Birutė Sabatauskaitė. Apie trans vaikus

Šis mano tekstas apie tai, kad viskas o.k. būti specialistu, tačiau nežinoti ir ieškoti atsakymų. Ir apie tai, kaip svarbu gerbti vaikų ir paauglių lytinę tapatybę. Šiandien man norisi pasidžiaugti vienu tokiu žmogumi, kuris ieško atsakymų - jautriai ir atsakingai.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


Birutė Sabatauskaitė

Lygių galimybių kontrolierė

Vieną iš šios savaitės vakarų turėjau labai jautrų pokalbį su specialistu/e iš ganėtinai nedidelės gyvenvietės Lietuvoje (daugybės detalių, kaip amžiaus, žmogaus konkrečios specialybės, vaiko amžiaus ir kt. detalių čia neatskleisiu dėl jų privatumo).

Ji/s teiravosi, kad nežino, kaip elgtis, nes viena paauglė jaučiasi labai blogai - prašo ir net reikalauja vadinti berniuko vardu ir naudoti įvardį „jis“. Pasimetusi yra ir jis, ir artimieji bei mokykla.

Toliau pokalbyje paauglį ir vadinome, taip kaip prašė jis – juo, vaikinu.

Birutė Sabatauskaitė | Seimo kanceliarijos/Dž. G. Barysaitės nuotr.


Specialistė/as teiravosi, kaip reikėtų kalbėtis apie apie lyties tapatybę bei translytiškumą, kaip palaikyti tokį žmogų, kokiu vardu ir įvardžiu kreiptis. Specialistė/as sakė, kad jie yra mokomi, ką daryti, jei paaugliui kyla savižudiškų minčių, ką daryti, jei nevalgo, nekalba, yra apatiškas, tačiau niekas nemoko, ką elgtis, kai paauglys sako, kad visi laiko jį ne tuo, kas iš tikrųjų yra. Ar toliau vadinti paauglį taip, kaip parašyta dokumentuose?

Pokalbis buvo be galo jautrus, iš jo išsinešiau dėkingumą šiai/šiam specialistui/ei, kad taip jautriai ieško atsakymų.

Keliais akcentais, kuriuos aptarėme su specialiste/u, pasidalinsiu čia:

  • Trans ar lyties tapatybės neįtvirtinantys vaikai ir paaugliai suvokia, kas jie/jos yra. Tai nereiškia, kad visos/visi norės pakeisti lytį. Bet visoms/iems yra svarbus artimųjų palaikymas atrandant ar geriau pažįstant savąją tapatybę. Tai nėra fazė, kurioje paaugliai nusprendžia, kad šiuo metu rengsis tik vienokiais ar kitokiais drabužiais. Todėl sakymas, kad „tai praeis“, „išaugsi“ trans vaikui ar paaugliui gali būti žalingas.
2021 metais vykusių eitynių Kaune akimirka | P. Ramono nuotr.

  • Lytinė tapatybė ir lyties raiška yra esminiai mūsų tapatybės aspektai, kurie daro įtaką tam, kaip mes jaučiamės, kaip elgiamės, kaip veikiame visuomenėje, dažnai ir tam, kaip mato mus visuomenė. Tai ypač svarbu trans vaikams ir paaugliams, kad šeima, bendruomenė, specialistės/ai aplink, juos palaikytų tiek bandyme suprasti savo lytinę tapatybę, tiek ją įtvirtinant.
  • Mes kaip bendruomenė turime suprasti, kad trans vaikai ir paaugliai dažnai gali išgyventi depresiją, nerimą ir yra daug didesnėje savižudybės rizikoje. Todėl jeigu paauglys kartoja, kad nebenori gyventi, ir prašo vadinti jį/ ją/ juos tuo įvardžiu, kuris atitinka tapatybę, tai yra vienas iš nedidelių dalykų, kuriuos mes galime padaryti. Taip suteiksime palaikymą.
Asociatyvi Sharon McCutcheon/Unsplash nuotr.

  • Lytinės tapatybės pripažinimo įstatymas vis dar nepriimtas, todėl trans vaikai ir paaugliai lieka apskritai terra incognita, tačiau kaip gražiai įvardino teismas mes galime ištaisyti įstatymo leidėjo paliktas klaidas. Teismai tai daro, suteikdami galimybę suaugusiems (ir ne tik) trans asmenims pasikeisti jų lytį atitinkančius dokumentus.
  • Kai vaiko ar paauglio biologinė lytis, kuri priskirta jam/jai/ jiems gimimo metu neatitinka tos, su kuria vaikas/paauglys identifikuojasi, pasimetę gali būti ir tėvai, ir draugai, ir specialistai. K daryti, kaip palaikyti, kur ieškoti informacijos, ar normalu pykti, jaustis beviltiškai? Svarbiausia neatsukti nugaros, ieškoti atsakymų -kaip ši/s specialistė/as padarė
Tad žemiau dalinuosi informacija, kaip rasti tėvus, kurie keliauja per panašią kelionę. O taip pat, kur ieškoti informacijos.

Kur rasti informacijos: „Translyčio vaiko poreikiai“: https://isgirsti.lt/aplinkai/translycio-vaiko-poreikiai/


Iš tiesioginių lūpų – apie savo patirtis pasakoja trans vyras Haris ir jo mama Vaida NARA tiklalaidėje „Būti translyčiu Gargžduose“: https://nara.lt/lt/articles-lt/buti-translyciu-gargzduose

„Transgender children & youth: understanding the basics“: https://www.hrc.org/.../transgender-children-and-youth...

Psichologinė pagalba LGBTI+ asmenims: https://isgirsti.lt/lgbtq/psichologine-pagalba/

Vaikams ir paaugliams: Vaikų linijos tel. 116111, Jaunimo linijos tel. 880028888

Facebook yra ne viena LGBTI+ grupė, yra specifiškai trans asmenų grupė, kur žmonės palaiko vieni kitus, dalijasi informacija.

  • Tėvams: LGBTI+ tėvų savitarpio paramos grupė, kuri renkasi ir internetu, tad galima prisijungti iš bet kurios Lietuvos vietos: https://isgirsti.lt/aplinkai/informacijos-ir-paramos-grupe/
  • Mokyklai: siūlyčiau pasikviesti specialistus, kurie gali papasakoti, kas yra lytinė tapatybė, kaip kalbėti su konkrečiu vaiku ir kitais esančiais šalia. Jei tam nesate pasiruošę, ieškokite informacijos patys. 

Galima pradėti čia: „Kaip užkirsti kelią įvairių formų smurtui prieš LGBTI+ vaikus”: https://www.lgl.lt/assets/handbook-dac-a5-lt-4.pdf, daugiau informacijos: https://www.ivairovesnamai.lt/medziaga

Naujesnė Senesni