Europos Tarybos viršūnių susitikimui. Deklaracijoje pabrėžiama, kad pasaulyje kylanti priešpriešos LGBTI+ asmenų teisėms ir dėl šios priešpriešos atsirandanti dezinformacijos, išankstinio nusistatymo, stigmatizacijos ir neapykantos LGBTI+ asmenims banga, kelia grėsmę demokratijos ir žmogaus teisių užtikrinimo vertybėms ir su šias reiškiniais būtina kovoti.

Dokumente akcentuojama, kad netoleranciją ir diskriminaciją LGBTI+ asmenų atžvilgiu dažnai lydi įvairios su tuo susijusios diskriminacijos formos. Tai turi įtakos privačiam ir šeimos gyvenimui, asmenų galimybėms įgyti išsilavinimą, įsidarbinti, įgyti būstą ir gauti sveikatos priežiūros paslaugas, sukelia fizinį bei psichologinį smurtą.

Anot deklaracijos, žmogaus teisių apsauga tarnauja visos žmonijos labui. Įvairovė ir įtrauktis – naudinga visai visuomenei.

Įvertintas ir Europos Tarybos novatoriškas vaidmuo kuriant LGBTI+ asmenų žmogaus teisių apsaugos standartus, gaires ir pagalbą vykdant nacionalines reformas šioje srityje. Taip pat įvertinta pažangi Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika. Akcentuotas pastarąjį dešimtmetį itin aktyvus Europos Tarybos valstybių narių įsitraukimas ir lyderystė, kurių dėka, bendradarbiaujant su lygybės institucijomis ir pilietinės visuomenės atstovais, pasiekta reikšminga pažanga.

Europos Taryba, jos Ministrų komitetas, Europos valstybės ir institucijos paragintos atnaujinti įsipareigojimą siekti LGBTI+ asmenų lygybės visoje Europoje, ir toliau tvirtai ir vieningai reaguoti į didėjantį priešiškumą LGBTI+ asmenų žmogaus teisėms, aktyviai ir tikslingai veikti tarptautiniuose forumuose, plėtoti žmogaus teisių standartus ir integraciją skatinančią politiką, sprendžiant įvairias tarpusavyje persipynusias LGBTI+ asmenų problemas.

Prie Islandijos inicijuotos deklaracijos be Lietuvos prisijungė dar 26 šalys.
Naujesnė Senesni