Galingo palydovo vardas kelia abejones: pavadino homofobo vardu

Šiais metais į kosmosą ketinama pakelti didžiausią, galingiausią ir sudėtingiausią teleskopą, kokį kada nors sukūrė žmonija. Jis turėtų būti pavadintas vieno iš NASA vadovų Jameso Webbo vardu. Tačiau šis sprendimas kelia abejones – NASA sulaukė astronomų grupės laiško, kuriame prašoma pakeisti pavadinimą, kadangi J. Webbas aktyviai darbavosi siekdamas pašalinti LGBTQ+ žmones iš vyriausybinių agentūrų.

Asociatyvi pexels.com nuotr. 
 

Astronomai Sarah Tuttle ir Lucianne Walkowicz bei fizikė Chanda Prescod-Weinstein paragino NASA dar gerai apmąstyti teleskopo pavadinimą.

Jų laiške teigiama, kad nors daugelis astronomų „jaučia dėkingumą” J. Webbui, užėmusiam adminitratoriaus pareigas NASA Šaltojo karo laikotarpio metu, vis tik negalima užsimerkti prieš tai, jog J. Webbas žinojo apie JAV vyriausybės politiką šalinti LGBTQ+ asmenis iš valdžios institucijų.

„Webbas, būdamas vadovo pareigose, yra atsakingas už jo vadovavimo politiką, taip pat ir homofobiją, kuri buvo taikoma, kai jis vėliau tapo NASA administratoriumi", - rašo mokslininkai.

Mokslininkai taip pat nurodė archyvinius duomenis, atskleistus astronomo Adriano Lucy, kurie rodo, kad J.Webbas aktyviai dalyvavo Senato diskusijose ir jose pasisakė apie „homoseksualų ir sekso iškrypėlių" problemas.

„Turėtume vardinti teleskopus rodydami meilę tiems, kurie mus vedė laisvės keliu, ir tiems, kurie ėjo paskui", - pažymima mokslininkų kreipimesi į NASA.
Naujesnė Senesni