Istorija liudija apie Senovės Graikijoje sudarytą homoseksualių karių armiją

Ketvirtajame amžiuje prieš Kristų suformuota armija, pavadinta Šventąja Tėbų juosta, kėlė siaubą priešams. Istorikai skelbia, kad ją sudarė homoseksualių vyrų poros.

Nuotraukos šaltinis: ITV2 Bromans/gaystarnews.com


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Įstatymų leidėjai visame pasaulyje daugiau nei šimtmetį draudė LGBTQ+ asmenims tapti kariuomenės dalimi. Toks draudimas galiojo ir Jungtinėje Karalystėje iki 2000-ųjų, ir Jungtinėse Valstijose. Pastarosiose anti-LGBTQ+ politika kariuomenėje buvo praminta „Neklausk, nesakyk“. JAV kariuomenės atstovai teigė, kad homoseksualūs kariai „sukeltų nepriimtiną riziką aukštiems moralės, geros tvarkos, drausmės ir padalinio sanglaudos standartams, kurie yra karinio pajėgumo esmė“.

Apie tai, kad homoseksualūs vaikinai nepageidaujami šauktinių gretose, kartais prabylama ir Lietuvoje.

Vis tik istorikai atrado visai kitą homoseksualių karių pusę.

Tyrimai patvirtina, kad Šventąją Tėbų grupę Senovės Graikijoje įkūrė generolas Gorgidas 378 m. pr. Kr.

DeAgostini/Getty Images nuotr.


Formuodamas 300 karių kariuomenę, Gorgidas laikėsi neįprasto požiūrio: jis asmeniškai rinkdavosi kiekvieną narį pagal nuopelnus ir gebėjimus, o ne pagal socialinį statusą. Generolas į šią grupę atrinkdavo tik homoseksualias vyrų poras.

Tai, kas iš pradžių atrodė keista, yra pakankamai logiška. Dar Graikų filosofas Platonas, gyvenęs Atėnuose, savo veikaluose užsimena, kad kariuomenės turėtų būti sudarytos iš vienas kitą mylinčių žmonių, mat tai juos motyvuotų tapti pačiais geriausiais, susilaikyti nuo bet kokių negarbingų veiksmų. Platonas manė, kad kovodami vienas už kitą, nors ir po saujelę, bet tokie vienas kitą mylintys kariai galėtų nugalėti kad ir visą pasaulį.

„Nes kuris įsimylėjėlis norėtų būti matomas visos žmonijos, tik ne savo mylimojo?", „Kas apleistų savo mylimąjį pavojaus valandą?", - rašė Platonas.

Ir jis buvo teisus.

Šventoji Tėbų grupė tapo priešus bauginančia armija, nenuilstamai besitreniruojančia mūšiams, kurie gali kilti bet kurią minutę. Kariai užsiimdavo tiek imtynėmis, tiek šokiais. Taip jie fiziškai rengdavosi atremti priešų atakas.

Rašytiniuose šaltiniuose šie kariai apibūdinami kaip „atsidavę vienas kitam, jaučiantys abipusius meilės įsipareigojimus".

Nuotraukos šaltinis: historydaily.org


Ši armija laimėjo daugybę mūšių: homoseksualūs vyrai sugebėjo įveikti net Spartos karius, nors pastarųjų mūšiuose būta ir gerokai daugiau.

Istorikai išsiaiškino, kad grupę sudarė poros, kuriose vienas karys buvo vyresnis ir labiau patyręs, o kitas - jaunesnis, kuris mokydavosi iš vyresniojo.

Karių amžius niekada nebuvo užfiksuotas, tačiau James DeVoto knygoje „Šventoji juosta“ teigiama, kad yra pakankamai tikėtina, jog kariai prie šios kariuomenės prisijungdavo maždaug 20–21 metų amžiaus.

Manoma, kad žodis „šventas“ kariuomenės pavadinime reiškia šventą įžadą, kurį homoseksualūs vyrai duodavo vienas kitam.

Šventoji Tėbų juosta buvo įveikta 338 metais prieš Kristų, praėjus 40 metų nuo jos sukūrimo. Armija pralaimėjo Chaeronea mūšyje, kai buvo apsupta. Nors kariai sulaukė pasiūlymo pasiduoti, tačiau, kaip ir prognozavo Platonas, jie vienas kito neišdavė ir kovėsi iki mirties. Tėbai buvo užimti ir sutriuškinti, tačiau legendos apie Šventąją Tėbų juostą netyla iki šiol.

Parengta pagal historydaily.org ir PinkNews informaciją
Naujesnė Senesni