Iš pirmų lūpų. Garsioji mokytoja žegnojosi kryžiumi, homofobai mėtėsi kiaušiniais, o LGBTQ+ eitynių dalyviai kvatojo ir šoko

„Ačiū", - ištarė garsioji pedagogė Astra Genovaitė-Astrauskė, kai šokau apie ją vilkėdamas vaivorykštės vėliavą ir sakydamas, ką ją myliu. Homofobiškais pareiškimais pagarsėjusi moteris rodė man kryžių ir mane pašventino. Arba prakeikė. Nežinia, kokios mintys sukosi homofobiškai nusiteikusių asmenų galvose, tačiau dalis jų - skelbiama, 13 - po LGBTQ+ eitynių buvo sulaikyti dėl pasipriešinimo policijos pareigūnas. 

Eitynių dalyviai | Jarmo.net


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Iki eitynių liko mažiau nei viena valanda. „Tavo vieta ne čia", - skrieja man šūksnis prie Kauno Soboro laukiant pažįstamo, kuriam vėliau įteikiau vaivorykštės vėliavą. Maldomis apsiginklavęs vyras ėmė mane vyti šalin nuo savęs, o šalia jo stovinti pagyvenusi moteris mojuoja prieš akis rožančiumi ir aiškina, kad trukdau jai melstis. 

Eitynių akimirka | jarmo.net



Pažįstamas mane atitraukia nuo religingųjų homofobų būrelio ir vėl esu saugioje aplinkoje. Tiesa, kai vėliau apie tai, jog LGBTQ+ asmenys prie įėjimo į Soborą yra užgauliojami, papasakojau pareigūnams, šie pažvelgė į tai gerokai atsainiai. Rodant galimai teisės pažeidimą padariusius asmenis (kibimas prie žmonių, užgauliojimas yra viešosios tvarkos pažeidimas) šie liepia nuleisti rankas ir pareiškia: „Nesureikšminkit". 

Belieka negalvoti apie surinkusių kai kurių policijos pareigūnų požiūrį į LGBTQ+ ir bendrauti su tais, kurie žmogaus teises vertina labiau. 

Tiesa, esu dėkingas tiems pareigūnams, kurie vėliau apsaugojo mus nuo agresyvių budulių, susirinkusių prie Laisvės alėjos fontano ir mėginusių smurtauti. Juos pareigūnai atitraukė. Pagarba!


Gausybė žmogaus teisių aktyvistų ir LGBTQ+ atributikos. Ore sklando laisvės kvapas, sumišęs su pasimėgavimu būnant savimi. 

Eitynių akimirka | jarmo.net



Taip šeštadienį mano akimis Kaune atrodė istorinių LGBTQ+ eitynių pradžia. Jos buvo pirmosios ne tik laikinajai sostinei, tačiau ir man. Pradėję žygiuoti, LGBTQ+ eitynių dalyviai skandavo šūkius „Tyla - mirtis", „Gėda Nausėda", „Tu ne mūsų meras", „Mes jus mylime". Tiesa, į juos skriejo kiaušiniai ir nepagarbūs, homofobiški šūksniai iš Laisvės alėjoje susirinkusių kai kurių priešiškai nusiteikusių asmenų, kurie vėliau, eisenai apsisukus atgal, buvo apsupti LGBTQ+ aktyvistų ir teisių gynėjų, linkėjusių jiems meilės ir pagarbos.

Homofobiškai nusiteikę asmenys šaukia, o LGBTQ+ bendruomenė, žygiuodama Laisvės alėja, linki jiems meilės. Žavi akimirka.

„Priimu tave tokį, koks esi", - šaukiu vienam vyrui, kuris prieš tai išsirėkė ant LGBTQ+ eitynių dalyvių dėl neva tvirkinamų vaikų. Viena žiniasklaidos atstovių, matau, juokiasi iš šios situacijos.


Prasidėjus šūkiams „Gėda", staiga pradėjome skanduoti „Gėda Nausėda" reaguodami į nepagarbų Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos elgesį LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu. „Tu ne mūsų meras", - girdisi šūksniai žygiuojant prie Kauno miesto savivaldybės. Taip reagavome į Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio mėginimą riboti LGBTQ+ asmenų susirinkimų laisvę, kai Savivaldybė iki paskutinės akimirkos nenorėjo suderinti eitynių maršruto. 

O labiausiai nustebino garsioji pedagogė, bausta administracine tvarka dėl savo „meninių performansų", A. Genovaitė Astrauskė, pasitikusi mus nešina kryžiumi rankose. Suvokiau, kad pats metas jai pasakyti: „Mes jus mylime". Ši žvelgia į mane, linksi ir dėkoja. Tiesa, vėliau vaizdo įrašuose matau, kad ta pati „maloni" moteris mėgina spirti vienam iš LGBTQ+ asmenų. 

Grįžus į Soborą, šoku ir mėgaujuosi nuotaika, kurią sugebėjome sukurti mes visi. Tiesa, nesaugumo jausmas apima išeinant iš aptvertos teritorijos. Su keliais draugais žingsniuojame į „Akropolio" automobilio stovėjimo aikštelę ir 2 kartus esame aprėkiami. 

Be to, į mus skrieja kiaušinis. Tiesa, nepataikė. Nukrito šalia. „Klišai", - juokdamasis pasišaipo vienas mano draugų žvelgdamas į daugiabutį, iš kurio ir praskriejo šis „ginklas". 

Būti apmėtytam kiaušiniais, iškęsti patyčias ir vis tiek juoktis - man tai buvo garbė. Ačiū visiems, kurie žygiavo kartu. Mes esame visur. 
Naujesnė Senesni