Į ES įstoti norinčiame Sakartvele - politinė krizė: kenčia žurnalistai ir LGBTQ+ bendruomenė

LRT radijo bendradarbė užsienyje Regina Jegorova-Askerova teigia, kad Sakarvele jau metus tęsiasi politinė krizė. Praėjusį mėnesį kilo skandalas, kai nutekėjo dokumentai, rodantys, kad šios šalies specialiosios tarnybos galėjo sekti užsienio diplomatus. Įvykiai kuriam laikui prikaustė vakarų šalių dėmesį. Pasak R. Jegorovos-Askerovos, Sakartvele vykstantys procesai kelia grėsmių ir žodžio laisvei - vasarą riaušininkai, nusitaikę į LGBTQ+ asmenis, sužalojo žurnalistus, vienas jų mirė.

Vaizdo įrašo stop kadras, kuriame matyti į LGBTQ+ biurą įsilaužusio asmens agresyvūs veiksmai | Šaltinis: eurasianet.org


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Praėjusią liepą vykdo didžiuliai mitingai ir riaušės, kurios buvo (nukreiptos) prieš LGBTQIA+ bendruomenę, prieš „Pride" ir tuomet nukentėjo labai daug žurnalistų. Žmonės iš radikaliųjų dešiniųjų grupuočių jaučiasi nebaudžiami ir tas nebaudžiamumo jausmas paskatina smurto gatvėse, nacionalizmo stiprėjimą", - ketvirtadienį LRT radijuje sakė R. Jegorova-Askerova.

Pasak jos, vakarų šalys ragina spręsti šias problemas, bet Sakartvelo valdžia lieka kurčia. „Sako, kad jūs mūsų nemokysite, nenorime iš vakarų girdėti jokių patarimų, tvarkykitės savo namuose", - apie Sakartvelo valdžios požiūrį į vakarų valstybių susirūpinimą kalbėjo pašnekovė.

LRT radijo bendradarbė teigė, kad tuo pačiu Sakartvelas deklaruoja siekį stoti į Europos Sąjungą. Sociologiniai tyrimai rodo, kad visuomenė jaučiasi, jog valstybė eina ne ta linkme. 

Tbilisyje liepą įvykęs „Pride" sutraukė 7 tūkst. dalyvių | Instagram.com/tbilisipride nuotr.


Jarmo.net primena, kad šių metų liepos 5-ąją Sakartvelo sostinėje Tbilisyje ruošiantis „Pride" eitynėms riaušininkai miesto centre įsibrovė į LGBTQ+ teisių gynimo organizacijos biurą, sudaužė įrangą, ėmė puldinėti eitynes nušviesti atvykusius žurnalistus, kurie fiksavo kilusias riaušes.

 

Buvo sužaloti dešimtys žmonių.

Praėjus savaitei po sužeidimų mirė žurnalistas Lekso Lashkarava. Tai sukėlė šoką tiek visoje šalyje, tiek viso pasaulio žiniasklaidoje. 

„Pride" eitynės buvo surengtos liepos 6-ąją, o gatvėse prasiliejęs kraujas buvo pasmerktas.

Šis žurnalistas praėjus savaitei po to, kai buvo užpultas riaušininkų, mirė nuo sužalojimų | Twitter nuotr.
Naujesnė Senesni