„Absoliuti gėda Lietuvai dėl veidmainystės!"

Lietuva kartu su dar 12 Europos Sąjungos (ES) narių pasmerkė Vengriją dėl naujojo įstatymo, kuriuo buvo uždraustas homoseksualumo vaizdavimas nepilnamečiams. Kritikai teigia, kad šis įstatymas pažeidžia lygias teises, žodžio laisvę ir stigmatizuoja LGBTQ bendruomenę.

Asociatyvi J. Valaičio/jarmo.net nuotr.

Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas


Gėda todėl, kad labai panašų įstatymą mes jau turime 11 metų: Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymo 2009 m. versiją, kurią tuomet palaikė dauguma Seimo. Tarp balsavusių „už" yra ir dabartiniai Europos Parlamento nariai, Seimo nariai. Iš pradžių įstatymo turinys buvo beveik identiškas Orbano įstatymui - homoseksualumą/biseksualumą apibrėžė kaip žalingą vaikams.

Vėliau tas apibrėžimas buvo „užkoduotas”, nes patiems pasidarė gėda dėl atviros homofobijos. Tačiau užslėpta homofobija vis tiek yra valstybinė, įstatyminė cenzūra. 

Momentinė ekrano kopija


Dabartinis įstatymas Lietuvoje nurodo, kad kitokia nei Konstitucijoje apibrėžiama santuokos, šeimos kūrimo samprata yra vaikams žalinga informacija.

Buvo draustos ar bandytos drausti knygos, TV laidos, reklamos, serialai, jau nekalbu net apie savicenzūrą, dėl kurios autoriai nebekuria šita tema, o TV kanalai - mandagiai atsisako.

Į kitus baksnoti pirštais ir jungtis į chorą yra lengviau nei pripažinti, kad patys esame taip pat sugedę. Juokinga, kad prieš 11 metų Lietuva gavo tokius pačius laiškus.

Gerbiama Vyriausybe ir Seimo nariai, nebūkite veidmainiai, ir panaikinkite šio įstatymo homofobines nuostatas.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni