Ar neapykantos kalba prieš LGBTQ+ bendruomenę ją tildo?

Osle įsikūrusio Socialinių tyrimų instituto mokslininkės Marjan Nadim teigimu, LGBTQ+ bendruomenė daug dažniau susiduria su neapykantos kalba lyginant su likusia visuomenės dalimi.

Asociatyvi Anthony Shkraba/Pexels nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„LGBT bendruomenės patirtys yra gana neblogai dokumentuotos. Akivaizdu, kad šie žmonės su neapykantos kalba susiduria daug dažniau nei didžioji visuomenės dalis“, – teigė ji.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos išplatintame pranešime M. Nadim taip pat teigė, kad buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo aiškinamasi, kokias pasekmes gali sukelti neapykantos kalba.

Marjan Nadim | Socialinių tyrimų instituto nuotr.


„Aiškinomės, ar neapykantos kalba gali apriboti žodžio laisvę. T. y., ar jos paplitimas turi įtakos tam, jog žmonės tampa atsargesni reikšdami savo nuomonę. Reikšminga mažuma tų, kurie patvirtino susidūrę su neapykantos kalba, teigė sulaukę tokių pasekmių.

Nėra taip, kad visi asmenys, į kuriuos nukreipiama neapykantos kalba, yra užtildomi ar tampa atsargesni reikšdami savo nuomonę, tačiau kai kurie žmonės tikrai atsitraukia.

Moterys, LGBT asmenys, etninės ir religinės bendruomenės tokias atgrasančias pasekmes įvardija dažniau. Neapykantos kalba gali būti ypač gąsdinanti ir žalinga, kadangi tokie komentarai primena, jog žmonės yra pažeidžiami dėl savo priklausymo tam tikrai socialinei grupei.

Pavyzdžiui, moteris į neapykantos komentarą gali reaguoti kitaip nei vyras, nes ji su savimi „nešiojasi“ žinojimą, ką patiria kitos moterys. Ir, žvelgiant iš žodžio laisvės perspektyvos, tokia tendencija yra problemiška. Kai kurios visuomenės grupės yra sistemiškai gąsdinamos nedalyvauti viešai svarstant įvairius klausimus“, - tikino Oslo Socialinių tyrimų instituto mokslininkė. 

Šiais metais Lietuvoje apie LGBTQ+ bendruomenė kalbėta kaip niekada daug. Seime kilus diskusijoms dėl Partnerystės įstatymo, sukilo vadinamieji tradicinių vertybių gynėjai, kurie prieštaravo tos pačios lyties asmenų santykių įteisinimui. Surengti keli šeimų gynimo maršo protestai, kuriuose buvo reiškiama neapykanta LGBTQ+ bendruomenei. Be to, rugsėjo mėnesį Kaune vykusio „Pride“ metu policija sulaikė ne vieną agresyvų asmenį, į žygiuojančią minią laidžiusius kiaušinius ar kaip nors kitaip pažeidusius rimtį. 

Parengta pagal lygybe.lt informaciją
Naujesnė Senesni