Studentas iš Edinburgo teigia suklastojęs 295 tūkst. parašų dėl Raskevičiaus atstatydinimo

Aiškėja, kad galimai net 295 tūkst. kompiuterinės programos sugeneruotų vardų ir pavardžių buvo nusiųsta peticijos, kurioje reikalauta iš pareigų dėl seksualinės orientacijos atstatydinti Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių, autoriams. Pastarieji prieš kurį laiką džiaugėsi surinkę 365 tūkst. asmenų parašų, tiesa, vėliau esą pasirašiusiųjų skaičių po perskaičiavimo jie sumažino iki maždaug 300 tūkst.
 
Tomas Vytautas Raskevičius ir Aušrinė Armonaitė | Džojos Gundos Barysaitės nuotr.


Andželika Bytautaitė

jarmo.net žurnalistė


Portalas lrt. rašo, kad Edinburgo universiteto studentu prisistatęs Ignas Šakuro LRT žurnalistams atskleidė siuntęs netikrus parašus norėdamas atskleisti saugumo spragas.

Dalis peticijoje, kurią homofobiškos inciatyvos autoriai pavadino „tautos vardu", parašytų vardų ir pavardžių sutampa su I. Šakuro pateiktu sugeneruotų asmenų vardų ir pavardžių sąrašu.

LRt.lt rašo, kad visa peticija buvo gauta iš šaltinių Seime, o patikrinus atsitiktinių 300 asmenų duomenų, jie sutapo su I. Šakuro įvardytais vardais ir pavardėmis, kuriuos studentas teigė sugeneravęs.

Peticijoje, kurioje esančių parašų tikrumas ir pasirašiusiųjų asmenų statistika įtarimų kėlė jau ir anksčiau, buvo reikalauja atstatydinti T. V. Raskevičių iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų, kadangi jis atstovauja ir LGBTQ+ bendruomenės „interesus".

Tomas Vytautas Raskevičius | Džojos Gundos Barysaitės nuotr.


Dar vasario mėnesį parašų rinkimo iniciatoriai pranešė apie virš 20 tūkst. roboto sugeneruotų parašų, kuriuos teko pašalinti iš peticijos. 

Jarmo.net jau tada rašė apie tai, kad negaliojančių parašų gali būti ir daugiau, nes šią peticiją, paskelbtą „Google" formoje, pasirašyti galėjo bet kas ir bet kaip, o patektų duomenų tikrumo patikrinti - neįmanoma.

Be to, portalui lrt.lt Konstitucinės teisės ekspertas, advokatas Petras Ragauskas teigė esantis įsitikinęs, kad ši peticija neatitinka įstatymų: peticijai keliama sąlyga - turi būti fizinis arba elektroninis parašas, o „Google" formoje „pasirašę" vartotojai šios sąlygos neišpildė, be to, pačios peticijos turinį galima vertinti kaip kurstymą diskriminuoti.

Naujesnė Senesni