J. Valaitis. Kvailys, suklaidintas savo kvailysčių

Legenda sako, kad gyveno kartą toks Rolandas Paksas. Buvo žmogelis prezidentu, bet jį tarytum išnešė kojomis į priekį iš prezidentūros įvykus apkaltai. Močiutės ir seneliai perspėjo - prisikels dar politinės bejėgystės, tuštybės ir skaldymo dvasia. Ir jų pranašystė išsipildė. Nužengė iš sosto toks Gitanas Nausėda.

Gitanas Nausėda | Seimo kanceliarijos nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Šitos valstybės prezidentas (iš mažosios raidės) nebeslepia esantis homofobų, marginalų ir antivalstybinių jėgų, skaldančių šitą visuomenę, pusėje. Jeigu anksčiau dar mėgino išsisukinėti, šiandien rėžė tiesiai šviesiai - partnerystę sudarantys žmonės (suprask, daugiausia - tos pačios lyties asmenys) negali būti laikomi šeima, dėl to jis būtų nepasirašęs Partnerystės įstatymo, jei šį Seimas būtų priėmęs. 

Oficialiu: prisikėlė populizmo dvasia, besiremianti ne ant savo vertybių, o ant daugumos valios, net jeigu ta dauguma yra tamsi ir neišsilavinusi. Jeigu tai išvis dar yra dauguma.

Tariamos galios pozicijoje esantis vyras jaučiasi galintis skirstyti visuomenę į šeimas ir mažiau šeimas arba ne šeimas. Tarytum nuo jo žodžių priklausytų visos Lietuvos žmonių santykiai.  Toks jausmas lyg žmonės, gyvenantys kartu, mylintys vienas kitą, po šiandien turėtų krautis šmutkes į lagaminus ir skirstytis, nes, matai, prezidentas pareiškė - jie ne šeima. 

Kas jie? Labai geri draugai?

Kol šita Šventoji dvasia dar nespėjo išnykti po savo apsireiškimo su nauju kliedesiu, aptarkime šitą jo nusišnekėjimą apie tai, kas yra ir kas nėra šeima, plačiau. O ką? Vis tiek vasara ir nėra ką veikti, juolab, kad sėdim visi sulindę į telefonus, nes jei pakeliame akis į dangų, jas išdegina saulė (oi ne, čia natūralu, klimato kaita vis dar neegzistuoja, ar ne?).

Iš to, ką G. Nausėda kalbėjo, daroma išvada, jog partnerystė pernelyg panaši į šeimą, o taip atseit negalima.

Tikriausiai visi, kurie bent kiek prisidėjo prie šito lunatiko švietimo, turėtų apsiverkti iš nevilties - kiekvienam mokytojui turėtų būti baisu išleisti į pasaulį ant tiek logikos nepažįstantį ir teksto suvokimo neturintį žmogų.

Prezidentui tikrai pats metas išmokti skaityti. Iš esmės užtektų, jeigu jis bent kiek pradėtų mąstyti. Nes jeigu imtų naudoti savo galvą, gal perskaitytų (arba jam kas nors garsiai perskaitytų) Konstitucinio teismo išaiškinimą (konkrečiai - 2 sprendimus: vieną - 2011 metų, o kitą - 2019 metų), kad šeima Konstitucijos pagrindu yra neutrali lyčiai, žvelgiama į santykių turinį, o ne į lytis, kurios tą šeimą sudaro. Tai reiškia, kad ir tos pačios lyties asmenys yra šeima.

Dar ten kažką rašo apie tai, kad šeima yra siejama tarpusavio emocinio, prieraišumo ryšiais, bet prezidentinei galvai čia per daug sudėtinga, tai palikim kitam kartui.

Nežinau, ar G. Nausėda pernelyg durnas, ar tiesiog patarėjai per daug kvaili, bet šitas Konstitucinio teismo išaiškinimas, atrodo, nė pro kur nepasiekė prezidentūros. 

Gal kam nors reikėtų nusiųsti? 

Ir jūs pažinsite tiesą, ir tiesa padarys jus laisvus - žada Biblija. 

Jeigu darytume tokią prielaidą, kad žmonės negali būti tokie kvaili ir užsispyrę kaip kokie Libano asilai ir nieko neskaityti, pirštųsi kita mintis. Gal prezidentas yra durnas specialiai? Gal jis kaip ir pamąsto apie šeimos sąvoką ir žino Konstitucinio teismo išaiškinimą, tiesiog toks šeimos apibrėžimas niekaip nesuvokiamas jo nemąstantiems rinkėjams, kuriems LGBTQ+ žmonės yra tiesiog mažiau žmonės, dėl to neverti nei teisių, nei pagarbos? 

Galima tik spėlioti. Prezidentas nesugeba paaiškinti tautai net elementarių dalykų ir, ko gero, tai jam naudinga. Jeigu G. Nausėdos elektoratui sueina prezidentūros pataikavimas antivakseriams, antivalstybinėms padugnėms iš šeimų maršų organizatorių ir visokiems homofobams, tai galima pamanyti, jog jo rinkėjai tiesiog yra per daug kvaili suvokti žmogaus teisių (iš iš esmės teisinės sistemos) temas, o ką jau kalbėti apie demokratiją, vakarietiškos politikos liniją ir pagarbą įvairioms žmonių grupėms nepriklausomai nuo jų ypatybių. Seka išvada, kad tokie nemąstantys rinkėjai aklai seka paskui Aukštą ir Gražų, o šis dar labiau juos bukina, kad tik šie nepradėtų mąstyti ir nesuvoktų, kaip stipriai prezidentinė burna (specialiai?) kleidi dėl aukštų reitingų.

Šitas prezidentas įeis į istoriją kaip vienas daugiausia memes įkvėpusių Lietuvos vadovų, kuris kiek žiojosi, tiek nusišnekėdavo, ir kuo labiau nusišnekėdavo, tuo daugiau memes atsirasdavo. 


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni