Rusijoje teismo prašoma uždrausti „tarptautinį LGBTQ judėjimą“

Rusijos Teisingumo ministerija penktadienį pranešė pateikusi ieškinį šalies Aukščiausiajam Teismui, kuriame prašo, kad LGBTQ+ „tarptautinis visuomeninis judėjimas“ būtų uždraustas kaip ekstremistinis, praneša naujienų agentūra AP.

Asociatyvi Jacqueline Jimenez/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ministerija internete išplatintame pareiškime nurodė, kad pareigūnai nustatė „ekstremistinio pobūdžio požymių ir apraiškų“ „aktyvaus LGBT judėjimo veikloje“, įskaitant „socialinės ir religinės nesantaikos kurstymą“.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas posėdį ieškiniui nagrinėti paskyrė lapkričio 30 d., pranešė ministerija.

Valdant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, šis žingsnis yra vienas naujausių ir drastiškiausių per dešimtmečius trunkantį susidorojimą su LGBTQ+ teisėmis Rusijoje.

2013 m. Kremlius priėmė pirmąjį LGBTQ+ teises ribojantį įstatymą, žinomą kaip „gėjų propagandos“ draudimą, kuriuo uždraudė informacijos apie „netradicinių seksualinių santykių“ prieinamumą nepilnamečiams.

2022 m., išsiuntęs karius į Ukrainą, Kremlius sustiprino savo retoriką apie „tradicinių vertybių“ apsaugą nuo Vakarų. Tais pačiais metais Rusijos Dūma priėmė įstatymą, draudžiantį informavimą apie „netradicinius seksualinius santykius“ ir tarp suaugusiųjų. Rusijoje taip pat buvo priimtas įstatymas, kuriuo uždraustos translyčių asmenų lyties keitimo procedūros.

„LGBT žmonės yra labai pažeidžiama grupė, susidurianti su gausybe socialinių iššūkių. Per pastaruosius kelerius metus LGBTQ+ organizacijos mėgino šias problemas spręsti itin priešiškoje aplinkoje. Aktyvistai susiduria su spaudimu iš valstybės, taip pat iš homofobinių ir transfobiškų organizacijų, dažnai rengiančių fizinius išpuolius“, – leidiniui „The Moscow Times“ sakė vienas iš Rusijoje vis dar gyvenančių LGBTQ+ teisių aktyvistų, norėjęs likti anonimu.

„Šis draudimas atimtų teisę  iš LGBTQ+ organizacijų galimybę veikti, o jų nariams ir darbuotojams kiltų baudžiamojo persekiojimo rizika, – pridūrė jis. – Iš esmės tai reikštų baudžiamąjį persekiojimą tik pagal orientaciją ar tapatybę“.
Naujesnė Senesni