Buvęs Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos darbuotojas kovoja ir dėl teisingumo, ir dėl prarasto atlyginimo

Po neteisėto atleidimo iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT), Mindaugas Kluonis įsisuko į teismų karuselę. Pasiekęs pergalę, jog jo atleidimas būtų pripažintas kaip nemotyvuotas, dabar buvęs tarnybos darbuotojas siekia įrodyti, kad dar dirbant buvo neteisėtai sumažintas jo atlyginimas. Tarnyboje su LGBTQ+ projektu besidarbavęs, bet nuo jo nušalintas M. Kluonis pasiekė mažą pergalę - Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmė jam palankią nutartį.

Mindaugas Kluonis | Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dirbdamas LGKT M. Kluonis buvo persekiojamas. Tarp jo ir tuomečio LGKT Lygių galimybių integravimo skyriaus vedėjo, dabartinio Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo V. Raskevičiaus įvyko konfliktas, kurio metu pastarasis nemotyvuotai darbuotojui nesuteikė atostogų, o M. Kluoniui susirgus ėmė rinkti informaciją apie jo buvimo vietą - skambino į viešbutį, reikalavo pateikti asmens duomenis.

Tomas V. Raskevičius prieš jam pavaldų darbuotoją vykdė mobingą | Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos nuotr.


Nuo 2017 metų LGKT dirbęs M. Kluonis buvo atleistas 2019 metais, dėl ko ginčas persikėlė į teismą. O šis konstatavo, kad M. Kluonis buvo pagrindo nušalintas nuo su LGBTQ+ bendruomene susijusio projekto, atleistas neteisėtai. Teismas įpareigojo buvusiam darbuotojui išmokėti išmoką už priverstinę pravaikštą.

Tačiau tai - ne vienintelis teisinis ginčas, kuris prasidėjo tarp M. Kluonio ir tarnybos. 

Vienoje jų LVAT) šių metų rugsėjo 22-ąją priėmė neskundžiamą nutartį, pagal kurią panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą ir perdavė bylą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

„Šioje byloje teismas vyksta dėl to, kad kai Raskevičius buvo pripažintas pažeidęs priekabiavimo taisykles, jis parašė nepagrįstą tarnybinį pranešimą prašydamas panaikinti mano funkcijas tuo metu vykdytame projekte ir taip sumažinti man atlyginimą, nes už projektą buvo mokamas priedas", - portalui jarmo.net komentavo M. Kluonis.

Būtent remiantis šiuo surašytu tarnybiniu pranešimu tuometinė lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė neteisėtai ir atleido M. Kluonį. Pasak buvusio darbuotojo, nebuvo patikrintos T. V. Raskevičiaus pranešime išdėstytos faktinės aplinkybės, taip pažeistas viešojo administravimo įstatymas.

Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose 2017 metais besišypsanti Agneta Skardžiuvienė dar nenujaučia, kad artėjantys ginčai su vienu iš darbuotoju tarnybai nebus sėkmingi - jo atleidimas bus pripažintas neteisėtu | A. Didžgalvio nuotr.



M. Kluonis buvo nušalintas nuo projekto, susijusio su translyčių žmonių padėtimi, o visas projektas apėmė LGBTQ+ asmenų įtrauktį. 

LVAT nutartyje pažymėjo, kad tarnyba ginčo metu teismui teikė prieštaringus duomenis. „Viena vertus teigė, kad ji buvo tik viena iš Projekto partnerių ir vykdė jai Projekto sutartimi pavestas funkcijas, todėl nebuvo įgaliota ir tiesiogiai nevykdė susirašinėjimo su Europos Komisija, tačiau pareiškėjui į bylą pateikus asociacijos „Lietuvos gėjų lyga“ elektroninį laišką, kuriame nurodyta, kad informacija apie Europos Komisijai pateiktos Nacionalinės apžvalgos apie translyčių asmenų padėtį Lietuvoje termino atidėjimo priežastis, taip pat ar buvo keistas filmukų apie translyčių asmenų patirtis kiekis ir veiklos įvykdymo data, kiek jų buvo sukurta, bei keitimo priežastis Tarnybai yra žinoma ir prieinama „EU login“ sistemoje, Tarnybos atstovas pirmosios instancijos teismo posėdyje šios informacijos neneigė. Vis dėlto, šie pareiškėjo prašomi išreikalauti duomenys byloje vis dar nėra pateikti", - pastebėjo teismas.

Buvęs darbuotojas siekia prisiteisti atlyginimą, kuris buvo sumažintas, taip pat - jog teismas pripažintų, kad tarnyba pažeidė įstatymus. 

„Faktiškai šioje byloje kontrolieriaus tarnyba bando įrodyti, kad sumažinti atlyginimą darbuotojui, kuris pateikė skundą dėl priekabiavimo, yra teisėta", - procesą įvertino M. Kluonis. 

Pasak jo, jau 2 kartus LVAT gražino bylą nagrinėti iš naujo, nes Vilniaus apygardos administracinis teismas ją nagrinėjo šališkai

Lapkričio 30-ąją pirmos instancijos teisme byla bus nagrinėjama jau trečią kartą. Bus siekiama nustatyti T. V. Raskevičiaus surašyto pranešimo pagrįstumą ir teisėtumą.

Be kita ko, kaip teigė M. Kluonis, šioje byloje tarnyba pasisamdė advokatą vienam teismo posėdžiui, tačiau pastarojo išlaidos buvo nepriteistos, kadangi beveik pusę darbuotojų sudaro teisininkai ir teismas nusprendė, jog tarnybai papildomai samdyti advokatą nebuvo poreikio. 

Jarmo.net ne kartą mėgino susisiekti su buvusia Lygių galimybių kontroliere Agneta Skardžiuviene, deja, nesėkmingai. 
Naujesnė Senesni