Homoseksualaus vaikino mama ir merginų pora atskleidė, ką patiria LGBTQ+ šeimos Lietuvoje

Homoseksualaus sūnaus mama Jolanta Vatiekūnienė ketvirtadienį vykusiame Šeimų asociacijos pristatyme pasidalijo mintimis apie tai, ką pastaruoju metu patiria neheteroseksualūs žmonės ir jų artimieji Lietuvoje.

Jolanta Vaitiekūnienė | Asmeninio archyvo nuotr.


„Turiu LGBT sūnų. Gyvenu gerai, bet susiduriame su tokia totalia neapykanta, ypač dabar, kai iškilo Stambulo konvencijos, partnerystės klausimai. Jaučiau padidėjusių išpuolių viešojoje erdvėje koncentraciją", - pasakojo J. Vaitiekūnienė. 

Ją itin nuvylė Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos pozicija, kai jis pareiškė palaikantis partnerystės įstatymui prieštaraujantį kunigą Algirdą Toliatą. 

„Labai sukatyvėjo ir išdrąsėjo tie įžūlūs visuomenės nariai, kurie ėmė leisti sau, gavo žodžio laisvę kabutėse, tai dėl to LGBT žmonių artimieji patiria tikrai nepaprastą laikmetį. Nežinau, ką reikėtų daryti, kartais norisi atsakyti, bet tiesiog manau, kad reikia burtis ir rodyti visuomenei, kad yra tokių šeimų, kurios turi tokius vaikus, yra visokių šeimų", - sakė J. Vaitiekūnienė. 

Ji teigė, kad LGBTQ+ šeimos patiria diskriminaciją. Tai patvirtino ir kitos šeimos, kalbėjusios Šeimų asociacijos pristatyme.

„Esame laimingai susituokusios jau ketvierius metus ir auginame sūnų, kuris dėl mūsų pasirinkimo ir galvojimo, kad saugesnė aplinka yra privatus sekatorius ugdymo srityje, eina į privatų darželį. Turime tam tikrų nuogastavimų dėl mūsų ir jo teisinio statuso kaip šeimos Lietuvoje", - pasakojo Julija ir Gintarė Šimkės.

 

Asociatyvi pexels.com nuotr.

Įsikūrė naują asociacija

Lietuvoje įsikūrė Šeimų asociacija, kuri ketina atstovauti įvairias šeimas, tarp jų - ir sudarytas iš tos pačios lyties asmenų. Kovo 25-ąją, ketvirtadienį įvykusiame asociacijos pristatyme jos atstovai teigė, kad sieks atstovauti šeimų poreikius remiantis mokslu ir žmogaus teisių principais.

„Noriu, kad mano kaip mamos balsą atstovautų organizacija, kuri visų pirma remiasi žmogaus teisėmis, o ne tradicijomis ir religiniu mokymu", - pristatyme kalbėjo viena iš asociacijos narių Dovilė Stumbrienė. 

Šeimų asociacijos prisistatymas | Ekrano nuotr.


Šiuo metu Lietuvoje itin aktyvios diskusijos apie tos pačios lyties poras - Seimo pavasario sesijoje ketinama svarstyti partnerystės įstatymą, kuris suteiktų galimybę ir tos pačios lyties poroms. Ar jis bus priimtas, kol kas nežinia, tačiau šeimos gynėjais apsiskelbę asmenys jau dabar teigia, kad neva įstatymas sukeltų grėsmę tradicinėms šeimoms. Nors toks pasisakymas yra gana homobiškas, jis itin gridimas ir dažnai asocijuojamas su šeimas atstovaujančių organizacijų pozicijomis. 


Naujai įsikūrusi Šeimų asociacija ketina tai keisti.

„Man svarbu, kad žodis šeima nebūtų asocijuojamas tik su konservatyvių vertybių politika", - sakė viena iš Šeimų asociacijos atstovių Vita Kontvainė. 

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Dažnai homoseksualių porų sudaromas, taip pat kitas šeimas lydi įvairūs stereotipai. 

„Norėčiau, kad šeimų istorijos būtų pasitinkamos be išankstinių nuostatų", - pažymėjo organizacijos narė Liudvika Barisaitė. 

Šeimų asociacija pabrėžia, kad jos tikslas - ginti nuostatą, kad svarbiausias šeimos elementas yra turinys, o ne forma, todėl vienodai svarbūs yra įvairių šeimų poreikiai: globėjų, senelių, įsivaikinusiųjų, šeimynų, vienišų, nevienišų, turtingų ir neturtingų, tėčių ir mamų, patėvių ir pamočių, bevaikių, turinčių vaikų, vaisingų ir nevaisingų, vienos lyties šeimų, šeimų, kuriose gyvena negalią turintys asmenys, lietuvių, etninių mažumų, pasaulio lietuvių, mišrių šeimų, religingų ir nereligingų žmonių ir t.t.
Naujesnė Senesni