Žiaurūs ir nelaimingi: vienišų vyrų judėjimas neapykantą kaupia socialiniuose tinkluose

2014 m. gegužės 23 d. Santa Barbaroje (Kalifornija, JAV) Elliotas Rodgeris surengė siaubingą ataką – nužudė šešis žmones ir keturiolika sužeidė. Prieš žudynes E. Rodgeris „YouTube“ platformoje paviešino įrašą, kuriame teigė: „Pagaliau pamatysite, kad aš iš tikrųjų esu pranašesnis. Tikras alfa patinas“, taip pat liejo tulžį ant moterų. 

Asociatyvi PIX3L_PRODUCTION/Pexels nuotr.


Rokas Markauskas, žurnalas „IQ"

o.lukosius@iq.lt

Nors šaudynės sukrėtė JAV visuomenę, tamsiausiuose interneto užkaboriuose atsirado žmonių, liaupsinančių tokį jaunuolio išpuolį, virtualioje erdvėje jį vadino „aukščiausiuoju džentelmenu“ (angl. Supreme Gentleman), taip išreikšdami pritarimą jo idėjoms. Šis išpuolis buvo susietas su socialiniuose tinkluose išplitusia incelių subkultūra (Incel – involuntary celibacy, lietuviškai – nesavanoriškas celibatas).

Išskirtinai internete gyvuojančios subkultūros atstovai virtualiuose diskusijų kambariuose lieja neapykantą moterims ir kurpia radikalias sąmokslo teorijas, kurios JAV, Kanadoje ir Europoje įkvėpė ne vieną kruviną išpuolį. 

Sekdamas E. Rodgerio pavyzdžiu Alekas Minassianas 2018 m. balandžio 23 d. didžiausiame Kanados mieste Toronte automobiliu rėžėsi į pėsčiuosius ir nužudė 10 žmonių, ne vieną sunkiai sužeidė. Prieš įvykdydamas išpuolį, A. Minassianas feisbuko paskyroje parašė „Incelių maištas jau prasidėjo!“ ir šlovino „aukščiausiąjį džentelmeną Eliotą Rodgerį“. 

Skaičiuojama, kad asmenys, susiję su incelių ideologija, nuo 2014 m. galėjo įvykdyti mažiausiai aštuonerias masines žudynes ir atimti 61 gyvybę. 

Pastarosios žudynės, turinčios ryškų incelių ideologijos pėdsaką, įvyko šiemet rugpjūčio 12 d. Jungtinėje Karalystėje. Per Plimuto šaudynėmis pavadintą nusikaltimą Jake’as Davisonas nužudė 5 žmones. Po to, kai tyrėjai išsiaiškino, kad vyras internete domėjosi incelių ideologija, Didžiojoje Britanijoje prasidėjo diskusija, ar incelizmo nereiktų laikyti nauja terorizmo rūšimi. 

Kas dedasi incelių galvose? 

Virtualiose incelių susibūrimo vietose rastume įvairiausių diskusijų – pradedant nekaltomis kalbomis apie greičiausius būdus pagerinti savo išvaizdą iki pamišusių teorijų, „demaskuojančių“ moterų sąmokslą ir pasaulio tvarką. 

Viena labiausiai tarp incelių paplitusių idėjų yra „80/20 taisyklė“. Tikintys šia teorija mano, kad 80 proc. moterų trokšta tik 20 proc. pačių patraukliausių visuomenės vyrų, tad likę 80 proc. turi gyventi priverstinio celibato sąlygomis. 

Inceliai šią taisyklę įrodinėja demonstruodami savo menkus pasiekimus pažinčių programėlėse, piešdami infografikus ar ištraukdami mokslininkų citatas iš konteksto. Inceliai sukūrė savo žodyną ir sąvokas. Pavyzdžiui, išvaizdūs vyrai vadinami čadais (Chads), o moterys – steisėmis (Stacys). 

Moterys, kurios, jų akimis, yra vidutinės išvaizdos, įvardijamos kaip bekės (Beckys), o nuolatinį atstūmimą, kuris veda prie seksualinių santykių neturėjimo, inceliai vadina atvirkštiniu išprievartavimu (reverse rape). 

Asociatyvi Inzmam Khan/Pexels nuotr.


„Dauguma internete susikūrusių grupių turi savo žargoną ir žodyną, tačiau inceliai tai perkėlė į kitą lygį. Bendraudami jie dažnai naudoja simboliką“, – knygoje „The „Supreme Gentleman“ Killer“, kurioje analizavo incelių leksikoną, rašo Brianas Whitney. 

Interneto platybėse propaguojamos incelių teorijos ne tik demonizuoja moteris ar aiškina, kodėl jiems nepavyksta užmegzti santykių su priešingos lyties atstovėmis, bet ir leidžia jiems jaustis aukomis, iš kurių nesąžiningai atimamos seksualinės patirtys ir romantiniai santykiai. 

„Naujų rekrūtų incelių bendruomenėje atsiranda įvairiais būdais. Kai kurie suklumpa ieškodami atsakymų dėl gyvenimo problemų ar vienatvės. Kai kurie ateina iš kitų interneto sričių, pavyzdžiui, bendro naujienų srauto ar svetainių. Kai kuriuos link to atveda algoritmai, o vaizdo įrašų platformos, tokios kaip „YouTube“, rekomenduoja incelių turinį, nors vartotojas jo ir neieškojo.  Kai kurie jų įsiurbiami grėsmingesnėmis priemonėmis, užverbuojami žinutėmis privačiuose žaidimų pokalbių kambariuose ar paauglių berniukų lankomuose forumuose“, – knygoje „Man who hate women“ rašo Laura Bates. 

Pavojingi reiškiniai, kaip ir geri dalykai, internete dažniausiai yra čia pat – užtenka kelių raktažodžių ir spragtelėti pele.

Pirmą kartą tekstas buvo publikuotas portale iq.alfa.lt. Portale jarmo.net tekstas publikuojamas autoriaus rašytiniu sutikimu
Naujesnė Senesni