M. Jankauskaitė: net ir konservatyvūs žmonės laimingesni laisvose visuomenėse

Artėjant lapkričio 16-ąją minimai Tolerancijos dienai, LRT radijo laidoje „Prieštaros" Lygių galimybių plėtros centro ekspertė, humanitarinių mokslų daktarė Margarita Jankauskaitė sako: „Dažniausiai mes galime pajausti savo pažeidžiamumą, bet suvokti savo privilegiją, kurią tu turi, nes kultūra ją tau tiesiog duoda - mes žinome tą tipišką privilegijuotą subjektą, tai yra vidutinio amžiaus heteroseksualus baltasis vyras - <...> tau bus labai sunku". Tuo metu moterys, homoseksualūs žmonės, neįgalūs asmenys kalba apie lygių teisių pažeidimus. 

2021-aisias vykusios „Kauno Pride" eitynės | Vincento Kašėtos nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dėl ko lietuviai yra diskriminuojami?

„Kai tu gyveni ir nesusiduri su kliūtimis, yra labai sunku suprasti", - kodėl dalis žmonių nesuvokia kitų asmenų patiriamų problemų, konstatavo M. Jankauskaitė.

Vienas iš laidos autorių ir vedėjų Vytenis Pauliukaitis teigė, kad lietuviai labiausiai jaučiasi diskriminuojami dėl amžiaus,. lyties, fizinės ir psichinės negalios. Taip pat iššūkių kyla atvykėliams, kitų tautybių žmonėms.

O štai spalio mėnesį Žmogaus teisių centro pristatytas tyrimas apie LGBTQ+ porų gyvenimą mūsų šalyje, paaiškėjo, kad vienalytės poros jaučiasi neapsaugotos teisiškai, smerkiamos visuomenės, todėl tokie žmonės mėgina apsisaugoti slepiantis.

2021-aisias vykusios „Kauno Pride" eitynės | Pauliaus Ramono nuotr.


Sąvoka „tolerancija" - atgyvenusi?

M. Jankauskaitė kalbėjo, kad žmogaus teisių lauke reikėtų vengti žodžio „tolerantiškumas", kadangi jis „turi galios disbalansą: <...> toleruoti arba netoleruoti gali tas, kas turi galios. Aš nusprendžiau, kad tą toleruosiu, to - netoleruosiu. Jeigu aš esu pažeidžiamoje pozicijoje, aš neturiu kito pasirinkimo, aš esu priversta toleruoti arba prisitaikyti prie tokios tvarkos, kuri man primetama, nors aš to visiškai nenoriu". 

Pasak jos, tolerancijos sąvoką gali pakeisti žodžiai „atjauta", „empatija", „pagarba".

„Kalbame apie pagarbą žmogui suvokdami, kad visi mes skirtingi", - pabrėžė M. Jankauskaitė.

Margarita Jankauskaitė | Seimo kanceliarijos nuotr.


Baisu pasakyti, kad esi pažeidžiamas

Lygių galimybių plėtros centro ekspertė teigė, kad žmonės gyvena kultūroje, kurioje girdi, kad reikia tik drąsiai svajoti ir tuomet neva žmogus turės viską, nebus jokių kliūčių. Tačiau žmonės susiduria su kliūtimis, kai nebeužtenka tik norėti ar didelių pastangų siekiant tikslo. 

Tad kai kurie žmonės neturi drąsos pasakyti, kad jie priklauso pažeidžiamai visuomenės grupei ir būtent tai gali lemti tam tikras kliūtis. Kai kuriems, pasak M. Jankauskaitės, norisi užsidėti „rožinius akinius ir nematyti, kas vyksta aplink". 

„Aš labai gerai suprantu tas moteris, kurios ateina į mano seminarą ir sako, kad aš tai niekada jokios diskriminacijos nepatyriau. Suprantu, iš kur tas ateina, kad sunku įsivardyti, jog yra tas pažeidžiamumas", - savo įžvalgomis dalijosi M. Jankauskaitė.

Saugumas kaip vertybė

Tie asmenys, kurie nuolat susiduria su nesaugumo jausmu, išsiugdo išlikimo vertybes. „Jiems svarbiausia yra išlikti. Jie nepasitiki kitais ir, kas man atrodo baisiausia, jie manais atiduoda savo laisvę į pažadėtą saugumą", - sakė ji.

O štai kiti žmonės labiau remia demokratiją, teisių klausimus, nes būtent tai jiems tampa vertybe.

„Ir kai aš stebiu diskusijas Lietuvoje, kas čia vyksta, labai jaučiasi tai, kad mes vis dar esame savisaugos, išlikimo vertybių lauke", - kalbėjo M. Jankauskaitė.

Pasak jos, net ir tie žmonės, kurie turi konservatyvias pažiūras, laimingesni atviresnėse visuomenėse. „Nes tu supranti, kad gali būti ir toks, ir kitoks. <...> Suprantama, kad visiems vietos užteks, įvairovė yra prasmės, kūrybinis potencialas", - dėstė humanitarinių mokslų daktarė.
Naujesnė Senesni