Nomeda Marčėnaitė - apie LGBTQ+ žmones: Lietuva turi išmokti tolerancijos pamokas

LRT laidos „Kultūringai su Nomeda" vedėja Nomeda Marčėnaitė ketvirtadienį, dalyvaudama Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje surengtame virtualiame susitikime, teigė, kad LGBTQ+ žmonių temą šiuo metu gaubia įtampa - visuomenė itin susipriešinusi, yra suklaidinta dėl Stambulo konvencijos. Tačiau Lietuva, pasak pašnekovės, yra jauna demokratija ir turės išmokti tolerancijos pamokas.

Nomeda Marčėnaitė | Stop kadras


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Kovo 21-ąją LRT laidoje „Kultūringai su Nomeda" pasirodė laida, kurioje buvo kalbinami LGBTQ+ žmonės, papasakoję apie savo patirtis. 

„Žinote, šia tema aš domiuosi jau daug metų ir nuo tada, kai veikiu viešai, aš esu išsakiusi savo nuomonę, ne kartą. Todėl, kad aš manau, jog visuomenė bereikalingai susipriešinusi. LGBTQ+ žmonės visuomet buvo", - ketvirtadienį Tauragėje vykusiame susitikime dėstė N. Marčėnaitė. 

Anot jos, dar tuo metu, kai Lietuva buvo okupuota Sovietų Sąjungos, kitoniškumas buvo itin slopinamas. Pavyzdžiui, Sovietų Sąjungoje buvo suformuotas įspūdis, kad nėra ir neįgalių žmonių.  

Visuomenė, anot LRT laidos vedėjos, labai bijo, kad pradėjus kalbėti apie tam tikros tapatybės žmones, jų padaugės.

„Tolerancija leidžia žmonėms atsiskleisti, tačiau dėl to kažkokios tapatybės žmonių nedaugėja. Tai gili problema.  Aš apie tai seniai kalbu", - sakė N. Marčėnaitė. 

Ji teigė, kad šiuo metu Lietuvoje LGBTQ+ teisių tema yra paaštrėjusi - Stambulo konvencija, kurią visuomenė neteisingai interpretuoja, sulaukė itin daug dėmesio. Žmonės įsivaizduoja, kad šis dokumentas susijęs su „LGBT ideologija", tačiau išties jis apibrėžia tai, kaip valstybės turėtų sistemiškai kovoti su smurtu prieš moteris.

N. Marčėnaitė akcentavo, kad jautrių temų Lietuvoje išlieka daug.

„Galiu kalbėti, kad atjaučiu ir moteris, patiriančias smurtą, ir neįgalius vaikus auginančias mamas, ir neįgalius žmones, ir žmones, kurie praradę tėvų paramą ir globą. Tų temų mes galime paleisti labai daug. Tuo metu, kai matau, jog yra aktualija, stengiuosi dalyvauti", - sakė laidų vedėja. 

N. Marčėnaitė teigė labai besitikinti, kad Lietuva, nukentėjusi dėl dramatiškų ir tragiškų istorinių įvykių, žengs tolerancijos link. „Esame jauna demokratija, todėl kai kuriuos dalykus turime išmokti", - sakė ji. 
Naujesnė Senesni