Širinskienė stojo ginti Gražulio: pasiūlė netęsti apkaltos proceso

Parlamente svarstoma apkaltos iniciatyva už kitą Seimo narį balsavusiam Petrui Gražuliui. Antradienį bus sprendžiama, ar pritarti specialiosios komisijos išvadai dėl apkaltos pradėjimo parlamentarui. 

Petras Gražulis | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Antradienį seniūnų sueigoje pasiūlyta iš darbotvarkės išimti pilietybės referendumo klausimą. Pasak Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnės Agnės Širinskienės, tai yra priežastis, kodėl nereikėtų svarstyti ir P. Gražulio apkaltos. 

„Kadangi čia jau dėl išankstinių rinkimų ir Seimo griūties išimamas referendumo paskelbimas, tai aš siūlyčiau išimti ir kolegos Gražulio apkaltą, nes išties Seimas greičiau pasileis negu Konstitucinis Teismas priims sprendimus dėl Gražulio“, – savo argumentus dėstė A. Širinskienė.

Anot jos, pažeidimai, padaryti vienoje kadencijoje, į kitą kadenciją nepersikelia, tad apkaltos proceso kitoje kadencijoje nebus galima vykdyti.

Su A. Širinskienės pozicija nesutiko konservatorius, Seimo pirmininkės pavaduotojas Jurgis Razma. 

„Vis dėlto dėl Petro Gražulio aš nesiūlyčiau (klausimo) išbraukti, nes yra procedūra aprašyta Statute ir mes turime ją praeiti, nėra taip formuluojama Statute, kad svarstant pirmalaikius rinkimus apkalta dedama į šoną. Dėl tų pirmalaikių rinkimų, kaip suprantame, galutinių sprendimų nėra, tik apie tai kalbamasi. Turime dėl apkaltos judėti į priekį“, – seniūnų sueigoje kalbėjo jis.

Jarmo.net primena, kad praėjusių metų rugsėjį Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją nurodydamas, kad rugsėjo 15-ąją Seimo vakarinio posėdžio metu, priėmimo stadijoje balsuojant dėl darbotvarkės, P. Gražulis balsavo ne tik už save, bet ir už kitą Seimo narį jam nematant

Išvadoje dėl teikimo pradėti apkaltos procesą Seimo nariui P. Gražuliui nurodoma, kad praėjusių metų rugsėjo 15-ąją Seimo vakarinio posėdžio metu parlamentaras, balsuojant dėl rudens sesijos darbų programos patvirtinimo, ištiesė ranką per stalą ir palietė arba paspaudė objektą, esantį ant darbo stalo ties Seimo nario L. Jonausko darbo vietoje esančiu informaciniu ekranu. Tuo metu L. Jonauskas buvo nusisukęs. 

„Seimo nario P. Gražulio veiksmai – sąmoningas balsavimas už kitą Seimo narį – prieštarauja Konstitucijai ir tokiais veiksmais Seimo narys P. Gražulis šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką“, – konstatavo specialioji komisija.

Seime svarstant apkaltos pradėjimą P. Gražuliui, prokurorai ir toliau tęsia ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ asmenis. 

Jarmo.net primena, kad praėjusiais metais gegužę Seime po pateikimo pritarus audringas diskusijas sukėlusiam Civilinės sąjungos įstatymui, P. Gražulis Seimo koridoriuje ėmė kibti prie posėdį stebėjusių LGBTQ+ aktyvistų. 

„Jūs esate išsigimęs. Vyras sukūrė vyrą ir moterį. Ped*rastija yra blogis, homoseksualizmas yra blogis“, –  nerinkdamas žodžių neapykantą LGBTQ+ atstovams demonstravo P. Gražulis.

Mažiausiai trys asmenys dėl P. Gražulio elgesio kreipėsi į teisėsaugą, įtarimai kol kas niekam nepareikšti.
Naujesnė Senesni