Kamala Harris pasipiktino Donaldo Trumpo pareiškimais apie abortų draudimą JAV

JAV viceprezidentė Kamala Harris sureagavo į Donaldo Trumpo pareiškimus apie valstijų bausmes moterims už abortų draudimų pažeidimus ir pavadino jo komentarus „piktinančiais“.

Kamala Harris | Baltųjų rūmų nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

K. Harris trečiadienį išvyko į Floridą praėjus vos kelioms valandoms po to, kai šioje valstijoje įsigaliojo prieštaringai vertinamas abortų draudimas, pradedamas taikyti po šešių nėštumo savaičių.

„Šį rytą 4 milijonai moterų šioje valstijoje pabudo turėdamos mažiau reprodukcinių laisvių nei praėjusią naktį, – Floridoje sakė K. Harris. – Nuo šio ryto moterims Floridoje taikomas toks ekstremalus abortų draudimas, kad daugelis moterų net nespėja sužinoti, jog yra nėščios. Tai, beje, mums rodo, kad ekstremistai, pasirašę šį draudimą, arba nežino, kaip veikia moters kūnas, arba jiems tiesiog nerūpi“.

Viceprezidentė, vadovaujanti Joe Bideno kampanijai reprodukcinių teisių klausimais, per savo pasisakymus ne kartą užsiminė apie D. Trumpo poziciją dėl abortų.

Antrosios kadencijos siekiantis buvęs JAV prezidentas D. Trumpas balandžio 30 d. duodamas interviu žiniasklaidai pareiškė, kad nesikiš į atskirų valstijų sprendimus dėl abortų politikos net tais atvejais, jei valstijos numatytų reguliavimą, pagal kurį bandytų indentifikuoti nėštumą ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn tuos asmenis, kurie pažeidžia abortų draudimus. 

Taip abortas tose valstijose taptų kriminaliniu nusikaltimu.

„Palieku viską valstijoms“, – sakė D. Trumpas per interviu žurnalui „Time Magazine“.

Paklaustas, ar jaučiasi „patogiai“ kylant grėsmei, kad atsiras valstijų, baudžiančių abortus pasidariusias moteris, buvęs JAV prezidentas atsakė: „Aš neprivalau jaustis patogiai ar nepatogiai. Valstijos ketina priimti tokį sprendimą. Valstijoms turės būti patogu ar nepatogu, o ne man“.

Gegužės 3 d. K. Harris „Instagram“ paskyroje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame JAV viceprezidentė pasisakė prieš „pavojingą“ D. Trumpo nuomonę, kuri jam laimėjus rinkimus atrištų rankas visose valstijose sekti ir įkalinti moteris, nutraukusias nėštumą.

„Trumpas pasakė, kad valstijos turi teisę stebėti nėščias moteris, kad būtų laikomasi šių draudimų, ir bausti nėščias moteris, kurios ieško abortų priežiūros. Dabar 4 milijonai moterų Floridoje turi mažiau reprodukcinių laisvių nei anksčiau. Tai piktina“, – rašoma vaizdo įrašo prieraše.

Pačiame siužete užfiksuota K. Harris kalba Floridoje.

JAV viceprezidentė griežtai sureagavo į D. Trumpo poziciją ir sakydama kalbą apibūdino, kas jos manymu lauktų moterų visose JAV, jeigu jis vėl taptų prezidentu: „Daugiau draudimų, daugiau kančių, mažiau laisvės“.

„<...> iš esmės valdant Donaldui Trumpui <...> moterys būtų stebimos ir baudžiamos Vyriausybės. Aš ir Joe Bidenas laikomės kitokios nuomonės. Manome, kad Vyriausybė niekada neturėtų kištis tarp moters ir jos gydytojo“, – dėstė K. Harris, kuri taip pat apkaltino D. Trumpą dėl Aukščiausiojo Teismo priimto sprendimo panaikinti istorinį nutarimą Roe prieš Wade'ą byloje 2022 metais, kai buvo atimta konstitucinė teisė į abortą leidžiant atskiroms valstijoms griežčiau reguliuoti arba net uždrausti šią procedūrą.

K. Harris taip pat akcentavo, kad toks abortų draudimas, koks trečiadienį įsigaliojo Floridoje, baudžiamuoju persekiojimu grasina ir sveikatos priežiūros specialistams.

JAV viceprezidentės kalba žymi griežtėjančią J. Bideno kampanijos retoriką kaltinant buvusį prezidentą D. Trumpą dėl grėsmės, kad visoje šalyje bus įvesti abortų apribojimai.

Trečiadienį Floridoje įsigaliojant abortų draudimui, demokratai įsigijo plotų reklaminiuose stenduose, kuriuose ispanų ir anglų kalbomis D. Trumpas siejamas su teisės į abortą panaikinimu. Šie stendai nukreipti į intensyvaus eismo zonas Geinsvilyje, Majamyje, Tampoje ir Orlande.

Tuo metu Donaldas Trumpas pastarąjį mėnesį didžiąją laiko dalį praleido Niujorko teisme, kuriame vyksta procesas mokėjimų už tylą byloje.

O štai K. Harris ir J. Bidenas laikėsi daug įtemptesnio prasidėjusios rinkiminės kampanijos grafiko. Vien balandį JAV viceprezidentė lankėsi Šiaurės Karolinoje, Pensilvanijoje, Los Andžele, Nevadoje, Viskonsine ir Džordžijoje – praktiškai visose valstijose, kurios gali tapti labai svarbiomis J. Bidenui užsitikrinant pergalę artėjančiuose rinkimuose lapkričio 5-ąją.

Parengta pagal CNN ir thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni