V. Orbanas pasiduoti neketina: „Nėra tiek pinigų pasaulyje“, kurie priverstų pakeisti prieš LGBTQ+ nukreiptus įstatymus

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad „nėra tiek pinigų pasaulyje“, kurie priverstų jį panaikinti tariamą LGBTQ+ „propagandą“ draudžiančius įstatymus, dėl kurių ES institucijos 2022 metais įšaldė šaliai finansavimą.

Viktoras Orbanas | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

2021 metais Vengrijoje priimtas įstatymas, draudžiantis mokyklose ir žiniasklaidoje skelbti informaciją apie LGBTQ+ asmenis. Šis teisės aktas – panašus į Rusijoje priimtą LGBTQ+ „propagandą“ draudžiantį įstatymą.

ES institucijoms dėl šių veiksmų pradėjus teisinius veiksmus prieš Vengriją, 2022 metais buvo įšaldytas šalies finansavimas išreiškiant susirūpinimą dėl prastėjančios LGBTQ+ teisių padėties, taip pat ir diskriminacinės prieglobsčio politikos.

Trečiadienį, sausio 17-ąją,Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, kad šios lėšos „liks įšaldytos iki tol, kol Vengrija įvykdys visas būtinas sąlygas“, įskaitant ir pokyčius vykdant politiką, susijusią su LGBTQ+ teisėmis.

V. Orbanas kartu su kitais Vengrijos Vengrijos Vyriausybės nariais pareiškė, nors finansavimas lieka įšaldytas, politika žmogaus teisių aspektu nebus pakeista. Vengrijos premjeras taip pat patikino, kad jokie „pinigai pasaulyje“ nepakeis jo nuomonės apie LGBTQ+ bendruomenę, praneša „The Washington Post“.

„Nėra tiek pinigų pasaulyje, kurie galėtų priversti mus įsileisti migrantus, ir pasaulyje nėra tiek pinigų, už kuriuos savo vaikus ar anūkus atiduotume į LGBTQ+ aktyvistų rankas“, – sakė Vengrijos ministras pirmininkas vaizdo įraše, paskelbtame socialiniame tinkle „X“.

V. Orbano štabo viršininkas Gergely Gulyas pridūrė, kad pakeitus Vengrijos politiką LGBTQ+ teisių ir imigracijos klausimais, tai esą prieštarautų rinkėjų valiai.

„Vengrijai, nepaisant Europos Komisijos reikalavimų, nepriimtina tarp vaikų skleisti LGBTQ propagandą, taip pat negalime atsisakyti savo pozicijos migracijos klausimais“, – tikino G. Gulyas.

LGBTQ+ aktyvistai ir kitų ES šalių vadovybės pasmerkė tokius Vengrijos Vyriausybės atstovų pareiškimus. Homoseksualus Liuksemburgo premjeras Vengrijos poziciją pavadino gėdinga.

Europos Komisija prieš Vengriją pateikė ieškinį, kuriame nurodė, kad prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas įstatymas yra „nukreiptas į tokį turinį, kuris „skatina arba vaizduoja“ tai, ką (Vyriausybė) įvardija „nukrypimu nuo savo tapatybės, atitinkančios lytį gimimo metu, lyties pakeitimą ar homoseksualumą“ jaunesniems nei 18 metų asmenims“.

Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad pateikė priešieškinį Europos Komisijai.

„Vengrija nepasiduos“, – teigė ji ir pridūrė, kad „tėvai turi teisę nuspręsti, kaip auklėti savo vaikus“.

Nuo 2010 metų Vengrijos premjero pareigas einantis V. Orbanas sistemingai įgyvendinta prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptą politiką, įskaitant ir įgyvendintą draudimą tos pačios lyties poroms įsivaikinti arba teisinio pripažinimo panaikinimą translyčiams asmenims.

Parengta pagal thepinknews.com
Naujesnė Senesni