LGBTQ+ teisių organizacija ragina žurnalistus nesieti pedofilijos su seksualine orientacija

Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) pirmadienį išplatino viešą pareiškimą išreikšdama susirūpinimą dėl socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje skelbiamos informacijos apie nusikalstamus atvejus, kuriuose nukentėjo nepilnamečiai asmenys. TJA valdybos pasirašytame pranešime teigiama, kad šios informacijos sklaida žiniasklaidoje vyksta nesilaikant etikos standartų ir tai gali neigiamai paveikti visuomenės nuomonę apie LGBTQ+ bendruomenę, paskatinti jos diskriminaciją.

Asociatyvi Alexander Grey/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pranešime akcentuojama, kad seksualinė orientacija neturi būti siejama su pedofilija. „<...> žurnalistai ir leidėjai savo komunikacijoje turėtų aiškiai suvokti, kad seksualinė orientacija negali būti siejama su pedofilija“, – teigia TJA.

LGBTQ+ teisių organizacija taip pat pabrėžia, kad aptarinėjant nusikaltimus, aukos lytis ir seksualinė orientacija neturėtų būti minimi, nes šie aspektai, anot TJA, neturi nieko bendra su santykiavimu su nepilnamečiais.

„Tolerantiško Jaunimo Asociacija reiškia susirūpinimą, kad viešojoje erdvėje informuojant apie nusikalstamus atvejus, kuriuose pilnamečiai asmenys yra apkaltinti ar nubausti už santykius su nepilnamečiais, nepakankamai laikomasi etikos standartų. Manome, kad šių įvykių eskalavimo būdas tokiais metodais, kurie pasirinkti šiuo metu, yra neetiškas, nes formuoja klaidingą nuomonę apie LGBT+ bendruomenę, taip skatindamas šią bendruomenę diskriminuoti“, – teigiama TJA pranešime, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl žurnalistų etikos laikymosi.

Anot TJA, pastaruoju metu „dažnai užmirštama, jog žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai neturi siekti įtariamo, kaltinamo ar nusikaltusio asmens priskirti tam tikrai tautinei, etninei ar socialinei grupei, jo seksualinės orientacijos sieti su padarytu nusikaltimu ir tai pabrėžti.

„Manome, kad žurnalistai turėtų vykdyti savo pareigas griežtai laikydamiesi žiniasklaidos etikos principų ir viešai neatskleisti asmenų seksualinės orientacijos, jeigu tai nėra svarbu siekiant atskleisti nusikaltėlį ar apsaugoti auką“, – akcentuoja TJA.

Pranešime taip pat pabrėžiama, kad kad pedofilija yra smerktina nusikalstama veika.

„Labai svarbu imtis visų įmanomų priemonių siekiant apsaugoti nepilnamečius nuo seksualinio išnaudojimo. Nepilnamečiams, kurie patyrė seksualinį išnaudojimą, turi būti teikiama tinkama ir visapusiška pagalba bei palaikymas. Svarbu skatinti prevenciją, švietimą ir teikti išteklius, kad nepilnamečiai žinotų apie savo teises ir kur galėtų kreiptis pagalbos pedofilijos atvejais“, – dėstoma TJA pareiškime, kuriame priduriama, kad „skelbiant informaciją, svarbu išlaikyti pagarbą asmenų privatumui“ bei „gerbti asmenų privatumą, ypač kalbant apie seksualinę orientaciją ar kitus jautrius
asmeninius duomenis“.
Naujesnė Senesni