Socdemų debatai: Olekas sako, kad LGBTQ+ nori demonstruotis, Blinkevičiūtė meilės neįrėmina

Penktadienio vakarą įvykusiuose Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų debatuose prabilta apie homoseksualius žmones. Taip pat diskutuota ir apie Stambulo konvenciją. Besivaržantys Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas išsakė savo požiūrį, ar Lietuva ją turėtų ratifikuoti.
 
V. Blinkevičiūtė ir J. Olekas | Jarmo.net koliažas

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Buvęs krašto apsaugos ministras J. Olekas dėstė, kad LGBTQ+ bendruomenė „nori demonstruotis" bei pasiūlė jai susėsti su heteroseksualiais žmonėmis ir pasikalbėti.

„Pasižiūrėkite, kokia graži galimybė homoseksualiems žmonėms praeiti parade. Jie nori demonstruotis. Mes bitininkai kasmet einame bitininkų paradą, žemdirbiai kažką kitą daro. Yra šeimų diena. Kodėl šeimos negali praeiti su vaikučiais jeigu jie nori praeiti. <...> Susėskime visi, heteroseksualai, homoseksualai, pasišnekėkime. Aš pažadu būdamas partijos pirmininku padaryti pirmiausia partijos viduje mūsų tokį pasišnekėjimą“, – penktadienio debatuose J. Oleko ištartus žodžius cituoja tv3.lt

Atsakydamas į klausimą apie tai, ar reikia ratifikuoti Stambulo konvenciją, politikas teigė, kad tema labai „užaštrinta", todėl reikia atokvėpio.

O štai europarlamentarė V. Blinkevičiūtė aiškino, kad rems teisės aktus, mažinančius smurtą.

V. Blinkevičiūtė | EP nuotr.


„Todėl lyderis ar lyderė privalo būti tas, kuris įrodytų savo darbu, savo gyvenimu, savo veikla, kad mušti silpnesnio nevalia ir mes Lietuvoje turime dėti visas pastangas, kad to smurto mūsų tarpe būtų mažiau“, – dėstė ji. 

V. Blinkevičiūtė sakė Stambulo konvencija neturėtų tapti dalyku, kiršinančiu visuomenę, deja, šiuo metu taip nutiko.

Politikė pasisakė ir apie šeimos sampratą. Anot jos, meilės įrėminti neina.

„Santuoka apibrėžta Konstitucijoje, aš tą suprantu, bet čia netelpa į jokius rėmus ir apibrėžimus“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

LGBTQ portalas gayline.lt anksčiau paklausė dėl partijos pirmininko posto besivaržančių kandidatų apie tos pačios lyties asmenų partnerystę. Nors V. Blinkevičiūtė atsakymo nepateikė, tačiau J. Olekas atsakė. 

J. Olekas | Seimo kanceliarijos nuotr.


-Ar pritariate tos pačios lyties partnerystės įteisinimui, kuri apimtų ne tik sutartimis apibrėžtus įsipareigojimus? - J. Oleko paklausė portalas gayline.lt

-Taip. Negalime neatkreipti dėmesio į ilgametes diskusijas Lietuvoje. Turime suprasti, kad žmonijai visame pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriant tapatybės konstravimui, pripažinti tam tikras tapatybes, o kitas – neigti būtų neteisinga. Nors šiuo metu LR Civilinis kodeksas numato, kad Lietuvoje partnerystė gali būti įregistruota tarp vyro ir moters, šis straipsnis turėtų būti peržiūrėtas, pašalinant šį apribojimą ir numatant, kad partnerystė gali būti sudaroma tarp dviejų asmenų. Pagarba žmogaus teisėms yra visapusiška - įtraukiant ir visapusišką apsaugą teisinėje valstybėje nediskriminuojant tapatybės pagrindu ir suteikiant lygiavertes gyvenimo galimybes tiek heteroseksualiems, tiek homoseksualiems asmenims. Lygiaverčių partnerystės galimybių suteikimas būtų žingsnis link šio tikslo, - dėstė pašnekovas. 

Juozas Olekas 2017 metais vykusio balsavimo metu pritarė partnerystei | Momentinė ekrano kopija


Verta paminėti ir tai, kad J. Olekas pritarė dar 2017 metų birželio 15-ąją svarstytam įstatymo projektui, numatančiam partnerystę. Vis tik tąkart Seimo narių balsų neužteko ir įstatymas buvo atmestas.
Naujesnė Senesni