Tailande dėl LGBTQ+ kraujo donorystės užvirė mūšis su Raudonuoju kryžiumi

LGBTQ+ teisių aktyvistas paragino Tailando Raudonąjį kryžių pakeisti taisykles, pagal kurias asmenys atkrenkami tapti kraujo donorais. Pokyčiai, kurių reikalaujama, susiję su leidimu ir LGBTQ+ asmenims paaukoti kraujo, ypač tuomet, kai jo labiausiai trūksta. Mat dabar to padaryti neheteroseksualūs žmonės negali.

Asociatyvi Karolina Grabowska/Pexels nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Bankoko vaivorykštės organizacijos ir Azijos ŽIV fondo pirmininkas Nikornas Chimkongas, bendraudamas su „Bankok Post" žurnalistu, teigė, kad LGBTQ+ aktyvistų, raginančių Tailando Raudonąjį kryžių imtis kraujo donorystės klausimo, iniciatyva buvo surengta protestų, žmonės pasirašinėjo ir peticijas.

Tačiau ši kova kol kas vaisių nedavė. N. Chimkongas teigia, kad tam kelią pastojo LGBTQ+ teisių priešininkai.

Pašnekovas aiškino, kad Tailando Raudonasis kryžius stigmatizuoja LGBTQ+ asmenis, ypač homoseksualius vyrus.

„Kraujo donorystės formoje kiekvienas kraujo donoras privalo atsakyti į 37 klausimus“, - sakė N. Chimkongas

Vienas klausimų skamba taip: „Jeigu esate vyras, ar anksčiau turėjote lytinių santykių su kitu vyru?".

Pažymėjus „taip“, LGBTQ+ asmenims draudžiama duoti kraujo visam gyvenimui.

Tuo metu Tailando Raudonasis Kryžius atkerta, kad homoseksualūs vyrai turi 10 proc. didesnę riziką perduoti lytiškai plintančias ligas nei heteroseksualūs žmonės

Kita vertus, kažkodėl ši organizacija neužsimena, kad sirgti lytiškai plintančiomis ligomis gali kiekvienas žmogus, turintis lytinių santykių, kurių metu elgiasi rizikingai. Taigi, verta kreipti dėmesį ne į tai, su kuo žmogus užsiima lytiniais santykiais, o į kitus veiksnius, pavyzdžiui, kiek lytinių partnerių žmogus turėjo, ar naudojo apsaugos priemones ir pan. 

Be to, rizikinga seksualinė elgsena nėra savaime susijusi su seksualine orientacija. Pavyzdžiui, jokiomis lytiškai plintančiomis ligomis nesergantis vyras gali turėti mylimąjį, su kuriuo palaiko monogaminius santykius ilgą laiką ir jų metu neužsikrečia, bet vien dėl to, jog tarp jų įvyksta lytinis aktas, toks asmuo kažkodėl yra laikomas potencialiu ligos nešiotoju.

Be to, N. Chimkongas atkreipia dėmesį, kad 10 proc. statistika pasaulyje neatspindi realybės Tailande, kadangi čia šiuo klausimu konkrečiame mieste nė nebuvo atlikta jokių papildomų tyrimų.

Pasak N. Chimkongo, draudimas duoti kraujo neheteroseksualiems asmenims juos stigmatizuoja, o visuomenei siunčia klaidingą žinutę, jog esą homoseksualūs asmenys yra ligų platintojai, „nuodėmingo kraujo".
Naujesnė Senesni