Prieš homofobišką mitingą J. Vaitiekūnienė įspėja LGBTQ+ jaunimą: „Neprisidirbkit"

LGBTQ+ tėvų grupei atstovaujanti mama Jolanta Vatiekūnienė šeštadienį Vilniuje vyksiančio homofobiško mitingo - šeimų gynimo maršo – ir juos lydėsiančių antiprotestų, kuriuose bus reiškiamas palaikymas LGBTQ+ bendruomenei, laukia neramiai. Ji ragina LGBTQ+ jaunimą elgtis santūriai ir specialiai nesivelti į konfliktus su homofobiškai nusiteikusiais asmenimis, susirinksiančiais Vingio parke.

Jolanta Vaitiekūnienė | Asmeninio archyvo nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

 
Interviu portalui jarmo.net J. Vaitiekūnienė papasakojo apie istoriją, nutikusią 2019 metais, kai įvyko prieš „Spalvų” laidą „Gėjai tėčiai” nukreiptas mitingas prie LRT.

Būtent tą dieną J. Vaitiekūnienė atvyko iš Panevėžio į Vilnių. Susitarusi susitikti su žurnaliste, ji pasirodė šalia LRT pastato, nors net nežinojo, kokią valandą konkrečiai vyks anti-LGBTQ+ mitingas.

Jolanta Vaitiekūnienė | Asmeninio archyvo nuotr.


„Vaikščiojau ir pamačiau – merginos kalkinėmis kreidutėmis piešia ant asfalto. Pasisveikinau. Paklausiau, kur vyks protestas, pasakė, kad būtent šioje aikštelėje, kurioje esame. Piešusios merginos man pasakojo, kad nors netrukus ir vyks homofobų protestas, jos parašys gražių užrašų apie meilę, nieko esą čia blogo neatsitiks. Nusprendžiau joms padėti”, - kalbėjo J. Vaitiekūnienė.

Tačiau po kurio laiko pasirodė apsaugos darbuotojai. „Ėmė teirautis, ką mes čia veikiame, kas mums tą leido daryti”, - prisiminė moteris.

Netrukus į aikštelę įvažiavo automobilis. J. Vaitiekūnienė spėja, kad apsaugos darbuotojai iškvietė mitingo organizatorius.

Momentinė ekrano kopija 


„Ir pasigirdo klyksmas, spiegimas, tiesiog žviegimas. Tai buvo tie homofobiško mitingo organizatoriai, tarp jų – ir garsioji mokytoja Astra Genovaitė Astrauskė. Filmavo, fotografavo, klykė, rėkė: „Papuolėt, provokacija!”

Tiek bliovė, kad net pasimečiau. Organizatoriai iškvietė policiją. Atvykę pareigūnai užsirašė tų merginų – beje, spėju, jos buvo nepilnametės – duomenis, o taip pat – ir mano. Pareigūnai pasakė, kad jeigu jos nenuvalys tų užrašų, tai surašys administracinių nusižengimų protokolą už trukdymą mitingo organizatoriams. Merginos buvo taip įbaugintos, jog ėjo, sėmė vandenį iš balos, valė, o jie – tie organizatoriai – filmavo ir tyčiojosi”, - incidentą prisiminė J. Vaitiekūnienė.

Šią istoriją pašnekovė pasakojo norėdama įspėti LGBTQ+ jaunimą. „Homofobiškai nusiteikę mitingo dalyviai, jeigu LGBTQ+ bendruomenės atstovai įsivels į konfliktą su jais, gali tai panaudoti, kabinėtis, ieškoti daromų pažeidimų ir panašiai. Tas mitingas Vingio parke yra suderintas su Vilniaus miesto savivaldybe, ten bus policijos pareigūnai, bijau, kad jeigu LGBTQ+ jaunimas, kuris karštai pasiryžęs ginti savo teises, atvyks, jie gali pasielgti nebrandžiai, suklysti ir staiga visa tai bus panaudota prieš juos. Neprisidirbkit”, - įspėjo J. Vaitiekūnienė.

Jarmo.net primena, kad šeštadienį Vilniuje kitoje vietoje - šalia Baltojo tilto – 19 valandą vyks anti-mitingas, kuriame bus išreikštas palaikymas LGBTQ+ bendruomenei, patiriančiai psichologinį nerimą dėl viešojoje erdvėje suintensyvėjusių neapykantos kalbų ir homofobiškų nuostatų sklaidos.
Naujesnė Senesni