Ilgus metus palikti likimo valioje, translyčiai atsidūrė Sveikatos apsaugos ministro akiratyje

Ilgus metus translyčiai asmenys Lietuvoje buvo palikti likimo valioje kreipdamiesi į sveikatos priežiūros institucijas dėl lyties pakeitimo. Vieniems pasisekdavo, kitiems - ne. Kriterijų, kaip reikėtų elgtis su šiais žmonėmis, gydytojams nebuvo numatyta. Tačiau dabar tai gali pasikeisti. Rugpjūčio 8 dieną Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pateikė projektą dėl transseksualumo diagnostikos ir gydymo tvarkos aprašo patvirtinimo. Sveikatos institucijos šiuo metu kviečiamos teikti pastabas bei pasiūlymus. Tai sukėlė homofobiškos partijos lyderio pasipiktinimą. 

Lietuva mėgina priartėti prie daugelyje Europos ir pasaulio valstybių galiojančios tvarkos | Asociatyvi Baran Lotfollahi/Unsplash


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kol kas teisės aktas dar nėra patvirtintas, jo derinimui numatytas terminas - iki rugpjūčio 20-osios.

A. Dulkio teikiamame projekte numatyta, kad šeimos gydytojas ar kitos profesinės kvalifikacijos gydytojas, įtaręs pacientui transseksualumą, siunčia pacientą gydytojo psichiatro konsultacijai.

Pagal aprašą, diagnozuodamas pacientui transseksualumą, psichiatras turėtų surinkti paciento šeimos, gyvenimo, socialinę bei nepasitenkinimo turima biologine lytimi raidos anamnezę.

Galutinį sprendimą, ar asmeniui diagnozuoti transseksualumą, turėtų priimti 3 gydytojų konsiliumas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys | Dž.G.Barysaitės/Seimo kanceliarijos nuotr.


Diagnozavus pacientui transseksualumą, šis galėtų kreiptis į specialistus, su kuriais galėtų aptarti poreikius ir lūkesčius dėl paciento išvaizdos, balso, elgsenos pasikeitimo, vaisingumo išsaugojimo.

Pagal aprašą, jeigu paciento poreikiams įgyvendinti reikalingas hormoninis gydymas, gydytojas turėtų išduoti siuntimą dėl gydytojo endokrinologo konsultacijos ir medikamentinio gydymo plano sudarymo

Sveikatos apsaugos ministro sprendimas pajudinti transseksualumo klausimą sukėlė opozicinės „valstiečių" partijos pirmininko Ramūno Karbauskio, savo pasisakymais ne kartą išreiškusio priešiškumą LGBTQ+ bendruomenei, įsiūtį. 

Už tariamas tradicines vertybes pasisakantis politikas pareiškė, kad lyties keitimo tvarkos aprašas „sukurs prielaidas lyties keitimui kompensuoti iš ligonių kasų". Anot R. Karbauskio, A. Dulkys negalėtų priimti tokio aprašo, o tvarka, numatanti lyties keitimą, turėtų būti svarstoma Seime, kuris, „valstiečių" lyderio įsivaizdavimu, turėtų užkirsti kelią translyčiams asmenims gauti medicinines paslaugas pagal minėtą tvarkos aprašą

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Dainius Pūras sako, kad A. Dulkys „imasi iniciatyvos nutraukti gėdingai besitęsiančią translyčių asmenų diskriminaciją". 

Jis pasveikino tokį sprendimą. 

„Pagaliau daroma tai, ko daug metų, išsigandę tokių Lietuvos „talibų" kaip R. Karbauskis, nedarė kiti Lietuvos sveikatos apsaugos ministrai. Siekiama patvirtinti tokią sveikatos priežiūros paslaugų teikimo translyčiams asmenims tvarką, (ar bent priartėti prie tokios), kokia seniai galioja daugelyje Europos ir pasaulio valstybių.

Gal Lietuvos medikų organizacijos galėtų paprotinti R. Karbauskį, paaiškinti jam, kad šis neskleistų Kremliaus propagandai būdingų melagienų apie tariamas grėsmes vien dėl to, kad bus įgyvendinamos gerai žinomos PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos, - jarmo.net) rekomendacijos", - savo poziciją išsakė D. Pūras. 

Be kita ko, jis pabrėžė, kad sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys gali patvirtinti poįstatyminį antidiskriminacinį aktą, pasiremdamas Konstitucijos 29 straipsniu.


Naujesnė Senesni