Bažnyčia netenka tikinčiųjų: ragina tarti „Sudie, Bažnyčia":

Šią savaitę viešojoje erdvėje pasklidę Lietuvos katalikų bažnyčios atstovų nepagarbūs ir įžeidūs pasisakymai, nukreipti į LGBTQ+ bendruomenę ir moterų teises, skatina vis daugiau žmonių palikti Bažnyčios bendruomenę.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Reaguojant į pastarųjų savaičių (ar pastarųjų šimtmečių) aktualijas, kviečiame visas ir visus, nusivylusius Bažnyčios institucija ir pavargusias nuo jos kišimosi į mūsų gyvenimus, jungtis ir kartu formaliai palikti Bažnyčią", - rašoma sekmadienį „Facebook" puslapyje „Vilnius Pride" išplatintame pranešime.

Portalui jarmo.net susisiekus su „Vilnius Pride" iniciatoriais, jie teigė: „Šia akcija nesiekiame reformuoti Katalikų bažnyčios - tiesiog norime išreikšti nepritarimą dabartiniam bažnyčios institucijos kišimuisi į valstybės politinį gyvenimą, neapykantos kurstymą ir visuomenės skaldymą"

Anot jų, šiuo metu metu žmonės jaučia neužtikrintumą dėl besitęsiančios pandemijos ir sunkios ekonominės situacijos ir dalis Bažnyčios hierarchų tuo naudojasi. 

#SudieBaznycia Reaguojant į pastarųjų savaičių (ar pastarųjų šimtmečių) aktualijas, kviečiame visas ir visus,...


„Apgailėtina, kad religija prisidengiantys politikai kartu su Bažnyčios atstovais kursto baimę visuomenėje ir skleidžia dezinformaciją, bandydami nukreipti šias žmonių emocijas prieš LGBT+ žmonių ar moterų teises", - komentavo „Vilniaus Pride" atstovai. 

Tuo metu „Facebook" įraše pabrėžiama, kad Lietuvoje vis labiau diskutuojant „apie Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo (dar žinoma kaip Stambulo konvencija), bei partnerystės įteisinimą ir kitus žmogaus teisių klausimus, Bažnyčios atstovai Lietuvoje ir toliau aktyviai kišasi į įstatymų leidybos procesus, priešinasi bet kokiai pažangai žmogaus teisių srityje, kursto neapykantą visuomenėje ir nurodinėja, kaip mums visiems gyventi".

Anot „Vilniaus Pride" atstovų, daug pakrikštytų žmonių tuo metu „negalėjo savarankiškai priimti sprendimo, ar norime būti dalimi institucijos, kuri aktyviai siekia kontroliuoti mūsų gyvenimus ir varžyti mūsų teises".

Anot „Vilnius Pride", laišku arba el. paštu reikėtų kreiptis į savo vyskupijos kuriją, kurioje žmogus buvo pakrikštytas, ir pateikti pasirašytą prašymą.

„Neturime nieko prieš žmonių religijos laisvę - tikintys žmonės turi įvairias nuomones apie LGBT+ žmonių teises, nemažai tikinčių žmonių ir patys yra LGBT+ bendruomenės nariai. Formaliai paliekant bažnyčią skatiname parodyti, jog ši institucija (kurios dalimi dauguma tapome ne savo pasirinkimu) nešneka už visą visuomenę. O tuos, kuriems rūpi žmogaus teisės, bet svarbu ir būti Bažnyčios dalimi, raginame kalbėtis su bažnyčios atstovais ir kelti klausimus Bažnyčios viduje", - portalui jarmo.net teigė „Vilniaus Pride" atstovai.

Anot jų, Bažnyčia nuolatos dalyvauja ir įstatymų svarstymuose valstybės institucijose bei priešinasi bet kokiam LGBTQ+ ir kitų žmogaus teisių progresui. 

„Nors teisiškai Lietuvoje nėra valstybinės religijos, Katalikų bažnyčios institucija vis dar turi didelę įtaką ir galią mūsų visuomenėje. Ir labai liūdna, kad ta galia naudojama visuomenės skaldymui ir neapykantos kurstymui prieš pažeidžiamas visuomenės grupes. Tai ypač išryškėjo dabartinėse diskusijose apie Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo", - aiškino „Vilniaus Pride" atstovai.

Portalas jarmo.net primena, kad itin daug diskusijų pastaruoju metu sukėlė žinomo kunigo Algirdo Toliato raginimas pasirašyti peticiją prieš Partnerystės įstatymo priėmimą ir Stambulo konvencijos ratifikavimą. 
Naujesnė Senesni