Iš Afganistano pabėgęs homoseksualus vyras: „Pirmą kartą gyvenime jaučiuosi kaip žmogus"

„Pirmą kartą gyvenime jaučiuosi kaip žmogus", - kalba homoseksualus afganistanietis, atvykęs į Jungtinę Karalystę kartu su 28 kitais LGBTQ+ bendruomenės nariais, rašo bbc.com

Londone vyko protesto akcija prieš afganistaniečių žudymą | Ehimetalor Akhere Unuabona/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vyras, kurio tapatybės Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC neatskleidžia dėl saugumo, pabėgo iš Afganistano, kadangi jam grėsė pavojus gyvybei, kai šalį užėmė ekstremistai Talibano kovotojai. 

Islamistų grupuotė grįžo į Afganistano valdžią rugpjūtį, kai JAV vadovaujami kariai pasitraukė po 20-ties metų saugumo užtikrinimo.

Talibano atstovas naujienų agentūrai „Reuters" komentavo, kad Talibano valdžia nesiruošia gerbti LGBTQ+ bendruomenės teisių.

„Viskas žlugo po Kabulo užėmimo, – BBC sakė į Jungtinę Karalystę atvykęs pašnekovas.  - Jaučiausi labai prislėgtas. Skaičiavau savo dienas ir laukiau mirties. Jaučiausi svetimas savo namuose, savo lovoje. Jaučiausi svetimas savo gimtajame mieste Kabule".

Talibano sugrįžimas paskatino masinę žmonių, kurie suvokė, jog likus grės pavojus, evakuaciją. Tarp jų - bendradarbiavusieji su JAV kariais, taip pat nemažai garsių moterų. 

LGBTQ+ bendruomenės nariai taip pat mėgina bėgti iš šalies, kadangi nežino, aš išgyvens valdant Talibanui. Prisimenama, kad 1996-2001 metais, kai Talibanas taip pat buvo įsitvirtinęs Afganistane, homoseksualūs asmenys būdavo užmėtyti akmenimis.

Per 20-ties metų bendruomenės teisių padėtis nepagerėjo drastiškai, tačiau žmonės ne taip bijojo būti nužudyti. Kaip ir daugelis kitų homoseksualių vyrų, BBC žurnalistų kalbintas pašnekovas turi žmoną ir vaiką.

„LGBTQ+ žmonės - slapta pogrindžio bendruomenė, bet mes pažinojome vieni kitus ir savo tinklą, o jei vienas iš mūsų būtų buvęs areštuotas, jie (Talibano kovotojai, - jarmo.net) būtų galėję rasti mus, likusius, - dėstė jis. - Kabulas nėra didelis miestas, o talibams valdant šalį nėra taip sunku rasti LGBTQ+ žmonių. Girdėjome, kad buvo suimta pora žmonių".

Šio vyro pabėgimas pavyko tik padedant tarptautinėms LGBTQ+ organizacijoms. Pirminis bandymas išvykti evakuaciniais skrydžiais iš Kabulo oro uosto, kurį apsupo Talibano ekstremistai, nepavyko.

Tačiau praėjus beveik dviem mėnesiams jam vis tik pavyko ištrūkti ir jis atvyko į Jungtinę Karalystę.

Tikimasi, kad ateinančiais mėnesiais pavyks iš Afganistano evakuoti daugiau LGBTQ+ bendruomenės narių.

Taip nuspręsta po to, kai Afganistano finansų ministerijos atstovas pareiškė, kad pagal islamo įstatymus žmogaus teisės bus gerbiamos, tačiau tik ne homoseksualių asmenų teises. 

„LGBT... Tai prieštarauja mūsų šariato įstatymams“, – sakė Talibano atstovas Ahmadas Wali Haqmalas.

Pabėgėliams, pavykusiems pabėgti, Jungtinė Karalystė tapo naujo gyvenimo pradžia.

„Didžioji Britanija man yra nauji namai, - sako iš Talibano košmaro ištrūkęs vyras. - Čia man viskas nauja. Naujas gyvenimo būdas, nauja kalba ir kultūra. Šiek tiek nerimauju dėl savo ateities ir bandau sugalvoti, nuo ko pradėti naują gyvenimą, bet žmogau, jaučiuosi saugus ir laisvas! Tai yra nuostabu", - kalbėjo jis.
Naujesnė Senesni