Taivano teisme - svarbi pergalė translyčių teisių kovoje

Taivano teismas panaikino reikalavimą, pagal kurį translyčiai asmenys turi būti operuojami vien tam, kad būtų teisiškai pripažinta jų lytis.

Translyčių asmenų vėliava | Asociatyvi gettyimages.com nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vadovaujantis Taivano Vyriausybės reikalavimais, translyčiai Taivane turėjo chirurginiu būdu pašalinti reprodukcinius organus, kad jų lytis būtų teisiškai pripažinta.

Svarbi pergalė

Dėl tokios sąlygos Xiao E padavė Vyriausybę į Taipėjaus aukštąjį administracinį teismą teigdamas, kad ši politika yra antikonstitucinė. Ketvirtadienį, rugsėjo 23 d. teismas tenkino ieškovo skundą.

Teismas savo nutartyje nurodė, kad ieškovas įvykdė visus reikalavimus, kad jo lytis būtų teisiškai pripažinta. Nustatyta, kad vyriausybės reikalavimas dėl chirurginės operacijos pažeidė lygybės ir proporcingumo principus.

Taivano „Amnesty International“ direktorius E-Lingas Chiu šį sprendimą įvertino kaip svarbią LGBTQ+ teisių pergalę .

„Teismo sprendimas atsisakyti privalomų chirurginių reikalavimų žmonėms, norintiems patvirtinti lytį, yra svarbus aspektas translyčių asmenų teisėms Taivane“, - sakė E. Lingas Chiu.

„Translyčiai Taivane susiduria su diskriminacija ir nelygybe teisinėje sistemoje ir kasdieniame gyvenime, ypač darbe ir mokykloje", - pridūrė jis ir teigė, kad teismo sprendimas pabrėžia lyčių lygybės ir žmogaus teisių pažangą Taivane.

LGBT+ teisių aktyvistai paragino Taivano vyriausybę keisti politiką

LGBTQ+ teisių aktyvistas E. Lingas Chiu ragina Taivano Vidaus reikalų ministeriją imtis tolesnių priemonių po Vyriausybei nepalankaus sprendimo ir panaikinti reikalavimą atlikti reprodukcinių organų pašalinimo operaciją kaip būtiną įrodymą, kurį turi pateikti lytį teisiškai pakeisti norintys asmenys.

„Taivano Vyriausybė, atsižvelgdama į tarptautinius žmogaus teisių principus ir standartus, turi pasiūlyti variantų, apsaugančių lyčių lygybę translyčiams ir non-binary (ne dvinariams, - jarmo.net) žmonėms, norintiems patvirtinti savo lytį“, - komentavo jis.

Taivanas toli gražu nėra vienintelė šalis, kurioje reikalaujama, kad translyčiai asmenys pašalintų savo reprodukcinius organus ir tik tokiu būdu galėtų teisiškai pasikeisti savo lytį. Daugelis valstybių ir toliau laikosi tokių reikalavimų nepaisydamos žmogaus teisių aktyvistų raginimų šios praktikos atsisakyti.

Štai 2019 metais Japonijos Aukščiausiasis Teismas patvirtino politiką, pagal kurią reikalaujama, kad translyčiai asmenys pašalintų savo reprodukcinius organus.

Švedija panašią politiką buvo įvedusi iki 2012 m.

2017 m. Vyriausybė paskelbė, kad pasiūlys kompensaciją tiems, kurie buvo priverstinai sterilizuoti.
Naujesnė Senesni