Žurnalistas E. Jakilaitis kreipėsi į homofobiškų maršų dalyvius: „Neikite į karą, kuris jau seniai pralaimėtas"

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda stoja į Vengrijos pusę dėl homofobiško „gėjų propagandos" įstatymo Vengrijoje, o Lietuvoje vyksta vadinamieji šeimų gynimo maršai, kuriuose yra įžeidinėjama LGBTQ+ bendruomenė. Ar žmogaus teisių srityje einame atgal? Žurnalistas Edmundas Jakilaitis įsitikinęs, kad Lietuva atsiliko, tačiau jis mano, kad mūsų šalyje bet kuriuo atveju teks užtikrinti LGBTQ+ bendruomenės teises. Pirmą žingsnį teks žengti Seimui priimant Partnerystės įstatymą.

Edmundas Jakilaitis | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Noriu, jog pagalvotume, kaip per pastaruosius keliolika metų esame atsilikę užtikrindami tos pačios lyties asmenų porų teises.
 
Tos pačios lyties asmenų partnerystė yra tas higieninis minimumas, kuris anksčiau ar vėliau Lietuvoje bus įgyvendintas, kas kur bežygiuotų ir kas ką bešūkautų. Tai yra žmogaus teisių higiena. Lygiai taip pat nustosime šeimą tapatinti su santuoka, o tik su meile ir pagarba.
 
Ponai maršų dalyviai ir jiems prijaučiantys, neikite į karą, kuris jau seniai pralaimėtas. Geriau susitvarkykime higieną.
 
Rėksniams iškart pranešu, kad šių eilučių autorius savo paties pasirinkimu yra tikintis, heteroseksualus, toje pačioje santuokuoje dvidešimt metų laimingai gyvenantis trijų vaikų tėvas, gerbiantis moterų, vaikų ir visų kitų asmenų teises lygiai kaip ir savo", - savo „Facebook" paskyroje ketvirtadienį rašė jis.


Diskusijos apie LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą itin suintensyvėjo šiais metais, kai Seimo pavasario sesijoje buvo mėginama priimti Partnerystės įstatymą, tačiau parlamentaras jį atmetė po pateikimo ir grąžino tobulinti. Gegužės 15-ąją Vilniuje Vingio parke įvyko abejotinos reputacijos veikėjų surengtas Didysis šeimų gynimo maršas - akcija, nukreipta prieš moterų ir LGBTQ+ asmenų teises, kadangi mitingo metu pasisakyta prieš Stambulo konvenciją bei Partnerystės įstatymo priėmimą. Antrasis maršas surengtas ir birželio mėnesį, tiesa, šįkart mitinguotojai rinkosi prie valdžios institucijų - Vyriausybės, Seimo ir prezidentūros. 

Be to, kyla iššūkių dėl susirinkimų teisės. LGBTQ+ bendruomenei Kauno m. savivaldybė neišdavė leidimo surengti eitynių, planuotų šių metų rugsėjį Laisvės alėjoje. Šiuo metu dėl tokio sprendimo vyksta teisiniai ginčai. 

Įvairiose Lietuvos vietose yra užpaišomi LGBTQ+ bendruomenę palaikantys simboliai, tarp jų - ir vaivorykštės perėja Vilniuje.
Naujesnė Senesni