„Kaunas 2022" vadovė metė baltą pirštinę Matijošaičiui: diskusija apie LGBTQ+ įvyks nepaisant to, ar tą leis Kauno valdžia

Europos kultūros sostinės projekto „Kaunas 2022" vadovė Virginija Vitkienė sako, kad jeigu Kauno miesto savivaldybė neišduos leidimo diskusijai apie LGBTQ+ ir meną, ji pasitrauks iš vadovės pareigų, praneša naujienų portalas 15min.lt

V. Vitkienė | Seimo kanceliarijos/Dž. G. Barysaitės nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Šią savaitę kilo šurmulys, kai buvo pranešta, jog Kauno miesto savivaldybė nesuteikė leidimo projekto „Kaunas 2022" rengiamai diskusijai apie LGBTQ+ bendruomenės sąsajas su menu. Įsiliepsnojus skandalui, „Kaunas 2022" atstovai pareiškė, kad vis tik diskusija įvyks.

Tą, rašo 15min.lt, patvirtino ir V. Vitkienė savo laiške „Kaunas 2022" ambasadoriams. Anot jos, nepriklausomai nuo to, ar leidimas diskusijai bus gautas ar ne, ji vis tiek įvyks. Ji planuojama liepos 3 dieną, 12 valandą.

Tuo metu Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis sulaukia vis daugiau kritikos dėl savo veiksmų, nukreiptų prieš LGBTQ+ bendruomenę. Kažkodėl savivaldybė net 3 kartus atmetė rugsėjį turinčio įvykti mitingo „Kaunas pride" organizatorių prašymus. Be to, V. Matijošaitis išplatintuose pranešimuose spaudai teigia esąs pasipiktinęs vaivorykštės perėja Vilniuje.

Politikas yra kaltinamas tuo, jog mieste praktiškai įvedė savo diktatūrą.

Liberalų Sąjūdžio atstovai Kaune savo išplatintame pareiškime dėstė: „Visai neseniai Kauno valdžią ištiko panikos priepuolis dėl Laisvės alėjos grindinio saugumo. Tai tapo pagrindiniu valdžios argumentu atsisakant išduoti leidimą „Kaunas Pride" renginiui. Šįkart Kauno valdžia jau sprendžia, apie ką galima kalbėti Kauno viešojoje erdvėje ir kokios temos mieste yra tabu.

Ilgai planuota ir bendrai kurta diskusija apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį, turėjusi įvykti po savaitės – atšaukta. Pagrindinė argumentacija: Kauno savivaldybė nesuteikė leidimo rengti šią diskusiją viešoje erdvėje.

Kauno valdžia ir toliau vengia diskusijos, neigia žmogaus teisių principus ir nuo šiol tampa cenzūros institucija. Tokie veiksmai ne tik diskredituoja vieną iš sėkmingiausių miesto tarptautinių projektų Kaunas2022, bet ir kenkia miesto reputacijai. Tai kelias į niekur".

Po kilusio skandalo, kai menininkas Denisas Kolomyckis viešojoje erdvėje šią savaitę pranešė, jog diskusija apie LGBTQ+ yra atšaukiama Kauno miesto savivaldybės paliepimu, vienas garsiausių Lietuvos režisierių Arūnas Matelis nusprendė atsisakyti „Kaunas 2022" ambasadoriaus titulo.

„Kultūra yra NE apie tai, ką daro gimtojo Kauno miesto valdžia. NE apie tai, kaip ji suvokia demokratiją, kaip sumaniai randa „techninių“ pretekstų NE dialogui su LGBT+ bendruomene, pasiteisinimų NE lygioms teisėms. Ne tokia laikysena ir vertybės yra keliamos E u r o p o s !!! KULTŪROS !!! Sostinei !!! Todėl man jau „nėra garbė ir privilegija būti mano gimtojo ir mylimo miesto ambasadoriumi“ ir atsisakau „Kaunas 2022 ambasadoriaus vardo“, – savo „Facebook" paskyroje rašo A. Matelis.
Naujesnė Senesni