„Naisių vasaros“ skandalas festivalyje dalyvauti atsisakiusiems atlikėjams kainavo tūkstančius eurų

Prieš keletą metų dėl „Naisių vasaros“ festivalio kilęs šurmulys baigėsi piniginėmis baudomis muzikantams, kai daugelis atlikėjų atsisakė jame dalyvauti išreiškdami nepasitenkinimą renginio organizatoriumi, „valstiečiu“ Ramūnu Karbauskiu. Pasibaigus teisiniams ginčams, festivalio organizatoriai skelbia, kad sutartis sudariusiems, tačiau koncertuoti atsisakiusiems atlikėjams teko susimokėti.

Ramūnas Karbauskis | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

R. Karbauskis, kuris anksčiau ne kartą išreiškė savo nuomonę prieš vienalytes santuokas ir LGBTQ+ teises, sukėlė dalies visuomenės pasipiktinimą dėl festivalio politinio atspalvio. Dviprasmiškų vertinimų sulaukė ir atlikėjai, kurie prieš tai buvo sutikę dalyvauti renginyje.

Festivalyje sutikusių atlikėjų sąrašo paviešinimas sukėlė didelį susidomėjimą internete, kai kurie muzikantai buvo kritikuojami už dalyvavimą renginyje, kurį remia festivalio organizatorius R. Karbauskis, pasisakantis prieš LGBTQ+ bendruomenės teises.

Taigi, po kilusių diskusijų visuomenėje dalis atlikėjų galiausiai atsisakė koncertuoti festivalyje.

Kaip rašo lrt.lt, festivalyje turėjo dalyvauti tokios žvaigždės kaip: Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, „Graži ir ta galinga“, „TaRūta“, „jauti“, „The Roop“. Tačiau vienas po kito atlikėjai atsitraukė

Sausio 27-ąją „Naisių vasaros“ feisbuko puslapyje paskelbtas pranešimas, kad 2022 m. vasarą kilę nesutarimai dėl atlikėjų dalyvavimo festivalyje buvo išspręsti. Naisių bendruomenė, teigiama pranešime, džiaugiasi, kad keletas atlikėjų, kurie festivalyje atsisakė dalyvauti, prisiėmė atsakomybę už savo veiksmus ir sumokėjo baudas. Tiesa, nepavykus susitarti su kitais muzikantais, teko kreiptis į teismą.

Kaip rašo lrt.lt, asociacijos „Naisių bendruomenė“ atstovė Rita Žukauskienė LRT.lt informavo, kad „Atsakovais teismuose buvo grupės „Jauti“ vadybininkas ir bendrovė, organizuojanti Sauliaus Prūsaičio koncertus“.

„Naisių bendruomenė džiaugiasi, kad civiliniai ginčai dėl neįvykdytų įsipareigojimų, kilę 2022 m. liepos mėn. keletui muzikantų prieš pat festivalį „Naisių vasara“ atsisakius dalyvauti renginyje, pagaliau išspręsti.

Bendruomenė dėkoja tiems muzikantams, kurie garbingai prisiėmė savo neteisėto elgesio pasekmes ir geranoriškai sumokėjo baudas. Apmaudu, tačiau dėl kelių muzikantų bendruomenei teko kreiptis ir į teismą. Visos baudos pagal sutartis yra priteistos.

Kilę ginčai bendruomenei buvo itin nemalonus ir precedento neturintis atvejis, nes anksčiau niekada nekildavo nesklandumų. Visi atlikėjai Naisiuose visuomet laukiami, kaip ir šimtai tūkstančių mūsų kaimelį lankančių žmonių Naisių vasaros dabar jau dviejų festivalių metu. Tikimės, kad tokie ginčai niekuomet nebekils, nes jie ir neturėjo kilti, nebuvo tam jokio pagrindo.

Visos baudos (viso – net 22 500 EUR), kurias geranoriškai ar vykdant teismų sprendimus sumokėjo muzikantai, skiriamos kovojančiai Ukrainai. Gavus kiekvieną mokėjimą bendruomenė nedelsdama pinigus aukodavo nuo agresijos besiginančios šalies reikmėms – transporto priemonių kariams įsigijimui, fondui, globojančiam vėžiu sergančius vaikus ir kt.

Paskutinė baudos, jau sumokėta į Naisių bendruomenės sąskaitą, taip pat bus skirta Ukrainai, krauju ginančiai ne tik savo, bet ir kaimyninių valstybių laisvę ir gerovę“, – rašoma Naisių bendruomenės išplatintame pranešime.

Portalo jarmo.net redaktoriaus Jono Valaičio komentaras:

Landsbergis kadaise sugriovė kolūkius, o aš 2022 metais kartu su pilietine visuomene – Naisių festivalį.
Trumpa priešistorė:

2022 m. vasarą Naisių festivalio organizatorius valstietis (taigi, neišvengiamai ir homofobas) Ramūnas Karbauskis sugalvojo pasikviesti į savo politiniu mėšlu dvelkiantį festivalį atlikėjus, kurie prieš tai koncertavo „Baltic Pride“ eitynėse ir reiškė paramą LGBTQ+ bendruomenei. Tuo metu man kilo klausimas, kaip gali muzikantai vieną dieną šokti ir dainuoti LGBTQ+ publikai, o kitą dieną – homofobo organizuojamame renginyje. Taigi, iškėliau diskusiją. Tiksliau – laišką man parašė Mark Adam Harold, o aš jau parašiau į LGBTQ+ portalą jarmo.net straipsnį. Taip ir prasidėjo festivalio griūtis. Visuomenėje, kaip ir pridera demokratijoje, kilo diskusija, išdiskutavę dalis atlikėjų pasitraukė iš festivalio ir jau rodės, kad festivalyje su armonika tuoj teks groti jau tik pačiam Ramūnui Karbauskiui. Pyktis buvo milžiniškas – viešai R. Karbauskio buvau apkaltintas veikęs ar tai konservatorių, ar liberalų naudai (o tą suskubo neigti jau ir pati Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen). Tai žinoma, kai tiek pinigų investuojama į politinį šou, o jis neįvyksta, nelieka nieko kito kaltinti, kaip tik konkurentus. Juk sunku pripažinti, kad šįkart festivalis griuvo, nes sujudo pilietinė visuomenė, o dar ir kažkoks pacukas su kažkokiu britu užvirė visą reikalą.

Kas įvyko dabar?

Karbauskio „Naisiai“ paskelbė pranešimą, kuriame nurodoma: „Naisių bendruomenė džiaugiasi, kad civiliniai ginčai dėl neįvykdytų įsipareigojimų, kilę 2022 m. liepos mėn. keletui muzikantų prieš pat festivalį „Naisių vasara“ atsisakius dalyvauti renginyje, pagaliau išspręsti“. Nurodoma, kad bendra baudų suma atlikėjams, sudariusiems sutartis, bet atsisakiusiems dalyvauti, sudaro 22,5 tūkst. eurų.

O dabar – dar rinkinukas iš jau mano minėto Naisių pranešimo:

Rašoma: „Bendruomenė dėkoja tiems muzikantams, kurie garbingai prisiėmė savo neteisėto elgesio pasekmes ir geranoriškai sumokėjo baudas“

Šiaip labai įdomi sąvoka „neteisingo elgesio pasekmės“. Manau, kad neteisingas elgesys su Jūsų, pone Ramūnai Karbauski, festivaliu buvo iš viso pasirašyti sutartį, o ne jos neįvykdyti taip atkišant pirštą jūsų homofobinėms „pažiūroms“, jeigu jas taip galima vadinti.

Rašoma: „Kilę ginčai bendruomenei buvo itin nemalonus ir precedento neturintis atvejis, nes anksčiau niekada nekildavo nesklandumų“

Ar tikrai? Tiesiog pacituosiu DELFI tekstą: „Delfi primena, kad šis festivalis jau ne pirmą kartą patenka į panašią situaciją. 2017-aisiais metais garsiai nuvilnijo „Bix“ lyderio Sauliaus Urbonavičiaus-Samo pareiškimas, kad jo grupė nedalyvaus R. Karbauskio sumanytame festivalyje. Tuomet jo pėdomis pasekė ir Vaidas Baumila, kuris taip pat patvirtino, kad „Naisių vasaros“ renginyje jo nebus“. Taip kad gal jau tų nesklandumų anksčiau jau buvo.

Rašoma: „Visi atlikėjai Naisiuose visuomet laukiami, kaip ir šimtai tūkstančių mūsų kaimelį lankančių žmonių Naisių vasaros dabar jau dviejų festivalių metu“.

Aha, būtų labai įdomu pamatyti, kaip Naisių vasaros festivalyje laukiama LGBTQ+ bendruomenė, tarkime, norinti surengti lygiateisiškumo šventę, žmogaus teisių aktyvistų protestą ar eitynes. Gal Ramūnas Karbauskis labai lauktų mūsų?

Ir dar. Pranešime rašoma, kad atlikėjų sumokėtos baudos skiriamos nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai. Kaip veidmainiška, kai skaitai ELTA antraštę „Karbauskis: pašliję santykiai su Kinija daro daug didesnę žalą nei kelių įmonių kolaboravimas su Rusija“, o pačiame straipsnyje R. Karbauskis cituojamas: „Manau, kad valdžiai reikia daugiau dėmesio skirti ekonominių ir diplomatinių santykių su Kinija atstatymui“. Taip, su ta pačia Kinija, kuri „pareiškė, kad ir toliau palaikys Rusiją dėl Ukrainos, net jei tai kenks jos santykiams su Vakarais“. Ar tik nesimala vertybės, pone Karbauski?

P.S. Ligita Girskiene, kiek pamenu, kažkada skundėtės, kad terorizuoju jus ir jūsų partiją ar kažkaip panašiai. Pažadu – terorizuosiu ir toliau tokiais rašiniais, kuriuose dekonstruojama jūsų partijos sunykusi moralė.
Portalo jarmo.net redaktoriaus Jono Valaičio komentaras



Landsbergis kadaise sugriovė kolūkius, o aš 2022 metais kartu su pilietine visuomene – Naisių festivalį.
Trumpa priešistorė:
2022 m. vasarą Naisių festivalio organizatorius valstietis (taigi, neišvengiamai ir homofobas) Ramūnas Karbauskis sugalvojo pasikviesti į savo politiniu mėšlu dvelkiantį festivalį atlikėjus, kurie prieš tai koncertavo „Baltic Pride“ eitynėse ir reiškė paramą LGBTQ+ bendruomenei. Tuo metu man kilo klausimas, kaip gali muzikantai vieną dieną šokti ir dainuoti LGBTQ+ publikai, o kitą dieną – homofobo organizuojamame renginyje. Taigi, iškėliau diskusiją. Tiksliau – laišką man parašė Mark Adam Harold, o aš jau parašiau į LGBTQ+ portalą Jarmo.net straipsnį. Taip ir prasidėjo festivalio griūtis. Visuomenėje, kaip ir pridera demokratijoje, kilo diskusija, išdiskutavę dalis atlikėjų pasitraukė iš festivalio ir jau rodės, kad festivalyje su armonika tuoj teks groti jau tik pačiam Ramūnui Karbauskiui. Pyktis buvo milžiniškas – viešai R. Karbauskio buvau apkaltintas veikęs ar tai konservatorių, ar liberalų naudai (o tą suskubo neigti jau ir pati Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen [1]). Tai žinoma, kai tiek pinigų investuojama į politinį šou, o jis neįvyksta, nelieka nieko kito kaltinti, kaip tik konkurentus. Juk sunku pripažinti, kad šįkart festivalis griuvo, nes sujudo pilietinė visuomenė, o dar ir kažkoks pacukas su kažkokiu britu užvirė visą reikalą.
Kas įvyko dabar?
Karbauskio Naisiai paskelbė pranešimą, kuriame nurodoma: „Naisių bendruomenė džiaugiasi, kad civiliniai ginčai dėl neįvykdytų įsipareigojimų, kilę 2022 m. liepos mėn. keletui muzikantų prieš pat festivalį „Naisių vasara“ atsisakius dalyvauti renginyje, pagaliau išspręsti“. Nurodoma, kad bendra baudų suma atlikėjams, sudariusiems sutartis, bet atsisakiusiems dalyvauti, sudaro 22,5 tūkst. eurų.
O dabar – dar rinkinukas iš jau mano minėto Naisių pranešimo:
Rašoma: „Bendruomenė dėkoja tiems muzikantams, kurie garbingai prisiėmė savo neteisėto elgesio pasekmes ir geranoriškai sumokėjo baudas“
Šiaip labai įdomi sąvoka „neteisingo elgesio pasekmės“. Manau, kad neteisingas elgesys su Jūsų, pone Ramūnai Karbauski, festivaliu buvo iš viso pasirašyti sutartį, o ne jos neįvykdyti taip atkišant pirštą jūsų homofobinėms „pažiūroms“, jeigu jas taip galima vadinti.
Rašoma: „Kilę ginčai bendruomenei buvo itin nemalonus ir precedento neturintis atvejis, nes anksčiau niekada nekildavo nesklandumų“
Ar tikrai? Tiesiog pacituosiu DELFI tekstą: „Delfi primena, kad šis festivalis jau ne pirmą kartą patenka į panašią situaciją. 2017-aisiais metais garsiai nuvilnijo „Bix“ lyderio Sauliaus Urbonavičiaus-Samo pareiškimas, kad jo grupė nedalyvaus R. Karbauskio sumanytame festivalyje. Tuomet jo pėdomis pasekė ir Vaidas Baumila, kuris taip pat patvirtino, kad „Naisių vasaros“ renginyje jo nebus“[2]. Taip kad gal jau tų nesklandumų anksčiau jau buvo.
Rašoma: „Visi atlikėjai Naisiuose visuomet laukiami, kaip ir šimtai tūkstančių mūsų kaimelį lankančių žmonių Naisių vasaros dabar jau dviejų festivalių metu“.
Aha, būtų labai įdomu pamatyti, kaip Naisių vasaros festivalyje laukiama LGBTQ+ bendruomenė, tarkime, norinti surengti lygiateisiškumo šventę, žmogaus teisių aktyvistų protestą ar eitynes. Gal Ramūnas Karbauskis labai lauktų mūsų?
Ir dar. Pranešime rašoma, kad atlikėjų sumokėtos baudos skiriamos nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai. Kaip veidmainiška, kai skaitai ELTA antraštę „Karbauskis: pašliję santykiai su Kinija daro daug didesnę žalą nei kelių įmonių kolaboravimas su Rusija“ [3], o pačiame straipsnyje R. Karbauskis cituojamas: „Manau, kad valdžiai reikia daugiau dėmesio skirti ekonominių ir diplomatinių santykių su Kinija atstatymui“. Taip, su ta pačia Kinija, kuri „pareiškė, kad ir toliau palaikys Rusiją dėl Ukrainos, net jei tai kenks jos santykiams su Vakarais [4]. Ar tik nesimala vertybės, pone Karbauski?
P.S. Ligita Girskienė, kiek pamenu, kažkada skundėtės, kad terorizuoju jus ir jūsų partiją ar kažkaip panašiai. Pažadu – terorizuosiu ir toliau tokiais rašiniais, kuriuose dekonstruojama jūsų partijos sunykusi moralė.

All reaction
Naujesnė Senesni