LGBTQ+ teisių aktyvistams ir vėl šiurpsta oda nuo Vengrijos premjero V. Orbano pasiūlymų

Vengrijos valdančioji nacionalistų partija „Fidesz" pateikė įstatymų projektus, draudžiančius turinį, kuris, partijos atstovų nuomone, gali skatinti nepilnamečių homoseksualumą ar lytinės tapatybės pokyčius.

Viktoras Orbanas | facebook.com/orbanviktor nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Pateiktu įstatymo projektu, jeigu jis būtų patvirtintas šalies parlamente, bet kokia literatūra apie LGBTQ+ žmones būtų uždrausta jaunesniems nei 18 metų asmenimis. Į šį draudimą patenka ne tik reklama, kurioje vaizduojami LGBTQ+ asmenys, bet ir mokomoji literatūra.

Kelios žmogaus teisių organizacijos jau pasmerkė pateiktus įstatymų projektus. Ekspertai įsitikinę, kad siūlomi draudimai yra labai panašūs į tuos, kurie galioja Rusijoje. Pastarojoje valstybėje 2013 metais įsigaliojo įstatymas, numatantis baudas už vadinamosios „gėjų propagandos" platinimą.

Beje, viena detalė - Vengrijos premjero Viktoro Orbano vadovaujama „Fidesz" partija ruošiasi 2022 metų pradžioje vyksiantiems rinkimams, tad spėjama, kad galbūt šiuo pateiktu pasiūlymu siekiama sulaukti homofobiškai nusiteikusių rinkėjų paramos.

Vengrijos LGBTQ+ organizacijų aljansas „Budapešto pride" (angl. Budapest Pride, an alliance of Hungarian LGBT groups) paragino šį klausimą kartu su V. Orbanu aptarti ir JAV prezidentą Joe Bideną.

BBC skelbia, kad dėl Vengrijos partijos „Fidesz“ sudarytos Vyriausybės, taip pat Lenkijos valdančiosios nacionalistinės „Teisės ir teisingumo“ (PiS) Vyriausybės veiksmų yra atliekamas oficialus Europos Sąjungos (ES) tyrimas dėl galimų ES teisinės valstybės standartų pažeidimų.

Nė viena šalis nepripažįsta tos pačios lyties asmenų santuokų, taip pat jose galioja įstatymai, ribojantys LGBTQ+ asmenų teisę įsivaikinti.

Papildyta 2021-06-16 d. 10:40 val. Vengrijos parlamentas antradienį įstatymą priėmė.  



Naujesnė Senesni