Viltis dėl ateities sumažino savižudybių skaičių tarp LGBTQ+ jaunuolių

2015 metų birželį JAV Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad tos pačios lyties asmenys gali susituokti visose 50-yje valstijų, o pastarosios neturi teisės riboti tokių galimybių. Taip visose JAV buvo įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos.

Asociatyvi Cottonbro/Pexels nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Poroms buvo suteikta daugiau nei 1,1 tūkst. įstatyminių teisių ir laisvių, kurios anksčiau galiojo tik heteroseksualių sutuoktinių atžvilgiu.

Po JAV Aukščiausiojo teismo sprendimo kadenciją baigęs prezidentas Barackas Obama sakė, kad tai „sustiprins visas mūsų bendruomenes“, bei džiaugėsi, kad visos šeimos turės lygų statusą.

Jis sprendimą, be kita ko, pavadino „Amerikos pergale“.

Aiškėja, kad toks teismo sprendimas ne tik suteikė galimybių tos pačios lyties poroms, kurios norėjo tuoktis, bet ir turėjo dramatišką poveikį LGBTQ+ jaunimui. Jau praėjus dvejiems metams po tos pačios lyties porų santuokų įteisinimo, bandymų nusižudyti tarp LGBTQ+ jaunuolių labai sumažėjo, praneša „Associated Press“.

Savižudybės išlieka antra pagrindine JAV paauglių mirties priežastimi. LGBTQ+ paaugliai penkis kartus dažniau bando tai padaryti nei jų bendraamžiai, skaičiuoja tyrėjai

Remiantis žurnale „JAMA Pediatrics" paskelbtu tyrimu, kurio metu buvo apklausta daugiau nei 26 tūkst. LGBT jaunuolių, bandymų nusižudyti nuo 2015 metų skaičius sumažėjo 7 proc. tarp visų studentų ir net 14 proc. tarp LGBTQ+

Nors bandymų žudytis pokytis dar neįrodo, kad tarp sprendimo ir jausenos yra tiesioginis ryšys, mokslininkai mano, kad JAV Aukščiausiojo teismo sprendimas galėjo lemti, jog LGBTQ+ vaikai ėmė jaustis „labiau viltingi dėl ateities".  Jie taip pat mano, kad įstatyminiai žingsniai padidino toleranciją tarp jų bendraamžių ir sumažino LGBTQ+ bendruomenės stigmatizavimą.

Emocinė parama telefonu teikiama šiais kontaktais:

Emocinės paramos tarnyba

Telefono numeris

Darbo laikas

Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai

8 800 28888

I-VII
visą parą

Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

116 111

I-VII
11:00 - 23:00

Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.

8 800 77277

I-VII
16.00 - 19.00

Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai

8 800 66366

I-VII
visą parą

Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai

116 123

I-VII
visą parą


Skambučius į visas linijas apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš valstybės biudžeto lėšų.
Daugiau informacijos – puslapyje www.klausau.lt

Naujesnė Senesni