Ar Laisvės partija pajėgs surasti Partnerystės įstatymo rėmėjų Seime?

Ketvirtadienį Seime bus kalbama apie mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimą. Balsavimas gali parodyti, kiek Laisvės partija dar turi rėmėjų Seime. Iki šiol Laisvės partija negali pasidžiaugti darbais, kuriuos prieš rinkimus viešai įgyvendinti žadėjo rinkėjams. Štai Partnerystės įstatymas, numatantis galimybę tos pačios lyties asmenų poroms įteisinti savo santykius, Seimo pavasario sesijos metu atmestas po teikimo, nutilo kalbos ir apie asmenvardžių rašybą visomis lotyniškomis raidėmis, nekalbama apie referendumą dėl daugybinės pilietybės. Kyla klausimas - ar Laisvės partija dar turi koalicijos palaikymą ir paramą, kad galėtų įgyvendinti pažadus rinkėjams?

A. Armonaitė | Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Partnerystės įstatymą tikimasi vėl išvysti Seimo rudens sesijos metu. A. Armonaitė po nesėkme pasibaigusio balsavimo gegužę, kai Partnerystės įstatymo nepavyko net pateikti, pažadėjo ties šiuo klausimu ir toliau dirbti. Tačiau kol kas nėra žinoma, ar pavyks antrąkart užsitikinti daugiau koalicijos partnerių balsų. Girdisi kalbos, kai anti-LGBTQ+ politikai šįkart gali dar labiau susitelkti žinodami, kad Partnerystę vis tik bus ketinama pateikti vėl.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė, kad Partnerystės įstatymą reikėtų teikti tada, kai bus užsitikrintas pakankamas balsų skaičius. Dirbti ties su pažadėjo ir Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Kol kas Partnerystės įstatymo projektas neteikiamas, reiškia, parama dar neužsitikrinta.

Ketvirtadienį artėjantis balsavimas dėl mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo gali parodyti, ar Laisvės partija iš esmės dar turi rėmėjų koalicijoje.

A. Armonaitė yra prasitarusi, kad jeigu įstatymo priimti nepavyktų, imtųsi radikalių žingsnių. Ar tai reikštų pasitraukimą iš koalicijos?

„Jeigu vis dėl to neužteks balsų, o taip gali nutikti, tai, akivaizdu, kad jie gali pradėti bent jau galvoti apie tam tikrus derybinius ultimatumus. Labai abejoju, kad jie pradėtų mojuoti ir sakyti „Viskas, traukiamės“, bet manau, jog užkulisiuose įtampų gali padaugėti. Gali prasidėti intensyvesnės derybos kitais klausimais. O ką tai reiškia? Tai reiškia, kad sprendimų priėmimui gali prireikti daugiau laiko", – portalas tv3.lt cituoja Mykolo Romerio universiteto mokslininkę, politologę Rimą Urbonaitę.

O laiko išties prireiks. Vienas iš Partnerystės įstatymo rengėjų T. V. Raskevičius teigia, kad šiuo metu antriniame įstatymo variante keičiami aspektai „dėl pavardžių, dėl formuluočių". Anot jo, įstatymas turėtų numatyti ir socialinę apsaugą nesusituokusioms, bet partnerystę sudariusioms šeimoms, taip pat palankesnę aplinką vaikams. Kol kas tęsiasi diskusijos, ieškoma paramos.

Tuo metu opozicijos atstovė, „valstietė" Angė Širinskienė teigė, kad opozicija ir toliau balsuos prieš Partnerystės įstatymo projektą.

Laisvės partijos pirmininkės Aušrinė Armonaitė sako, kad Partnerystės įstatymas anksčiau ar vėliau bus priimtas
Naujesnė Senesni