Romui Zabarauskui įteiktas LGBTQ lyderio apdovanojimas

Režisierius, LGBTQ+ teisių aktyvistas Romas Zabarauskas spalio 9-ąją, šeštadienį pranešė buvęs apdovanotas Harvey Milk fondo LGBTQ lyderio apdovanojimu ir jį atsiėmęs Majamyje. 

R. Zabarauskas atsiėmė apdovanojimą | facebook.com/rzabarauskas nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Užfiksavęs save Majamio metropoliteno rajone, Fort Laureldeile, Seminole Hard Rock viešbutyje, LGBTQ+ bendruomenės veidas pasidalijo ceremonijos jos metu pasakyta kalba.

„1897 metais Harvio Milko žydas senelis Morisas Milkas iš tolimos Lietuvos atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas. Paskui jį – visa šeima. Kaip daugelis, jie ieškojo geresnio pasaulio. Ir tą geresnį pasaulį sukūrė – jų šeima, ir Harvis Milkas.

2021 metais esu čia iš Lietuvos atsiimti LGBTQ lyderio apdovanojimo. Esu sujaudintas, kaip šiltai mane priėmėte. Tai nuostabu.

Tad kokią žinutę turėčiau grįžęs nusiųsti savo bendrapiliečiams lietuviams?

Kokią žinutę nusiųsiu savo šaliai, šiuo metu skaldomai taip vadinamos diskusijos apie santuokos lygybę. 

Lyg žmogaus orumas būtų diskutuotinas. Kokią žinutę nusiųsiu Lietuvai?

Harvis sakė: „Atsiskleiskite tėvams. /.../ Atsiskleiskite artimiesiems. /.../ Atsiskleiskite draugams, jei tikrai jie jūsų draugai. Atsiskleiskite kaimynams ir savo kolegoms. Žmonėms, kurie dirba ten, kur jūs valgote ir apsipirkinėjate. /.../ Vieną kartą ir visiems laikams, sugriaukite mitus, sunaikinkite melus ir iškraipymus. Dėl savęs. Dėl jų“

Šiandienos Lietuva privalo išgirsti šiuos žodžius. Šiuos žodžius, kuriuos papildysiu: Jei esate heteroseksualus, jei esate cislytis, atsiskleiskite kaip lygybės rėmėjas visiems. Padarykite viską, ką galite, kad padėtumėte mūsų kovai. Padarykite viską, ką galite, kad užtikrintumėte: teisingumas laimės. Ačiū", - ceremonijos metu sakė R. Zabarauskas. 

Apie tai, kad bus apdovanotas, režisierių žinia pasiekė rugsėjo mėnesį. 

Marvio Milko fondą 2009 metais įkūrė civilinių teisių lyderio Harvey Milk politinės kampanijos vadovė Anne Kronenberg ir sūnėnas Stuart Milk, anksčiau tais pačiais metais pelnęs Prezidento laisvės medalį tuometinio JAV prezidento iš Barako Obamos.

„Mes su Stuart Milk susitikome 2013 metais – tąsyk lankydamasis Baltic Pride, padėjo man pristatyti pirmą „LGBT friendly Vilnius" žemėlapį", - savo „Facebook paskyroje rugsėjo 1-ąją rašė R. Zabarauskas.

Režisierius atsiskleidė esantis LGBTQ+ bendruomenės dalimi LGBTQ+ 2011 metais ir kaip mat išgarsėjo. Po dešimtmečio jis pristatė naujausią savo filmą, pavadinimu „Advokatas", kurio siužetas sukasi apie dviejų vyrų meilės istoriją.
Naujesnė Senesni