LGBTQ+ performanso kaina: dėl kritikos Panevėžio valdžiai savivaldybė reikalauja grąžinti stipendiją?

Panevėžietis menininkas Saulius Leonawičius teigia, kad Panevėžio miesto savivaldybė pareikalavo grąžinti kultūros ir meno stipendiją, skirtą performansui „STASYS2“, kurį jis įgyvendino. Savivaldybė tokį sprendimą priėmė, S. Leonawičiaus manymu, ne dėl netinkamo lėšų panaudojimo, o dėl to, kad performanso metu miesto valdžia buvo kritikuojama dėl LGBTQ+ bendruomenės diskriminacijos.

Asociatyvi Eglės Norvilytės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tempė spintą 

Jarmo.net primena, kad įgyvendindamas performansą, menininkas praėjusiais metais Panevėžyje 6 valandas stūmė dviejų durų rūbų spintą, paženklintą LGBTQ+ vėliavos spalvomis.

„Stumdamas darsyk nuėjau Panevėžio 520-tojo miesto gimtadienio eisenos kelią aplink miesto centrą. Kelio pabaigoje, priešais Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, spintą perdažiau vaivorykštės vėliavos spalvomis. Praėjus valandai po performanso pabaigos, nepažįstami asmenys vaivorykštę nuplovė vandeniu“, – tinklalalpyje stasys2.art rašo menininkas.

Anot jo, tokį „sumanymą įkvėpė kelis mėnesius anksčiau įvykęs konfliktas su Stasio Eidrigevičiaus menų centro vadovybe, kuri miesto gimtadienio eisenoje neleido naudoti LGBTQ+ vėliavos spalvų“. Pasak S. Leonawičiaus, centro vadovybė argumentavo, kad „Panevėžyje tokiai vėliavai dar ne laikas ir vaivorykštės spalvų naudojimas supykdys Panevėžio miesto vadovus“.

Saulius Leonawičius | Mildos Paužolytės nuotr.

Vaivorykštės spalvų naudoti neleidusi Stasio Eidrigevičiaus menų centro direktorė, liepusi neerzinti Panevėžio miesto mero LGBTQ+ vėliavos spalvomis, pažeidė įstatymą. Taip savo sprendimu konstatavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT). Apie tai galite plačiau skaityti šioje publikacijoje: „Panevėžio mero liepė neerzinti LGBTQ+ vėliavos spalvomis, nes jis yra „maitinanti ranka“: mūšyje dėl vaivorykštės spalvų verdiktą paskelbė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba“

Stipendiją reikalauja grąžinti

Šį mėnesį paaiškėjo, kad stipendiją, kurios dėka buvo įgyvendintas performansas, reikalaujama grąžinti.

„Panevėžio savivaldybė pareikalavo grąžinti kultūros ir meno stipendiją, už kurią buvo sukurtas ir įgyvendintas performansas STASYS2. Administracijos direktorius Tomas Jukna man rašo: „nepagrįstai gavote lėšų ar netinkamai jas panaudojote“. Dėl nepagrįstumo, tai čia sprendė pati savivaldybė, ar skirti stipendiją. Dėl netinkamo panaudojimo: įgyvendintas projektas išpildė mano teiktą pasiūlymą, skyrėsi tik pavadinimas ir tai, kad jame atsirado kritika miesto valdžiai dėl LGBTQ+ teisių diskriminavimo“, – „Facebook“ penktadienį pareiškė S. Leonawičius.

„Labai nuspėjama, kad valdžia nenori „apprūvinti“ (patvirtinti, – jarmo.net) tokio kūrinio ir tuo pripažinti homofobiškų tendencijų Panevėžyje“, – pridūrė menininkas.

Jarmo.net susisiekus su S. Leonawičiumi, jis patvirtino, kad Panevėžio miesto savivaldybės skirta stipendija siekė 2,5 tūkst. eurų. Ši suma, anot jo, buvo išmokėta per 5 mėnesius 2023 metais.

Sako, kad nesumokėjus kreipsis į teismą

Jarmo.net gavo Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Juknos pasirašytą raštą, kuriame S. Leonawičius informuojamas, kad turi grąžinti „netinkamai panaudotas lėšas“.

Rašte nurodoma, kad 2023 m. balandžio 17 d. buvo sudaryta dvišalė sutartis tarp Panevėžio miesto savivaldybės administracijos ir stipendijos gavėjo S. Leonawičiaus, kurios pagrindu nuo buvo išmokėta 2,5 tūkst. eurų stipendija kūrybiniam projektui „Transformacijos“ įgyvendinti.

„Informuojame, kad Savivaldybės mero potvarkiu patvirtintos Kultūros ir meno projektų vertinimo komisijos (toliau – Komisija) 2024 m. kovo 6 d. ir kovo 22 d. vykusių Kultūros ir meno stipendijų veiklos ataskaitų vertinimo posėdžių metu, Jūsų kultūros ir meno stipendijos veiklos ataskaita ir kūrybinio projekto tikslų įgyvendinimas Komisijos buvo įvertintas neigiamai“, – nurodoma rašte, skirtame S. Leonawičiui.

Stipendiją reikalaujama grąžinti per 20 darbo dienų. „Negrąžinus Kultūros ir meno stipendijos per nurodytą terminą, Panevėžio miesto savivaldybės administracija kreipsis į teismą dėl Kultūros ir meno stipendijos išieškojimo Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka“, – informuojama rašte.


Savivaldybė: kaltinimai nepagrįsti

Jarmo.net dėl šios situacijos komentaro kreipėsi į Panevėžio miesto savivaldybę. 

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir meno skyriaus komentare pabrėžiama, kad jau daugiau kaip 10 metų savivaldybė organizuoja kultūros ir meno stipendijų konkursą.

„Kiekvienas paraišką užpildęs ir stipendiją gavęs kūrėjas metų pabaigoje teikia veiklos ataskaitą, kurioje informuoja apie projekto įgyvendinimą, pasiektus rezultatus. Stipendijų gavėjų veiklos ataskaitas vertina Kultūros ir meno projektų vertinimo komisija, kurios nariais yra Savivaldybės administracijos darbuotojai bei miesto kultūros ir meno sričių atstovai.

Kultūros ir meno projektų vertinimo komisijos nariai vertino ir Jūsų minimo kūrėjo Sauliaus Leonavičiaus projekto „Transformacijos“, vėliau pakeistu pavadinimu „STASYS2“ ataskaitą.

Pagal skirtą finansavimą ir pasirašytą projekto įgyvendinimo sutartį S. Leonavičius turėjo sukurti instaliaciją, konceptualiai komentuojant pastato „Garsas“ virtimą Stasio Eidrigevičiaus menų centru bei pristatyti 6 skirtingų autorių kūrinius, taip sukuriant 3 mėnesių programą. Prašydamas skirti stipendiją, menininkas aprašė būsimas veiklas ir projekto idėją, kur pažymėjo, kad intencija yra permąstyti vienos meno erdvės virtimą kita ir tai „transliuoti“ iš skirtingų menininkų, jų kūrinių ir pranešimų.

Komisija vienbalsiai nusprendė, kad projekte kelti tikslai ir uždaviniai nėra išpildyti, apie projekto pakeitimus kūrėjas neinformavo, kaip tai numatyta sutarties sąlygose. Projektas įvertintas kaip neįvykdytas ir menininkas turi grąžinti stipendijos lėšas į miesto biudžetą.

Bet kokios jūsų aprašomos insinuacijos apie miesto valdžios poziciją ar nuo jos priklausantį projekto vertinimą yra visiškai nepagrįstos ir neatitinka tikrovės.

Mieste organizuojami renginiai, diskusijos ir kitos iniciatyvos yra atviri visai visuomenei plačiąja prasme. Miesto savivaldybė išdavė leidimą ir S. Leonavičiaus organizuotam performansui „Stasys2“, kuris ir buvo skirtas LGBTQ+ temai“, – teigiama Panevėžio miesto savivaldybės atsakyme.
Naujesnė Senesni